Teknoloji

Google “Copresence” kod adlı servisle Apple’ın AirDrop’una rakip oluyor

google-copresence-031114-1

Çok yakında cihazlar arasında dosyaları, mesajları, yol tariflerini, şarkıları ve daha fazlasını paylaşmak için yeni bir yol olacak. Yeni bir sızıntı Google’ın “Copresence” olarak adlandırılan yeni bir servis üzerinde çalıştığını gösteriyor. Bu servisin Apple’ın AirDrop yerel dosya transfer servisi ve Android’de yer alan NFC tabanlı Android Beam’in kesişimi olacağı düşünülüyor. Dosya transferleri için Wi-Fi ve Wi-Fi Direct’in kullanıldığı söyleniyor.

Söz konusu bilgi konuyla yakından ilgili bir kaynak tarafından Android Police ve Tech Aeris ile paylaşıldı. Google’ın Android cihazları üzerindeki temel işlevlerinin düzgün çalışmasını sağlayan Google Play Servisleri uygulaması içine gizlenen bir kod yakında çıkacak olan bu özelliği haber veriyor. Bununla birlikte kaynak, servise ait çeşitli görüntüler de paylaştı.

Çizimlere bakıldığında bunların kullanıcıları servis hakkında bilgilendirmek amacıyla hazırlandığı anlaşılıyor. Bunların anlattığına göre Copresence hem Android hem de iOS cihazlarıyla çalışacak. Bu arada Google Chrome’un geliştirici versiyonuna özel hata raporlarında yer alan çeşitli kayıtlar, bu servisin Chrome internet tarayıcısı ve Chrome bilgisayarlarda da çalışacağını gösteriyor.

Google’ın “Copresence” servisini çok yakında çıkaracağına dair bütün bu kanıtlara rağmen, servisin gerçek hayatta nasıl işlediği şu an için bilinmiyor. Eldeki bütün bilgilerden, yeni servisin Google’a Apple cihazları arasında bağlantı kurmayı sağlayan çeşitli araçlarla rekabet etme şansı vereceğini söyleyebiliriz. Örneğin OS X’in en son versiyonu Devamlılık olarak adlandırılan bir servis sayesinde kullanıcıların uygulamaları iPhone, iPad ve bilgisayarları arasında eşzamanlamasına izin veren bir servis sunuyor. Ayrıca AirDrop da iOS ve OS X cihazları arasında Wi-Fi üzerinden dosya transferine izin veriyor.

İLGİLİ HABERLER