Teknoloji

Huawei ABD ve Almanya’nın arasını açabilir

huawei abd virus elektrikli otomobil

ABD‘nin müttefiklerine telekomünikasyon altyapılarında Huawei‘nin ürün ve servislerini kullanmamaları konusunda baskı yaptığı biliniyor. Ancak bu baskılar artık daha ciddi sonuçlar doğuracak yoğunluğa gelmiş gibi görünüyor. The Wall Street Journal‘da yer alan habere göre, ABD Berlin Büyükelçisi Richard Grenell, Almanya Ekonomi Bakanı’na bir mektup yazarak Almanya’nın Huawei gibi Çinli üreticilere 5G altyapısında yer verilmesi durumunda istihbarat paylaşımının sınırlandırılabileceği uyarısında bulundu. Grenell, mektubunda güvenli iletişimin savunma için gerekli olduğunun altını çizdi ve Huawei’nin bu güvenliği riske atabileceğini iddia etti.

Huawei’nin teknolojisi, Almanya’nın 5G altyapısında önemli bir yer tutuyor. Çinli üreticiyi bir güvenlik soruşturmasından geçiren Alman hükümeti, bu soruşturma sonucunda Huawei’nin ekipmanları üzerinden verileri elde edebileceğine dair somut bir delilin olmadığı sonucuna varmıştı.

Huawei ve diğer Çinli şirketler önemli sözleşmeleri kaybedebilir

Amerikalı yetkililer de Huawei’nin yol açtığını iddia ettikleri tehlike konusunda şimdiye kadar somut deliller sunmuş değil. Bunun yerine potansiyel güvenlik tehditlerine odaklanan ABD, Huawei’yi de İran yaptırımlarını ihlâl etmek ve ticari sır hırsızlığıyla suçluyor. The Wall Street Journal’da yer alan habere göre, Almanya da Çinli şirketlere yönelik bazı güvenlik önlemleri uygulamayı planlıyor. Kaynak kodu incelemesi ve 5G şebekelerini yöneten kişilerin araştırılması söz konusu uygulamalar arasında sayılıyor.

Eğer ABD Almanya ile istihbarat paylaşımını sınırlarsa, bu durum 5G altyapısında Huawei ve diğer Çinli şirketlere vize veren İngiltere gibi ülkeler için de sorun yaratabilir. Müşterisi olan hükümetlerin bu tarz sorunlara maruz kalması, Huawei’nin de başını ağrıtabilir. ABD’nin istihbarat paylaşımını durdurmasından korkan ülkeler, Çinli şirketlerin tehdit olduğuna inanmasalar bile bu şirketlerle yaptıkları sözleşmeleri iptal edebilir.

İLGİLİ HABERLER