Manşetler

Huawei Android’e bağlılığını koruyor

huawei android p30
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ABD ve Çin arasındaki yüksek gerilimli ticaret savaşının en çok etkilediği şirketin Huawei olduğu rahatlıkla söylenebilir. Son yıllarda yaptığı atılımla dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi hâline gelen şirket, her şey kendisi için yolunda giderken ABD Ticaret Bakanlığı’nın yaptırımlarıyla karşı karşıya kalmıştı. Amerikan şirketleriyle iş yapması neredeyse imkansız hâle gelen Huawei, Android lisansını da kaybetmişti.

Ancak geçtiğimiz hafta sonu Japonya’da gerçekleştirilen G20 Zirvesi’nden Huawei için müjdeli sayılabilecek haberler geldi. Amerikan şirketlerinin Huawei’yle çalışmasına izin vereceklerini söyleyen ABD Başkanı Donald Trump, mevcut yaptırımların gevşetileceğinin sinyalini vermişti.

Bu açıklamalar tansiyonu düşürse de, Huawei hâlâ ihtiyatlı tavrını muhafaza ediyor. İngiltere’de basın mensuplarıyla bir araya gelen Huawei’nin Batı Avrupa başkanı Walter Ji, hafta sonunda yaşanan gelişmeleri sevinçle karşıladıklarını ve sürecin nasıl ilerleyeceğini görmeyi beklediklerini dile getirdi.

Süreçteki belirsizliğe rağmen, durumun 1,5 ay öncesine kıyasla daha parlak olması, Huawei cephesinde yüzleri güldürmeye yetmişe benziyor. Şirketin ana değerlerine bağlı kalmayı sürdüreceğini söyleyen Ji, stratejilerinde de bir değişikliğin olmayacağını dile getirdi. Ar-Ge yatırımlarının devam edeceğinin altını çizen Huawei yöneticisi, önlerinde inovasyondan başka bir yolun bulunmadığını da vurguladı.

Ji, Android Q güncellemesinin dağıtımı konusunda da bir sorun yaşanmayacağını ifade etti. Android’e bağlı olduklarını hatırlatan Huawei yöneticisi, buna rağmen bir B planlarının bulunduğunu da hatırlattı. Şirketin Hongmeng adıyla anılan kendi işletim sistemini ne kadar hızlı sunabileceği konusunda Ji’den de somut bir işaret gelmedi. Çinli üretici, şu aşamada bu süreci temkinli biçimde izlemeyi seçmişe benziyor. Huawei bir yandan da Android için hazırlanan güvenlik güncellemelerinin dağıtımında bir sorun olmayacağının altını çiziyor.

Huawei Android ekosistemine olan bağlılığını tekrar hatırlatırken, yola önümüzdeki dönem de mevcut iş ortaklarıyla devam etmeyi istediğini belirtiyor. Ekosistemdeki şirketlerin birbirleriyle yakın çalışması gerektiğini söyleyen Walter Ji, işbirliğinin herkesin yararına olduğunu dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER