Manşetler

Google çalkantılara rağmen para basmaya devam ediyor

Google Türkiye google fransa

2018 Google için çok kolay bir yıl olmadı. İnternet devi, Facebook kadar sıkıntı çekmedi. Ancak şirket erişebildiği kullanıcı verilerinin fazlalığı nedeniyle yılın büyük kısmını savunmada geçirdi. Buna ek olarak, bazı veri sızıntıları ve YouTube ile ilgili komplo teorileri de Google’a çok yardımcı olmadı. Bütün bunlara rağmen, şirket şimdiye kadarki en yüksek gelir seviyesine ulaşmayı başardı.

Google’ın çatı şirketi Alphabet, 2018’in dördüncü çeyreğine ait finans raporunu yayınladı. Şirket yılın son çeyreğinde hem gelirlerini hem de kârını hatırı sayılır ölçüde artırdı. Alphabet’in çeyrek geliri, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22 oranında arttı ve 39.2 milyar dolara ulaştı. Net gelir ise 8.9 milyara yükseldi.

Google’ın gelirlerinde en büyük kalemi şirketin reklam işi oluşturuyor. Ancak Google’ın “Diğer Gelirler” kalemi de hatırı sayılır ölçüde büyümesiyle dikkat çekiyor. Geride kalan çeyrekteki 6.5 milyar dolarlık gelir, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31 oranında bir artış anlamına geliyor.

“Diğer Gelirler” kategorisinin Google’ın donanım ürünlerini de kapsadığını belirtmekte fayda var. Dolayısıyla Pixel 3, Pixel 3 XL ve Google Home Hub gibi yeni ürünlerin de Google Play ve diğer ücretli servislerin de bu büyümede rolü olduğu görülüyor. Bu birimin 2016’nın son çeyreğindeki gelirinin 3.4 milyar dolar olması, Google’ın iki yılda hatırı sayılır bir mesafe kaydettiğini gösteriyor.

Google Home ise yılın son çeyreğinin yıldız ürünü olmuşa benziyor. Şirketin CEO’su Sundar Pichai, yılın sonunda milyonlarca Home serisi cihazın satıldığını belirtti. Satılan her yedi Home cihazından biri ise Home Hub oldu.

Google tarafında işler oldukça iyi giderken, Alphabet’in “Diğer İşler” biriminin zararı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 78 oranında arttı ve 748 milyon dolardan 1.3 milyar dolara ulaştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER