Teknoloji

Google’dan yeni kullanıcıların verileri için önemli karar

google

Çok fazla hizmet sunan Google, buna paralel olarak çok fazla miktarda veri topluyor. Chrome’daki internet geçmişi, YouTube’daki izleme geçmişi ve Haritalar’daki konum geçmişi sayesinde internet devi kullanıcıların kim olduğunu ve neler yaptığını oldukça iyi biliyor.

Bu veriler, Google’a sunduğu hizmetleri kişiselleştirme imkanı sağlıyor. Ancak aynı zamanda gizlilik ve güvenlik endişelerini de beraberinde getiriyor. Şirket, bundan böyle yeni kullanıcılarının geçmişlerini 18 ayda bir otomatik olarak temizleyeceğini açıkladı.

İnternet devi, geçtiğimiz yıl kullanıcılarına verilerini 3 veya 18 ayda bir otomatik olarak silme imkanı sunmuş; ancak bu özelliği varsayılan olarak aktif hâle getirmemişti. Kullanıcıların ya otomatik silmeyi aktive etmeleri ya da geçmişlerini manuel olarak silmeleri gerekiyordu.

Mevcut kullanıcılar artık bu özellikten yararlanabileceklerini gösteren hatırlatmalar görecek. Ancak şirket ayarlar konusunda bir değişikliğe gitmeyecek.

18 ay verilerin silinmesi için makul bir zaman gibi görünüyor. Google, deneyimleri kişiselleştirmek için eski verilerden yararlanmaya devam edebilecek. Ancak şirketin elinde kullanıcıların bilgilerinden oluşan bir veri hazinesi bulunmayacak. Veri silinmesi konusunda kullanıcılara sadece 3 ve 18 ay olmak üzere iki seçenek sunulsa da, Google’ın doğru yönde bir adım attığı söylenebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER