Teknoloji

Google reklam dolandırıcılığına karışan uygulamaları Play Store’dan kaldırdı

google play store reklam facebook

Google büyük ölçekli reklam dolandırıcılığına karışan çok sayıda uygulamayı Play Store‘dan kaldırdı. BuzzFeed’de yer alan habere göre, söz konusu uygulamaların altısı Çinli DU Group bünyesinde yer alıyor. İnternet devi Baidu‘nun çatısından çıkan DU Group’un yüzde 34’ü hâlâ bu şirketin kontrolünde bulunuyor.

DU’nun portföyündeki uygulamalar arasında indirme rakamı 50 milyonu aşan Selfie Camera gibi popüler seçenekler bulunuyor. Reklam dolandırıcılığını araştıran Check Point’in verilerine göre, uygulama kullanıcıların bilgisi olmadan otomatik şekilde reklamlara tıklayacak bir kod barındırıyor.

Bunun için kullanıcıların uygulamayı açması da gerekmiyor. Tıklamalar uygulama açık değilken bile yapılabiliyor. Bu da sistemin pil ve veri tüketimine sebep olduğu anlamına geliyor. Dolandırıcıların hem Google’ın AdMob hem de Twitter’ın MoPub reklam platformlarını kullanması ise bu platformların suistimale ne kadar açık olduğunu gözler önüne seriyor. MoPub’daki reklamların arkasına videoların gizlendiğine dair haberler de geçtiğimiz ayın başlarında ortaya çıkmıştı.

Sisteme dahil olduğu belirtilen diğer DU Group uygulamalarının ise grupla olan bağlantılarını gizlemeye çalıştığına dikkat çekiliyor. Bunlar arasında Omni Cleaner, RAM Master, Smart Cooler, Total Cleaner ve AIO Flashlight gibi uygulamalar yer alıyor. Bu uygulamaların şirketin Çin’deki sunucularına veri gönderdiği de belirtiliyor.

Google reklam dolandırıcılığına karşı ceza kesse de, şirketin önünde hâlâ yapması gereken çok iş bulunuyor. Arete Research’ten kıdemli analist Richard Kramer da bu duruma dikkat çekiyor: “Reklam dolandırıcılığı Çin’de bir tür standart hâline gelmiş durumda. Google’ın bunu engellemek için artık çok fazla şey yapması gerekiyor. Bu uygulamalardan bazılarının fişi çekilse de, şirketin olan bitenden habersiz biçimde hareket edemeyeceğini belirtmekte fayda var.

İLGİLİ HABERLER