Teknoloji

Google yüksekten uçan balonlarla internet erişimi sunmaya gelecek yıl başlıyor

google-project-loon-170613

Dünyanın dört bir yanını yüksekten uçan balonlarla kaplayıp internet erişimi sunmayı amaçlayan Project Loon programı geçen yıl bu zamanlar duyurulmuştu. Daha sonra Google bu planıyla ilgili birkaç gelişmeyi duyurmanın dışında pek ses çıkarmadı. Ancak son olarak Wired’a konuşan Google yetkilileri Project Loon’un gelecek yıl itibarıyla kullanıma geçeceğini açıkladı.

Eğer her şey planlandığı gibi giderse, internet erişimi sunan balonlar gelecek yıl havalanmaya başlayacak ve kullanıcılar da bunlardan yararlanacak. Google X lideri Astro Teller’ın Wired’a söylediğine göre, bir veya birkaç ülkede telefonu açıp balonlarla iletişim kurmak mümkün olacak.

Google şu an için de Loon projesi için test uçuşları gerçekleştirse de, yakında daha fazla balonu, havada daha fazla kalacak şekilde uçurmayı planlıyor. Wired’a göre, şirket mevcut balon sayısını dört katına çıkararak 100 seviyesine yükseltmeyi ve her biri için 100 günlük havada kalış süresini planlıyor. En sonunda balon sayısı 300 ila 400 mertebesine çıkacak, bu da servisin henüz kesinleşmemiş hedef noktalara kesintisiz internet erişimi sunulmasına yardımcı olacak.

Google geçtiğimiz yıldan bu yana balonların yeteneklerinde de birtakım iyileştirmelere gitti, bağlantı için Wi-Fi yerine LTE seçildi. Wired’a göre, LTE seçimi sayesinde bir seferde daha fazla bağlantıya izin verilecek, yerdeki bir antene 22 MB/s, telefona ise 5 MB/s’ye varan hızlarda iletim mümkün olacak. Bu hızlar belki mükemmel sayılmayabilir, ancak hedeflenen noktalardaki şartlar dikkate alındığında epey kullanışlı olacaktır.

Project Loon balonları fiziksel kapasiteleri bakımından da önemli gelişimler gösteriyor. Şu an için 75 gün boyunca havada kalıyor olmaları bile epey etkileyici, normalde benzer bir balon sadece üç hafta boyunca havada kalabilir. Loon’un hedefi internet erişimini dünyanın henüz bağlantıya sahip olmayan noktalarına getirmek olsa da, Google’ın Loon’u kar amacıyla kullanmak için yöntemler aramaya başladığına yönelik haberler de geliyor. Gerçekten de balonlar LTE desteği sunmaları nedeniyle ABD’de bile bazı kapsama boşluklarını doldurabilir, büyük mobil operatörler kapsama alanını doldurmak için bunlardan yararlanabilir.

Ne var ki, internet erişimini nüfus yoğunluğu yüksek ve düzgün erişime sahip olmayan alanlara getirmek ikincil hedef gibi görünüyor. Loon balonlarının o noktaya varması için daha fazla geliştirmeye ihtiyaç var. Ancak Google işlerin oraya varacağı noktasında iyimser görünüyor. Google X proje direktörü Mike Cassidy, bunun gerçekleşmesi olasılığının yüzde 50’den fazla olduğunu dile getirdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER