Teknoloji

Huawei akıllı telefon pazarında Apple’ı geride bırakıp ikinciliğe yerleşti

Huawei P20 Pro İncelemesi
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

huawei akilli telefonHuawei akıllı telefon pazarındaki atağının karşılığını 2018’de oldukça somut biçimde almış gibi görünüyor. Daha önce pek çok araştırma şirketi, Çinli üreticinin ikinci çeyrekte Apple’ı geride bıraktığını belirtmişti. Bu araştırma şirketlerinin arasına son olarak da Gartner eklendi.

Gartner’ın verilerine göre, yılın ikinci çeyreğinde küresel akıllı telefon satışları yüzde 2’lik artışla 374 milyona yükseldi. Samsung’un satışları yüzde 12.7 oranında düşüşle 72.3 milyona gerilerken, şirket yüzde 19.3 ile pazarın zirvesindeki yerini korudu.

Gartner analistlerine göre yaşanan düşüşte Çinli akıllı telefon üreticilerinin sert rekabeti ve Galaxy S9’un beklenen ilgiyi görmemesi önemli rol oynadı. Samsung’un yeni tanıttığı Galaxy Note 9 ile bu durumu değiştirip değiştiremeyeceği merak ediliyor.

İşletim sistemleri baz alındığında ise Android’in yüzde 88’lik pazar payına iOS’in yüzde 12’lik payı karşılık veriyor. Sadece Apple tarafından temsil edilen iOS’in gerilemesinde Huawei’nin de önemli bir rolü bulunuyor.

Satışlarını yüzde 38.6 oranında artıran Huawei, yılın ikinci çeyreğinde 49.9 milyon telefon satarak yüzde 13.3’lük bir pazar payına sahip oldu. Hem P20 ile üst segmentte başarılı olan hem de Honor ile orta segmentte yükselen Huawei, ikinci çeyreğin kazananı oldu.

Gartner’ın direktörlerinden Anshul Gupta Huawei’nin kanal ve marka imajına yönelik yatırımlarının karşılığını aldığını belirtirken, Honor’un da satışların artmasında anahtar rolü üstlendiğinin altını çizdi.

Huawei akıllı telefon pazarında payını dikkat çekici ölçekte artıran tek Çinli üretici değil. Xiaomi’nin de pazar payı yüzde 5.5’ten yüzde 8.8’e çıkarken, Avrupa’ya yönelik genişleme hamlesiyle bu payın daha da artabileceği belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER