Teknoloji

Huawei Android’e erişiminin engellenme ihtimaline karşı alternatif geliştiriyor

huawei abd virus elektrikli otomobil

huawei androidABD’nin resmi kurumları ve Çinli teknoloji şirketleri arasındaki gerginlik uzun süredir devam ediyor. Ancak ABD Ticaret Bakanlığı tarafından alınan bir karar, bu gerginliğin bambaşka bir boyuta taşınabileceğinin işaretini vermişti. Bakanlık, Çinli ZTE’nin 2025’in mart ayına kadar ABD mallarını ve servislerini ürünlerinde kullanamasını yasaklamıştı. ZTE bu karara itiraz etse de, yasağın kapsamı ve uzunluğu Çinli diğer üreticileri de önlem almaya itmişe benziyor. South China Morning Post gazetesinde yer alan habere göre, Huawei Android’e erişiminin engellenmesi ihtimaline karşı alternatif bir işletim sistemi üzerinde çalışıyor.

ABD tarafından ZTE’ye uygulanması muhtemel yasak, hem Qualcomm’un Snapdragon yongalarını hem de Android işletim sistemini kapsıyor. ABD Adalet Bakanlığı tarafından İran yaptırımlarını ihlâl ettiği nedeniyle hakkında soruşturma yürütülen Huawei’nin de benzer bir cezayla karşılaşma ihtimaline karşı hazırlık yaptığı belirtiliyor.

Huawei’nin endişelenmesi için birden fazla sebep olduğu söylenebilir. İran yaptırımlarının ihlâlinin yanı sıra, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının etkilerinin Huawei’ye de yansıması potansiyel tehlikelerden biri olarak göze çarpıyor. ABD ürünlerinin kullanımı konusunda bir yasağın gelmesi, Huawei’yi işlemci konusunda etkilemeyecek olsa da, şirketin mobil işletim sistemi konusunda bir alternatif geliştirmesi gerekiyor. İkisi de ABD menşeili olan Android ve iOS hâli hazırda mobil işletim sistemi pazarının neredeyse tamamını kontrol ediyor.

Huawei Android kullanımı konusunda bir yasakla karşılaşacağına inanmasa da, tedbirli bir tavır içinde hareket ediyor olabilir. Ancak şirket bir yasakla karşılaşacağına pek ihtimal vermiyor. Geçtiğimiz hafta Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen bir etkinlikte konuşan Huawei’nin alt markası Honor’un başkanı Zhao Ming, kendi işletim sistemlerini geliştirecek kapasitelerinin olduğunu ancak bunun için bir gereklilik olmadığını belirtti. Google ile çok yakın çalıştıklarını söyleyen Ming, Android’i kullanmaya devam edeceklerinin altını çizdi. Huawei tarafından yapılan başka bir açıklama da Ming’in ifadelerini desteklese de, politik koşulların etkisinin daima ihtimaller arasında tutulmasında fayda olduğunu söylemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER