Teknoloji

Google zararlı Android yazılımlarının takibini sürekli hâle getiriyor

Google Android’i telefonları ve tabletleri dolandırıcı uygulamaları için sürekli kontrol edecek şekilde güncelliyor, zararlı davranış gösteren uygulamaları, başlangıç aşamasındaki onay sürecinden geçmeyi başarsalar bile kaldırıyor.

google-android-verify-apps-110414

Android’in yazılımları kurulum sırasında elden geçiren ve karşılaştığı herhangi bir olumsuzluğu da anında kullanıcıya gösteren mevcut “Uygulamaları doğrulama” sistemi üzerine inşa edilen yeni özellik gerçek zamanlı ve sürekli kontrolleri ekleyecek.

Google yeni uygulama tarama hizmetini evdeki alarm servisiyle karşılaştırıyor. Bu örnekte Uygulamaları doğrulamaişlevini kapı veya pencere sensörüne benzeten Google, sürekli yapılan kontrollerin de içerideki istenmeyen davranışları takip eden hareket sensörleri gibi iş gördüğünü dile getiriyor.

Sürekli gerçekleştirilen cihaz üstü izlemelerin, daha erken aşamada yapılan kontrollerin verimliliğine bağlı olarak çok fazla sayıda uyarı çıkarması beklenmiyor. Google, 2013 yılında kullanıcının potansiyel zararlar hakkında uyarılmasının ardından yüzde 0.18’den az oranda uygulama yüklemesinin gerçekleştirildiğini söyledi.

Android’in telefon ve tabletlerde yükselişiyle birlikte Google’ın Play mağazası üzerindeki uygulama dağıtım süreci daha fazla dikkat çekmeye başladı. Özellikle de Apple’ın App Store’dan dağıttığı iPhone ve iPad uygulamaları için sıkı bir güvenlik kontrolü uyguladığı bilindiğinde Google’ın da ne yaptığıyla insanlar daha fazla ilgilenir oldu.

Apple’ın daha sıkı kontrollü bir yaklaşım izlediği, uygulamaları App Store’a yerleştirmeden önce sıkı testten geçirdiği yerde Google, geliştiricilerin uygulamalarını göndermelerine ve güncellemelerine pek fazla karışmıyor, işleri kendi rızalarına göre gerçekleştirmelerine izin veriyor. Bazı güvenlik araştırmacıları bu durumun Android odaklı zararlı yazılımların kontrolsüz ve fark edilemeyecek şekilde kullanıcılara ulaşmasına neden olduğunu iddia ediyor.

Uygulamaları doğrulama sistemi, Android güvenlik mühendisi Rich Cannings’in söylediğine göre, geçen yıl dört milyardan fazla uygulamayı taradı. Sürekli izleme sayesinde durum biraz daha iyileştirilmiş olacak.

Güncellenmiş özelliğin ne zaman tüm kullancılara ulaşmış olacağı noktasında henüz bir bilgi verilmedi.

İlgili >> Google

İLGİLİ HABERLER