Teknoloji

Google reklam sistemine özel avantaj sağlamakla suçlanıyor

Google Türkiye google fransa

ABD’nin Teksas eyaletinin yönetimi, Google’a karşı açtığı tekel davasında kendisine avantaj sağlayabilecek bir noktayı keşfetmiş gibi görünüyor. The Wall Street Journal’ın mahkeme belgelerine dayandırdığı haberine göre; Google, “Project Bernanke” isimli program ile kendi reklam satın alma sistemine rakiplerine karşı avantaj kazandırdı.

İnternet devinin yayıncıların reklam sunucularından gelen verileri, reklamcıları reklam yerleştirme için ödemeleri gereken fiyata yönlendirirken kullandığı; ancak bu reklamları sattığını yayıncılara söylemediği belirtildi. Teksas eyaletinin yasalarına göre bunun “Insider Trading” (İçeriden Öğrenenlerin Ticareti) olarak değerlendirildiği ifade edildi.

Google’da şirket bünyesinde yapılan 2013 tarihli bir sunumda Project Bernanke’nin o yıl içinde şirkete 230 milyon dolar kazandırmasının öngörüldüğü bilgisi yer alıyor. Teksas eyaleti bunu Google’ın avantajından faydalanması olarak değerlendiriyor.

Google mahkeme belgelerinde Project Bernanke’nin varlığını doğrulasa da, yanlış bir iş yapmadığını savunuyor. Şirket, sunduğu bilgilerin diğer reklam satın alma araçlarının sunduklarıyla karşılaştırılabilir olduğunu belirtiyor. Google’dan konuyla ilgili olarak The Wall Street Journal’a gönderilen açıklamada, Teksas eyaletinin şirketin reklam operasyonunun büyük kısmını yanlış yorumladığı ifade edildi. Google, aynı konuda Birleşik Krallık’ta kendisinin lehinde bir karar verildiğini hatırlatmayı da ihmal etmedi.

Google reklam sistemine avantaj sağlamadığını savunsa da, Teksas da iddiasının peşini kolay bırakmayacak gibi görünüyor. Teksas’ın son savının mahkeme heyeti tarafından nasıl değerlendirileceği merak ediliyor.

İLGİLİ HABERLER