Teknoloji

Huawei Android telefonları için Google’a açık kapı bırakıyor

huawei google

Yöneticileri aksini söylese de, Huawei hâlâ Google servislerini kullanmaya açık olduğunu kaydetti. Şirketin cihazlarında Google uygulamalarını ve servislerini kullanmasına geçen yılın ortalarına doğru yasak getirilmişti.

Huawei yöneticisi Fred Wangfei, şirketinin Google’ın mobil servislerini; Play Store, Gmail, Google Maps ve diğer Google yapımı uygulamaları kullanmaya geri dönmeye yönelik planlarının olmadığını açık şekilde söyledi. Üstelik ABD yönetimi Huawei’nin kendi alternatiflerini değerlendirmesine neden olan ticaret yasağını kaldırsa bile durumun değişmeyeceğini söyledi.

Wangfei’nin Der Standard ile paylaştığı yorumlarını haberleştiren WinFuture sitesinin de belirttiğine göre, yönetici pek hareket alanı bırakmadı.

Wangfei ayrılığı kalıcı olarak yorumladı, ancak Huawei çoktan geri adım atmaya ve Google ile yeniden inşa edilmiş bir iş birliği için kapıyı açık bırakmaya başladı. The Verge sitesine bir açıklama gönderen Huawei temsilcisi, “İlk tercihimiz, GMS (Google Mobile Services) dahil olmak üzere açık Android ekosistemidir – bu, akıllı telefon gönderileri için dünyada ikinci sırada olmamıza yardımcı olan şeydi.” ifadesini kullandı.

Şirket hâlâ Android işletim sisteminin temelini kullanabiliyor, sadece herhangi bir Google servisini ekleyemiyor. Huawei Mate 30 Pro ve gelecek diğer ürünleri için Huawei, Android telefonlarının çok büyük kısmında yer alan Google Mobil Servisleri’nin parçası olan önemli API’ların kendi versiyonlarını oluşturdu. Ancak Huawei işlevselliği oluştursa ve taklit edebilse de yasak, cihazlarını Gmail, Google Takvim ve diğer uygulamalara bağlı olan Batı ülkelerindeki müşteriler için hâlâ daha çekici hâle getirmeyecektir.

Huawei temsilcisi, “Hem Google’ın hem de Huawei’nin bir lisans verilmesini umduğuna inanıyorum, ancak bunu Google ile doğrulamanız gerekir.” dedi. “Varlık listelemesinin bir sonucu olarak, şimdi uygulama geliştiricilerini aramaya davet eden HMS’i (Huawei Mobil Servisleri) geliştiriyoruz. Bu sunuma Avrupa’da çok fazla olumlu ilgi topladı. Son beş yılda Android açık kaynak işletim sistemine önde gelen katkıda bulunduğumuzdan da bahsetmeye değer.”

Huawei ekipmanlarını satın almayı yasaklamanın ve Google ile olan bağlarını kesmenin yanında, Trum yönetimi Huawei’nin elektronik casusluk riski taşıdığını ısrarla dile getiriyor ve diğer devletlere de Huawei ekipmanlarını mobil şebeke altyapılarından kaldırmaları için uyarıda bulunuyor. Üstelik bunu Avrupa’da 5G şebekelerinin kurulumunun hızlanmaya başladığı bir zamanda yapıyor. Ancak İngiltere bu tavsiyeye pek kulak asmıyor gibi görünüyor. Huawei ise, ABD tarafından yöneltilen propagandanın ve haksız davranışın hedefi olduğunu söylemeye devam ediyor.

İLGİLİ HABERLER