Teknoloji

Google Play Store için yakında gelecek Gizlilik bölümünü gösterdi

google play store gizlilik
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, Play Store’un bir uygulamanın veri toplama, gizlilik ve güvenlik uygulamaları hakkında bilgi sağlayacak olan güvenlik bölümü için çalışmaları devam eden bir tasarım örneğini gösterdi. Mayıs ayında duyurulan bu özellik dahilinde geliştiriciler, güvenlik bilgilerini, ekim ayından başlayarak önümüzdeki yılın nisan ayına kadar beyan edebilecekler. Güvenlik bölümünün şu an için 2022’nin ilk çeyreğinde uygulama açıklamalarında görünmeye başlaması planlanıyor.

Google, tasarımın değişebileceğini söylese de, çarşamba günü yayınlanan ekran görüntüleri, bir uygulama açıklama sayfasında, mevcut Derecelendirmeler ve Yorumlar bölümünün üzerinde oturan Güvenlik bölümünü gösteriyor. Bu bölüm toplanan veri türleri ve verilerin şifrelenip şifrelenmediği de dahil olmak üzere, bir uygulamanın veri gizliliği özelliklerinin bir özetini sunuyor. Ayrıca, toplanan verilerin ne için kullanıldığı ve uygulamanın kullanılması için koleksiyonun gerekli olup olmadığı hakkında daha fazla ayrıntı almak için bir “Ayrıntıları gör” seçeneği de var.

google play store gizlilik

Google, bu bölümün geliştiricilere “kullanıcıya gizlilik ve güvenlik uygulamaları hakkında daha derin bir fikir vermenin yanı sıra, uygulamanın toplayabileceği verileri ve nedenini açıklamasını sağladığını” söylüyor. Kullanıcılar tüm bunları bir uygulamayı yüklemeden önce görebilir. Geliştiriciler, bölüm görünmeye başladığında bilgileri sağlamadıysa, listedeki yerinde bir “Bilgi yok” mesajı görünür. Google, daha önce, bilgiyi sağlamayan uygulamaların güncellemelerinin engellendiğini görebileceğini söylemişti.

Google’ın tüm üçüncü taraf uygulamalar ve birinci taraf Google uygulamaları için gerekli kıldığı Güvenlik bölümü, geçen yıl Apple’ın App Store’unda çok benzer bir bölüm olan “gizlilik etiketlerinin” sunulmasını takip ediyor. Google’ın bölümü gibi, Apple’ın etiketleri de, kullanıcıları izlemek için mi yoksa kişisel olarak tanımlanabilir mi olduğu da dahil olmak üzere, kullanıcı verilerinin toplanması hakkında daha fazla şeffaflık sunmak için tasarlanmıştı.

google play store gizlilik

Apple ve Google’ın güvenlik tarafında attığı bu adımlar, ilgili uygulama mağazaları hakkında, iki şirkete de kendi mobil ekosistemleri üzerinde çok fazla kontrol sağladıkları endişeleri nedeniyle yoğun bir tekelcilik incelemesiyle karşı karşıya kaldıkları bir dönemde geldi. Apple ve Google’ın argümanlarının temel bir parçası, mağazalarının mobil kullanıcıları güvende tutmaya yardımcı olmasıdır. Gizlilik etiketleri ve güvenlik bölümleri gibi yeni girişimler, bu argümanları destekleme girişimleri gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER