Teknoloji

Google’ın Files Go uygulaması AirDrop’a benzer paylaşım işlevi barındırıyor

Google Files Go olarak adlandırılan yeni bir uygulama üzerinde çalışıyor. Bu uygulama dosyaların yönetimi, temizlenmesi ve paylaşımı üzerine çalışacak. Uygulamanın en ilginç yanı paylaşım özellikleri olacak gibi görünüyor. Apple’ın AirDrop’u gibi çalışacak bir özellik barındıracak Files Go, böylelikle yakın Android telefonlar arasında dosyaların Bluetooth üzerinden kolaylıkla gönderilmesini mümkün kılacak.

Ne var ki, dosya transfer özelliğinin çalışması AirDrop kadar zahmetsiz olacak gibi görünmüyor. Öncelikle her iki kullanıcının da Files Go uygulamasını açması gerekiyor. AirDrop ise herhangi bir uygulama üzerinden yakındaki bir kişiye dosya gönderimini, üstelik her iki cihazda da aynı uygulama açık olmasa bile yapmak imkanı sağlıyor.

Eğer Google bu uygulamayı Android’in varsayılan uygulamalarından biri hâline getirirse, o zaman daha geniş bir kullanım alanı bulabilir. Şu an için Android’de, yakındaki bir telefonla dosya paylaşımının en iyi yolu Android Beam. Bu servis iki telefonu birbirine tıklatarak NFC bağlantısının kurulmasını sağlıyor. Ancak çoğu kişi hâlâ NFC’nin nasıl çalıştığını bilmiyor ve bu özellikten tam anlamıyla yararlanmıyor. Bir uygulama içine dosya paylaşım özelliği koymak ise bunun daha fazla kullanıcının fark etmesine olanak sağlayabilir.

Ne yazık ki, Files Go uygulaması henüz herkesin kullanımına sunulmuş değil. Uygulama kapalı beta programı kapsamında Play Store’da listelendi, ancak hemen kaldırıldı. Uygulamanın adında geçen “Go” kelimesi, bunun Android Go girişiminin bir parçası olduğunu da düşündürüyor. Söz konusu proje, daha yavaş donanıma sahip olan telefonlarda Android’in kırpılmış bir versiyonunun çalıştırılmasını öngörüyor. Hedef ise Android’in bu tür telefonlarda daha iyi şekilde çalışması. Böylelikle akıllı telefonların giriş seviyesi cihazlarla yeni yeni yaygınlaşmaya başladığı ülkelerde daha fazla pazar payı elde edilmesi hedefleniyor.

Files Go uygulamasının büyüklüğü 10 megabayttan daha düşük. Uygulamanın diğer özellikleri arasında alan boşaltmak da var ki, bu da Android Go girişiminin amacıyla birebir örtüşüyor. Uygulamanın kontrol paneli telefonda ne kadar boş alanın kaldığını gösteriyor. Tek bir butona tıklayarak önbelleğe alınmış dosyaları silmek mümkün oluyor. Ayrıca alan boşaltmak için silinebilecek büyük boyutlu dosyalar da gösteriliyor. Ayrıca uzun zaman kullanılmayan uygulamaların silinmesi de tavsiye ediliyor. Uygulama içinde yerelde tutulan fotoğraflara, videolara, müziklere ve diğer dokümanlara bakmayı sağlayan dosya yöneticisi de bulunuyor.

Aslında uygulamanın sunduğu özellikler Android için yeni değil. Cihazda tutulan dosyalarda gezinmek, alan boşaltmak veya dokümanları paylaşmak için pek çok uygulama bulunuyor. Ancak şimdiye kadar Files Go kadar kolay kullanımlı bir yönetim uygulaması bulunmuyor. Umarız Google, Android’in bir bölümü için geliştirildiği anlaşılan bu uygulamayı tüm kullanıcılara açmaktan geri durmaz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER