Teknoloji

Google akıllı saat çıkarmaktan son anda vazgeçmiş

google pixel watch

Google, akıllı saat pazarının ilk günlerinde ön planda yer alan oyunculardan biriydi. Samsung’un 2013’te çıkardığı ilk akıllı saati Galaxy Gear, Android’in modifiye edilmiş bir versiyonuyla gelmişti. Apple, ilk Apple Watch’u Galaxy Gear’dan iki yıl sonra piyasaya çıkarmasına rağmen akıllı saat pazarının zirvesine yerleşmeyi ve rakipleriyle farkı açmayı başarmıştı. Google, akıllı saatler için özel bir işletim sistemi geliştirse de, kendi markasını taşıyan bir cihaz çıkarmamıştı. Business Insider’da yer alan bir haber, internet devinin perde arkasında başka planlar yaptığını ve 2016’da Google Pixel Watch isimli bir saat çıkarmanın kıyısından döndüğünü gösteriyor.

Google’ın son andaki karar değişiklinin altında farklı nedenler yatıyor gibi görünüyor. Ancak potansiyel yetersizliği bu sebepler arasında yer almıyor. Android’in yaratıcılarından biri olan Andy Rubin’in Google’ın kendi markasını taşıyan bir akıllı saat çıkarması konusunda oldukça istekli olduğu söyleniyor. Ancak Rubin’in şirketin robotik çalışmalar birimine kaydırılmasıyla birlikte Google’ın akıllı saat planlarının arkaya atıldığı ifade ediliyor.

Hem donanım hem de yazılım üstüne çalışmak yerine işin yazılım boyutuna odaklanmayı seçen Google, Android Wear platformunu 2014’te hayata geçirmişti. Android Wear kısa sürede çok sayıda üreticiye ulaşsa da, platformun pazar payı yüzde 27’yi geçmemişti.

Google kendi cihaz ekosistemini geliştirmeye karar verdiğinde akıllı saat üretme fikrinin bir kez daha gündeme geldiği belirtiliyor. Business Insider’da yer alan habere göre; LG tarafından üretilen iki Google Pixel Watch, 2016’da ilk Pixel telefonla birlikte gözler önüne çıkacaktı. Saatler için fotoğraf çekiminin bile tamamlandığı söyleniyor. Ancak Google’ın donanım çalışmalarının başına geçen Rick Osterloh’un cihazların performansını beğenmediği ve bu iki akıllı saate onay vermediği belirtiliyor.

Google Pixel Watch modelleri LG tarafından başka isimlerle piyasaya sürüldü

Google’ın piyasaya sürmekten vazgeçtiği akıllı saatlerin ise LG tarafından 2017’de LG Watch Sport ve LG Sport Style isimleriyle satışa sunulduğu ifade ediliyor.

Google Pixel Watch ile ilgili dedikodular o günden beri hâlâ ara ara gündeme geliyor. Lüks markaların katkısı bile Wear OS’i hedeflenen noktaya taşıyabilmiş değil. Bu nedenle Google’ın sorumluluğu üstlenmesi ve platformu sırtlayacak bir akıllı saat çıkarması bekleniyor. Bu beklenti şimdiye kadar gerçeğe dönüşmüş değil. Kısa vadede de gerçekleşmesi beklenmiyor. Ancak Google’ın akıllı saati daha uzun süre gündemde kalacak gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER