Teknoloji

Google Mesajlar uygulamasında uçtan uca şifrelemenin işaretleri var

google apple

Google Mesajlar uygulamasına gelen en son güncellemeye dair yapılan bir analiz, RCS için uçtan uca şifreleme desteğine doğru yaklaşıldığını gösteriyor. Açılımını Zengin İletişim Servisleri olarak Türkçeleştirebileceğimiz RCS, SMS mesajlaşmasının takipçisi niteliğini taşıyor ve diğer mesajlaşma servislerinin yaptığını yapıyor. Ancak bunu Signal veya iMessage gibi uygulamaların sahip olduğu uçtan uca şifrelemeyi sunmadan yapıyor.

Ne var ki, RCS’in dünya çapında yaygınlaşması tahmin edildiği kadar hızlı ilerlemiyor. Türkiye’de General Mobile, Vodafone ve Turkcell gibi şirketler de RCS projesine destek veriyor. Ancak bu şirketlerden bu desteğin hayata geçirilmesi konusunda somut adımları pek görmedik.

Google, Android’in ana mesajlaşma platformu olarak RCS sohbetini ilk kez 2018’de duyurmuştu. Geçtiğimiz kasım ayında da bu servisin ABD’deki kullanıcılarla buluşmaya başlayacağını kaydetmişti.

Google Mesajlar uygulamasının 6.2 numaralı versiyonunun geliştirme aşamasındaki derlemesinde yer görülen birkaç satır kod, bu uygulamanın geleceği hakkına birtakım ipuçları veriyor. 9to5Google’ın analizi 12 satır kodun şifrelemeye işaret ettiğini gösteriyor. Uçtan uca şifrelemenin etkin olması için hem alıcı hem de verici tarafın Mesajlar uygulamasını kullanmasının gerekli olup olmadığını anlamayı sağlayacak yeterli bilgi yok. Kod güncellemeleri, getirilecek bir ayar sayesinde kullanıcıların diğer Android uygulamalarına mesajlara erişim izni vermelerini ve şifrelenmiş mesajları görme imkanını sunmalarını da akıllara getiriyor.

Google’ın uçtan uca şifreleme özelliğini sunup sunmayacağı, bunu yaparsa ne zaman gerçekleşeceği henüz bilinmiyor. Ancak şirket, bunun üzerinde çalıştığını daha önce açıklamıştı. Sonuç olarak bu önemli güvenlik desteğinin gelişinin yakın olduğu anlaşılıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER