Teknoloji

Huawei Android yerine kullanmak için alternatif geliştirmiyor

Huawei P20 Pro İncelemesi

Huawei‘nin Samsung’un yolundan giderek Android işletim sistemine karşı kendi alternatifini geliştirdiğine dair haberler bir süredir etrafta dolaşıyor. Ancak EMUI 9.0‘ın duyurulmasının ardından Çinli üreticiden gelen açıklama, bu ihtimali oldukça azaltıyor. Huawei Android yerine bir alternatif geliştirme konusunda, en azından şu an için, istekli görünmüyor.

Konuya ilişkin açıklamayı Huawei Tüketici Ürünleri Grubu’nun yazılım mühendisliğinden sorumlu başkanı Dr. Wang Chenglu yaptı. Android 9 Pie tabanlı EMUI 9.0 ile ilgili soruları yanıtlayan Chenglu, şirketinin Android yerine alternatif geliştirme gibi bir hazırlığının olmadığını belirtti.

Hâli hazırda EMUI’yi aktif olarak geliştirdiklerini söyleyen Huawei yöneticisi, bir işletim sistemi hazırlamanın kendileri için zor bir görev olmadığının altını çizdi. Çinli üreticinin gözünü korkutan esas unsur ise uygulama ekosistemi oluşturmanın zorluğu gibi görünüyor. Mobil işletim sistemi pazarında uzun yıllardır devam eden bir hakimiyet kuran Android, tıpkı en büyük rakibi iOS gibi, geniş bir uygulama ekosistemine ev sahipliği yapıyor.

Kullanıcıların Android’e ve ekosisteme alışmış olması da yeni bir işletim sistemi hazırlama düşüncesini daha zorlu hâle getiriyor. Huawei‘nin kendi işletim sistemini oluşturması durumunda Samsung‘un Tizen, Microsoft‘un da Windows Phone ile yaşadığı problemlerin benzerleriyle karşılaşması oldukça muhtemel görünüyor. Ancak potansiyel problemlerin daha önceki örneklerde yaşananların tekrarlarıyla sınırlı kalmayabileceği de belirtiliyor.

Huawei Android yerine bir alternatif geliştirmesi durumunda uygulama ekosistemi geliştirmenin yanı sıra işbirliği yaptığı şirketlerle de yeni anlaşmalara imza atmak zorunda kalacak. Akıllı telefon satışı yapan mobil operatörlerle de yeniden masaya oturulması gerekecek.

Huawei Android yerine kendi işletim sistemini kullanarak hem Google’a olan bağımlılığını azaltabilir hem de akıllı telefonları üzerindeki kontrolünü artırabilir. Ancak akıllı telefon pazarındaki payını istikrarlı biçimde büyüten şirket için bu hamle hâli hazırda mantıklı görünmüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER