Teknoloji

Google Konum Geçmişi kapatılsa bile konum takibine devam ediyor

google web ve uygulama etkinligi

Google’ın Konum Geçmişi özelliğini kapatarak Google’ın artık hareketlerinizi takip etmediğini düşünüyor olabilirsiniz. Ancak gerçekte Google‘ın konum verisi toplamaya devam ettiği, hatta sizi dakika dakika izlediği ortaya çıktı. Associated Press‘in (AP) haberine göre şirket, bu şekilde evinizin adresini ve gün içinde ziyaret ettiğiniz diğer yerleri hatırlamayı sürdürüyor.

AP, Google’ın Google Haritalar, hava durumu güncellemeleri ve internet tarayıcısı üzerinden yapılan aramalar gibi, her türlü uygulama aktivitenizi izleyebildiğini ortaya çıkardı. Konum Geçmişi özelliğini kapattığınızda sadece Google’ın, gittiğiniz yerlerin kaydını görsel olarak tutan Zaman Akışı özelliği üzerine hareketlerinizi eklemesi özelliğini kapatıyorsunuz.
Ancak Google’ın sizi gerçekten izlemesini durdurmanın bir yolu var. Google Hesabınız içinde yer alan Gizlilik ayarlarını incelemeniz, burada yer alan “Web ve Uygulama Etkinliği” seçeneğini kapalı duruma getirmeniz gerekiyor.

Varsayılan olarak açık gelen “Web ve Uygulama Etkinliği” özelliğini kapattığınızda Google, tam GPS koordinatlarınızı belirlemeyi sağlayan Haritalar verilerini ve tarayıcı arama kayıtlarını depolayamayacak.

Web ve Uygulama Etkinliği açık olduğu sürece, Google zaman etiketli konum verinizi saklamaya devam edecek. myactivity.google.com adresine giderek ve coğrafi etiketli bilgilerin her birine tıklatarak bu veriyi elle silebilirsiniz. Ayrıca tarih veya web servislerine göre sıralanmış kayıtları da silebilirsiniz.

Google, Konum Geçmişi özelliğinin amacının ve işlevinin kullanıcılara açık biçimde anlatıldığını söylüyor. Bir Google temsilcisi, Konum Geçmişi’nin tamamen kullanıcı rızasına bağlı bir Google ürünü olduğunu, kullanıcıların istedikleri zaman bunu düzenleme, silme veya tamamen kapatma imkanına sahip olduğunu söylüyor. Associated Press’in haberinde de belirtildiği gibi, Konum Geçmişi kullanıcılarının bu özelliği ne zaman kapattıklarını bildiklerinden emin olduklarını, konum verisini Google arama veya yol tarifleri gibi Google deneyimlerini daha da iyileştirmek amacıyla kullanmaya devam ettiklerini de ekledi.

Google’dan konuyla ilgili olarak yayınlanan açıklamanın tam metni şu şekilde: “Coğrafi bilgiler, kullanıcılar ürünlerimizle etkileşimde bulunduğunda onlara yerel arama sonuçları ve trafik durum tahminleri gibi yararlı hizmetler sunmamıza yardımcı olur. Google’ın kullanıcıların deneyimini iyileştirmek için konumu kullanabileceği Konum Geçmişi, Web ve Uygulama Etkinliği ve cihaz düzeyinde Konum Servisleri dahil birkaç farklı yol vardır. Bu araçlar için açık tanımlamalar sunuyor, ayrıca kullanıcıların bu araçları diledikleri zaman açıp kapatmaları ya da geçmiş bilgilerini silebilmeleri için güçlü denetim özellikleri sağlıyoruz.”

Konum geçmişi ile ilgili söylentiler yeni değil

Google’ın konum servislerinin kapalı olmasına rağmen konum takibi yaptığına dair söylentiler yeni değil. Geçtiğimiz kasım ayında Quartz; konum servislerini kapatsanız ve SIM kartını çıkarsanız bile, Android telefonlarının yakındaki baz istasyonlarından konum verisi topladığını ve bunu Google’a ilettiğini yazmıştı. Daha sonra Google, aralık ayında veri toplama özelliğini kaldırdığını açıklamıştı. Bu sefer durum baz istasyonlarıyla ilgili değil, web servisleriyle ilgili. Eğer bir kişi izin şartnamelerinin dipnotlarına yakından bakarsa, teknoloji şirketlerinin neler yaptığını yakalama imkanına sahip olacaktır.

* Haber, Google’dan gelen resmi açıklama metniyle güncellenmiştir.

İLGİLİ HABERLER