Teknoloji

Google Chrome eklentilerinin veri erişimini kısıtlıyor

google chrome 76

Google Chrome eklentilerinde kullanıcı gizliliğini merkeze alan değişikliklere gidiyor. Yapılacak değişikliklerde öncelikli hedef olarak Chrome eklentilerinin mümkün olduğunca az kullanıcı izniyle çalışması amaçlanıyor. Bu doğrultuda farklı yollar üzerinden gerçekleştirilen görevlerde, en az oranda veriye ihtiyaç duyan yol seçilecek.

Buna ek olarak, Chrome eklentilerinden gizlilik politikaları konusunda daha açık davranmaları istenecek. Gizlilik politikalarını Chrome Web Mağazası‘nda paylaşan geliştiricilerin sayısı artacak. Söz konusu gereksinim, “kişisel ve hassas” kullanıcı verilerine erişebilen eklentiler için zaten yürürlükteydi. Artık kişisel iletişim bilgilerine ve kullanıcılar tarafından üretilen verilere erişimi olan tüm eklentilerin gizlilik politikalarını paylaşmaları gerekecek.

Google’ın Chrome eklentilerine ilişkin yeni politikaları, önümüzdeki sonbaharda yürürlüğe girecek. Google, değişikliklerin yürürlüğe girmesinden 90 gün önce geliştiricileri durumdan haberdar edeceğinin de sözünü verdi. İnternet devinin yaptığı değişikliklere uymayan eklentiler Chrome Web Mağazası’ndan kaldırılacak ve tarayıcılarda çalışmaz hâle gelecek.

Google Chrome eklentilerinde yaptığı değişikliklere benzer bir değişikliği Drive erişimi olan uygulamalarda da yapıyor. Bu uygulamaların da bilgi ve içerik erişimleri kısıtlanıyor. Artık bu uygulamalar sadece ihtiyaç duydukları kadar veriye erişebilecek. Tam erişime ihtiyacı olan yedekleme servislerine ve diğer uygulamalar, Google’ın onayından geçerek erişim hakkını elde debilecek.

Google Chrome eklentilerinde yapılan değişikliğin temelinde ise geçtiğimiz yıl ortaya çıkan bir durum bulunuyor gibi görünüyor. Gmail için uygulama geliştirenlerin kullanıcıların e-postalarının neredeyse tamamına erişim hakkı olduğu anlaşılmış ve bu durumun ardından Google erişimi kısıtlamak için harekete geçmişti. Bu durum henüz bir güvenlik ihlâline yol açmasa da, Google potansiyel sorunların önünü kesme konusunda kararlı görünüyor.

İLGİLİ HABERLER