Teknoloji

Avrupa Birliği Apple’ı rekabete aykırı davranmakla suçluyor

apple music hi-fi

Avrupa Birliği, Spotify’ın Apple hakkındaki şikayeti konusunda beklenen açıklamayı sonunda yaptı. AB’nin rekabetten sorumlu komiseri Margrethe Vestager, Apple’ın Apple Music’e rakipleri karşısında haksız bir avantaj sağladığı konusunda ön sonuca vardıklarını belirtti.

Spotify, Apple’ın App Store’daki üçüncü taraf uygulamalardan yüksek komisyon ücretleri almasından şikayetçi olmuş ve geliştiricilerin kullanıcılarını alternatif ödeme kanallarına yönlendirmesine de izin verilmediğine dikkat çekilmişti.

Avrupa Birliği’nden henüz Apple aleyhinde bir karar çıkmış değil. Sürecin sıradaki adımında Avrupa Birliği ve Apple konuyu birlikte mercek altına alacak.

Bu inceleme süreci tamamlandığında Avrupa Birliği, resmi suçlama ve zarar tazmini konusunda karar verecek. Eğer rekabet yasasına aykırı bir durum tespit edilirse, Avrupa Birliği Apple’a zararların karşılanması gerekçesiyle yıllık gelirinin yüzde 10’una varan meblağlarda ceza kesebilir.

Spotify, Apple’ı Avrupa Birliği’ne 2019’da şikayet etmişti. Match Group ve Tile gibi şirketler de bu süreçte Apple’ın App Store politikalarından duydukları rahatsızlıkları dile getirmişti. Apple ve Epic Games de önümüzdeki hafta Apple’ın alternatif ödeme yöntemlerine izin vermemesi nedeniyle mahkemede karşı karşıya kalacak.

Apple Avrupa Birliği tarafından alınan kararla ilgili açıklama yaptı

Apple’ın App Store kuralları, uygulama içi satın alımların şirketin sisteminin üzerinden yapılmasını zorunlu kılıyor. Apple bu işlemlerden yüzde 15 veya 30 oranında komisyon alıyor. Bu da Spotify’ın iOS kullanıcılarına Apple Music ile aynı fiyatları vermesini zorlaştırıyor. Spotify ve Netflix gibi platformlar, iOS uygulamalarından yeni abone kaydı almadan kullanıcıları abonelik işlemleri için kendi internet sitelerine yönlendiriyor.

Apple, Avrupa Birliği tarafından alınan kararla ilgili olarak TechCrunch sitesine şu açıklamayı gönderdi: “Spotify dünyanın en büyük müzik abonelik servisi haline geldi ve bunda oynadığımız rolden dolayı gururluyuz. Spotify abonelerinin yüzde 99’undan fazlası için Apple’a bir komisyon ödemiyor. App Store üzerinden başvuru yapan kalan aboneleri için de yüzde 15’lik bir komisyon uyguluyoruz. Bu konunun özünde Spotify’ın iOS uygulamasında alternatif ödeme yöntemlerinin ve fırsatların reklamını yapma isteği bulunuyor. Dünyadaki hiçbir mağaza böyle bir şeye izin vermez. Spotify hiç bir şey vermeden App Store’un tüm imkanlarından yararlanmak istiyor. Avrupa Komisyonu’nun Spotify’dan yana tavrı adil rekabete aykırı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER