İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy S21 Ultra İncelemesi

galaxy s21 ultra inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Samsung her geçen yılla birlikte yılın ilk yarısında tüketicilere sunduğu amiral gemisi Galaxy S telefonlarını daha erken bir zamanda tanıtıyor. Yıllardır Galaxy S serisi telefonlarla Mobil Dünya Kongresi özdeşleşmişti. Ne var ki, son yıllarda şirket S10 ve S20 serisi telefonlarını MWC’den daha önce ve Barselona’dan farklı bir yerde duyurmayı tercih etmişti. Bu yıl pandemi nedeniyle şirket, yılın ilk amiral gemisi serisinin tanıtımını daha da erkene çekti ve ocak ayının ortasında Galaxy S21 serisinin üç farklı üyesiyle tanıştık. Ön sipariş sürecinin ardından bu yeni serinin üyeleri şubat ayının ortasının gelmesiyle birlikte Türkiye’de satışa sunuldu. Bu üçlü içinde yer alan, en üst seviyedeki ürün olan Galaxy S21 Ultra’yı bir süredir deneyimliyorum. Serinin en iyi özelliklerini barındıran bu telefonun fiyatının da en büyük rakibine göre epey agresif olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Eğer bir Android telefon satın almayı düşünüyor ve S21 Ultra da aklınızı kurcalıyorsa, Galaxy S21 Ultra inceleme yazımıza bakmadan ve videomuzu izlemeden karar vermemenizi tavsiye ederim.

Galaxy S21 Ultra inceleme: Tasarım

Galaxy S21 Ultra, genel olarak geçen yılların Galaxy S serisi telefonlarıyla benzer bir çizgide ilerlese, radikal değişiklikler barındırmasa da, ufak tefek dokunuşlarla seleflerinden daha hoş bir görünüme kavuşmuş. Resmi tanıtımdan önce telefonu ilk kez kullandığımda onu biraz Galaxy S9 Plus modeline benzetmiş, ona benzer bir havası olduğunu hissetmiştim. Ancak telefonu kullanmaya başladıktan sonra geçen yılın Galaxy S20 Ultra’sından bile daha iyi bir kullanım sunduğunu, ergonomik açıdan da ondan daha iyi olduğunu fark ettim.

galaxy s21 ultra inceleme

S21 Ultra, küçülen ekranına bağlı olarak selefi S20 Ultra’ya göre biraz daha küçük bir yüzey alanıyla geliyor. Kalınlık açısından hemen hemen aynı olsa da, arkada bulunan kamera modülünden kaynaklanan hafif bir kalınlık farkı var. 227 gram ile de selefinden daha ağır. Yine de, akıllı telefonlarda bu seviyedeki ağırlıklara alıştığımız için ne kullanırken ne de cepte taşırken rahatsızlık yaşamadım.

Samsung’un Galaxy S serisi içindeki telefonlar, daha yuvarlak köşeleriyle biraz daha sıcak bir havaya sahiptir. S21 Ultra’da da durum aynı şekilde. Bu kavise sadece arka yüzde kenarlara doğru yapılan kavis değil, ön tarafta ekranın kenarlara doğru yaptığı kavis eşlik ediyor. Ne var ki, ekranın uzun kenarlarında yaptığı kavisin açısı, S10 Plus gibi daha eski amiral gemisi Samsung telefonlarına göre sınırlı kalıyor. Bu durum bir açıdan iyi, tek elle kullanırken yanlışlıkla ekranın kenarlarına fazla temas edip istenmeyen komutların önüne geçiliyor. Ekrandaki kaviste fazla abartıya kaçılmaması, arka yüzün kavisinin de aynı oranda tutulmasını ve kenar profilinin biraz daha kalın olmasını sağlıyor.

Galaxy S21 Ultra da cam ve metal birleşimi bir tasarıma sahip olan telefon. Telefonun önünde Gorilla Glass Victus gibi, sağlamlığı daha yüksek seviyede olan bir cam kullanılmış. Arkada da aynı şekilde Victus cam kullanılmış. Note 20 Ultra’da da önde ve arkada aynı cam malzeme kullanılmıştı. Üstelik S21 Ultra’nın arka yüzü de mat, bu da hoş bir kullanım hissi veriyor. Telefonun farklı renk seçenekleri olsa da, Türkiye’de Phantom Black ve Phantom Silver olmak üzere iki farklı renk seçeneği bulunuyor. Samsung lansman sırasında daha çok siyah renkli modeli öne çıkardı, ancak gümüş renk daha hoş ve eğlenceli bir seçenek. Benim elimde de bu renk var. Işığa tuttuğunuzda yansıyan renklerle bu renk oldukça çekici görünüyor.

S21 Ultra’nın ekranında koruyucu film yapıştırılmış şekilde geliyor. Kullanım sırasında bunu çıkarmadım, görsel kaliteye ve deneyime de olumsuz bir etkisini hissetmedim. Bu nedenle öndeki camın çiziklere karşı dayanıklılığı hakkında bir şey söyleyemem. Ancak arka yüzün çizilmelere karşı dayanıklı olduğunu görüyorum. Ne var ki, parmak izi ve kire karşı biraz hassas duruyor. Genel olarak sağlam bir telefon ve bu hissi de başarılı şekilde veriyor. IP68 sertifikasıyla belgelenen suya ve toza dayanıklılık da bu sağlamlığı tamamlıyor. Galaxy S21 Ultra ile duşa girip müzik ve podcast dinledim. Tek yapmam gereken duştan çıktıktan sonra telefonu kurulamak oldu. Yaz geldiğinde denizde veya havuzda da bir sıkıntı olmadan kullanabilirsiniz.

S21 Ultra’nın sol kenarında herhangi bir giriş veya çıkış yok. Ses kontrolleri ve yan tuş ise sağ kenarda, üste doğru yerleştirilmiş. Telefonu elinize aldığınızda bu tuşlara rahatlıkla erişebiliyorsunuz. Yan tuşun basma aralığı iyi, kullanması zahmetli değil. Ancak ses kontrol tuşlarını, biraz da kamera modülünün yarattığı kalın bölgeye denk gelmesi nedeniyle kullanmak biraz daha çaba istiyor. Alt kenarda USB-C portu, hoparlör, mikrofon ve nano SIM kart tepsisi var. Üst kenarda da mikrofonlar mevcut.

Arka tarafta ise Galaxy S21 serisinin simgesi niteliğinde bir tasarıma sahip olan kamera modülünü görüyoruz. S21 Plus ve S21 modellerine göre daha fazla sayıda kamera olduğu için, bu alan biraz daha büyük. Mat yüzeyi ve ince işçilikle hazırlanmış kenarları ve kenarları saran çerçeveyle kesintisiz biçimde buluşmasıyla bu kamera modülü, epey büyük olsa da fazla rahatsızlık vermiyor. Üstelik telefonu tek elle tutup kullanırken parmağın arkada destek almasına da biraz olsun katkıda bulunuyor.

Galaxy S21 Ultra inceleme: Ekran ve Ses

Samsung Galaxy S21 Ultra’da 6.8 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip Dinamik AMOLED 2X ekran bulunuyor. Bu ekran 1440 x 3200 piksel çözünürlük ve 20:9 görüntü oranına sahip. 515 ppi piksel yoğunluğuyla bu ekran oldukça keskin ve net görüntüler sunuyor. Aslında Galaxy S20 Ultra ve Note 20 Ultra modellerinde gördüğümüz yüksek kaliteli ekran S21 Ultra’ya da taşınıyor. Yüksek parlaklığa sahip olan bu ekran yüksek kontrastı, derin siyahları ve canlı renkleriyle video izlemeyi, fotoğraflara bakmayı, internette dolaşmayı ve sosyal medyada gezinmeyi daha zevkli hâle getiriyor.

Bununla birlikte ekran tarafında dikkate değer bir gelişme var. Samsung, geçen yılın başlarında sunduğu S20 serisiyle birlikte ilk kez 120 Hz yenileme hızını sunmuştu. Ne var ki, bu destek en fazla Full HD+ çözünürlükle kullanılabiliyordu. Bu durumda kullanıcıların çözünürlük ve yenileme hızı arasında bir seçim yapmaları gerekiyordu. Ben seçimimi çoğunlukla yüksek çözünürlükten yana yapmıştım. Telefonda çok fazla oyun oynamıyorum ve kullanıcı arayüzündeki akıcı geçişlerin olup olmaması da çok önemli değildi. Halbuki Galaxy S21 Ultra ile birlikte Samsung, en yüksek çözünürlükte de 120 Hz yenileme hızından yararlanmayı mümkün kılıyor. Durum böyle olunca seçim yapmaya da gerek kalmıyor.

Aslında S21 Ultra’nın ekranı yenileme hızını içeriğe göre uyarlıyor ve dinamik bir görüntüleme hızı sunuyor. Bu durum da pil tüketiminin daha dengeli olmasına katkıda bulunuyor. Telefonu kullandığım süre boyunca maksimum çözünürlükte ve adaptif yenileme hızı ayarı açık şekilde kullandım. Çok bir şey fark etmedi, ancak ara sıra geçişlerdeki akıcılığı fark etmek güzel oluyor.

Ekran 1500 nit maksimum parlaklık seviyesine çıkabiliyor. Bu da HDR içerikler için fazlasıyla elverişli bir ortam demek. Samsung, bu ekranın HDR10+ desteğine sahip olduğunu belirtiyor. YouTube, Netflix, Amazon Prime Video gibi popüler uygulamalarda da HDR video içerikler destekleniyor. Bunlar S21 Ultra’nın büyük ekranında izleyebilirsiniz. Telefonun yeteri kadar büyük ekranı hareket hâlinde iyi bir multimedya deneyimi yaşamak için yeterli oluyor.

Samsung’un Sonsuz-O olarak adlandırdığı ekran türü artık şirketin Android telefonlarında bir standart hâlini almaya başladı. S21 Ultra’nın ekranının üst kısmında da selfie kamera deliği bulunuyor. Bu delik çok büyük boyutlarda değil ve tam ekranda içerik görüntülerken göz tırmalamıyor.

Ses tarafına geldiğimizde, Galaxy S21 Ultra’da iki tane hoparlör var. Alt kenardaki ana hoparlöre ekranın üst kısmındaki çok ince ve uzun delikte yer alan ahizeye yerleştirilmiş ikinci bir hoparlör eşlik ediyor. Bu sistem stereo ses çıkışı sunmakta bir hayli başarılı. Ses çıkış şiddeti yüksek, tizler temiz ve yüksek ses şiddetinde patlama yok. Baslar da hissediliyor. Kısacası, bir amiral gemisi telefondan beklediğimiz ses sistemi Galaxy S21 Ultra’da var. Eğer film izlemek isterseniz, başka hiçbir hoparlöre ihtiyaç duymadan veya bir kulaklığın olmasını arzulamadan da iyi bir ses deneyimi yaşayabilirsiniz.

Kulaklık demişken, Samsung da Apple’ın izinden giderek S21 serisi telefonlarının kutularından kulaklığı çıkardı. Daha önceki amiral gemisi Samsung telefonlarının kutularında görmeye alıştığımız kaliteli AKG kulaklıklar artık yok. Bu nedenle S21 Ultra’yı satın alacak kullanıcıların kulaklık için de bir şeyler düşünmesi gerekiyor. USB-C – 3.5mm adaptörü satın alarak mevcut kablolu kulaklıklarınızı kullanabilirsiniz. Ya da daha popüler hâle gelen bir yöntemi tercih ederek bir kablosuz kulaklığı tercih edebilirsiniz. Samsung’un da, S21 Ultra ile birlikte tanıtılan Galaxy Buds Pro gibi farklı kablosuz kulaklık seçenekleri bulunuyor.

Galaxy S21 Ultra inceleme: Performans ve Pil

Samsung’un amiral gemisi telefonlarında bir işlemci ayrımı var. ABD ve bazı ülkelerde en yeni amiral gemisi Qualcomm Snapdragon işlemci kullanılırken, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkede Samsung tasarımı Exynos işlemci yer alıyor. Bu durum daha önceki amiral gemisi telefonlarda Snapdragon ve Exynos işlemcili versiyonlar arasında dikkate değer performans farklarının oluşmaya başlamasına yol açmıştı. Sonuç olarak tüketiciler de şikayetlerini artırmaya başlamıştı. Samsung, Galaxy S21 serisinin ABD ve bazı ülkelerde satılan versiyonlarında Snapdragon 888 işlemciyi kullanıyor. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu birçok ülkede ise Exynos 2100 işlemci çalışıyor.

Exynos 2100 de Snapdragon 888 gibi 5nm mimarisini temel alıyor ve onun gibi sekiz CPU çekirdeği barındırıyor. Çekirdek düzenleri benzer seviyede olurken çekirdek frekansları bakımından Exynos 2100 daha önde görünüyor. Bu arada Eyxnos 2100 işlemci Mali-G78 MP14 grafik işlemci birimini de barındırıyor.

Galaxy S21 Ultra’nın Türkiye’de satılan versiyonlarında 12 GB RAM bulunuyor. Bu RAM miktarı çoklu görev ve diğer işler için fazlasıyla yeterli oluyor. Türkiye 128 GB ve 256 GB kapasiteli versiyonlar satılıyor. Samsung, bu telefonla birlikte ilk kez microSD kart yuvasına yer vermiyor. 128 GB kapasitenin çoğu kullanıcı için yeterli olacağını düşünüyorum. Yer ihtiyacı hissederseniz bulut tabanlı servislerden yararlanarak fotoğraflarınızı ve videolarınızı bulutta saklayabilir ve telefonunuzda yer açabilirsiniz. Tabii ki, bu telefonla epey fazla miktarda fotoğraf ve video çekeceğinizi düşünüyorsanız, film veya dizileri kaydetmeyi de planlıyorsanız, 256 GB kapasiteli versiyonu da tercih edebilirsiniz.

Tabii ki, en fazla merak edilen nokta, Galaxy S21 Ultra’nın Exynos 2100 işlemcisinin nasıl bir performans sunacağıdır. Doğrusu, günlük hayatta kullandığımız internet tarayıcısı, sosyal medya uygulamaları, kamera ve benzeri araçlarda sunulan performans bir amiral gemisi telefona yakışır seviyede. Daha önceki amiral gemisi Samsung telefonlara göre fark eden fazla bir şey yok. Bunun dışında kullanıcı arayüzündeki geçişler, uygulamaların ve oyunların açılması bakımından da Galaxy S21 Ultra iyi seviyede bulunuyor. Web sayfaları hızlı şekilde yükleniyor, aşağı ve yukarı kaydırmalarda da akıcılık iyi seviyede.

Isınma konusunda ise Galaxy S21 Ultra ağır yük altında makul olarak kabul ettiğimiz sınırların az da üstüne çıkıyor gibi görünüyor. AnTuTu ile yaptığımız benchmark testinden sonra telefonda dikkate değer bir ısınma hissettik. Keza uygulama da CPU sıcaklığını 51 derece olarak gösteriyordu. Telefonda işlemciyi fazla zorlayacak işler yaptığınızda belirli bir süre sonra arka tarafta ısınmayı hissedeceksiniz.

Pil tarafında ise Galaxy S21 Ultra seleflerine göre daha da ileri gitmiş gibi görünüyor. Samsung bu telefona 5000 mAh kapasiteli bir pil yerleştirmiş. Bu pil telefonu çok yoğun şekilde kullandığınız durumlarda bile sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkaracaktır. Eğer akıllı telefonu normal yoğunlukta kullanırsanız; internette gezinme, sosyal ağlarda gezinme, ara sıra YouTube videosu izleme ve kamerayla fotoğraf çekme, fazla olmayacak şekilde oyun oynama gibi işlerde kullanırsanız, bir günü rahatlıkla aşan, hatta iki güne de varabilecek bir çalışma performansı elde edebilirsiniz. Güç tasarruf modu da pil tasarrufu ve çalışma süresini uzatma konusunda size yardımcı olacaktır.

Galaxy S21 Ultra’nın kutusundan kulaklığın yanı sıra güç adaptörü de çıkmıyor. Bu durum şarj için bir çözüm geliştirmeniz gerektiği anlamına geliyor. Eğer daha önce bir Samsung telefon kullandıysanız ve elinizde USB-C kablosuz ve uygun bir şarj adaptörü varsa, onu kullanabilirsiniz. Ancak S21 Ultra’nın hızlı şarj desteğinden en iyi şekilde yararlanmak için, Galaxy S20 veya Note 20 serisi telefonların kutusundan çıkan 25W hızlı şarj destekli adaptörü kullanabilirsiniz. Bununla sadece yarım saatte yüzde 50 doluluğa ulaşmak mümkün. Pil tam doluluğa da 70-80 dakika arasında ulaşıyor.

Hızlı şarjın dışında kablosuz şarj desteği de mevcut. Qi kablosuz şarj destekli aksesuarlarla S21 Ultra’yı pratik biçimde şarj edebilirsiniz. Ayrıca destekleyen aksesuarlarla daha yüksek güç çıkışlı şarj imkanından yararlanmak ve kablosuz şarjı daha kısa sürede gerçekleştirmek mümkün oluyor. Bu arada, Wireless Power Share olarak adlandırılan kablosuz ters şarj özelliği de var. Eğer Galaxy Watch 3 veya Galaxy Buds Pro gibi aksesuarları kullanıyorsanız, bu özellik epey kullanışlı olacaktır.

Türkiye’de satılan Galaxy S21 ailesinin tüm üyeleri 5G bağlantı desteğine sahip. Ülkemizde henüz 5G şebekeleri faaliyete geçmedi. Yurt dışında, 5G şebekelerinin bulunduğu bir ülkeye gitmedikten sonra bu özellikten yararlanmanız mümkün olmayacaktır. Yine de, geleceğe dönük bir yatırım yapmış olduğunuzu söyleyebiliriz. Kablosuz bağlantı tarafında bu nitelikte başka özellikler de var. Örneğin, Wi-Fi 6E teknolojisi. Bu teknolojisi 2 Gbps’nin üzerinde hızlara çıkmayı sağlıyor. 2021 yılından itibaren bu teknolojiyi barındıran cihazları ve kablosuz ağları daha sık göreceğiz ve elinizdeki telefon da bunu destekleyecek. UWB, yani Ultra Geniş Bant teknolojisi de bu telefonun diğer cihazlara daha kolay etkileşim kurmasına yardımcı oluyor. Örneğin, Samsung’un yakın zamanda Türkiye’de de satışa sunduğu Galaxy SmartTag adlı eşya takip cihazı da bu teknolojiyi barındırıyor.

Öte yandan Galaxy S21 Ultra’da elektronik SIM desteği de var. Kısaca eSIM olarak da anılan bu özellik yakın zamanda Türkiye’de de kullanıma sunuldu. Böylelikle hem iş hem de özel hattınızı tek bir telefonda kullanma imkanına sahipsiniz. Aslına bakarsanız, Galaxy S21 Ultra’nın aynı anda iki tane fiziksel hattı kullanmaya imkan tanıyacak şekilde çift SIM kart yuvası mevcut.

Galaxy S21 Ultra inceleme: Yazılım ve Güvenlik

Samsung Galaxy S21 Ultra, Android 11 ve bunun üzerinde One UI 3 kullanıcı arayüzü ile birlikte geliyor. Aslında telefonu kullanmaya başladıktan sonra gelen bir güncellemeyle birlikte şu anda telefonda One UI 3.1 kullanıcı arayüzü çalışıyor. One UI 3.1 sürümü, Samsung’un özelleştirilmiş kullanıcı arayüzünün parmak dostu tasarımına dokunmadan, onu daha da kullanışlı hâle getirecek birtakım yenilikler içeriyor.

Dikkat çeken ilk yenilikler bildirimler tarafında oluyor. Bildirim tepsisinde bildirimlerin gösteriminde biraz daha derli toplu gösterim var. Panel tam ekranda açılıyor, Android 11’in genel özelliği olacak şekilde uyarı bildirimleri ve sessiz bildirimler gruplar hâlinde gösteriliyor. Durum çubuğu üzerinden açılacak uyarılarda ise ister özet görünüm ister daha geniş görünüm tercih edebilirsiniz. Hızlı ayarlar panelinde de çeşitli değişiklikler yapılmış. Buradan telefonun birçok işlevini rahatlıkla kontrol edebilirsiniz.

Samsung, Ana ekranın en solunda yer alan ve “-1 ekranı” olarak da adlandırılan panelde sürekli değişiklikler yapıyor. Geçen yıl burada Bixby Home yerine Samsung Daily olarak adlandırılan yeni bir panel görmeye başlamıştık. Bu yıl One UI 3 ile birlikte Samsung Free gibi yepyeni bir panel sunuluyor. Aslında burası, Taboola News ile yapılan iş birliği sonucunda sunulan bir haber portalı gibi çalışıyor. Daily’ye göre daha kapsamlı, biraz daha haber odaklı bir alan olmuş. Arzu ettiğiniz takdirde, Google Asistan arayüzünü de Samsung Free yerine kullanmanız mümkün.

Kilit ekranına eklenen Widget’lar da One UI 3 ile birlikte gelen dikkate değer yeniliklerden bir tanesi oluyor. Kilit ekranı açıkken saat simgesine tıklattığınızda Spotify’da çalan parçayı kontrol etmekten hava durumuna, sonraki alarmdan takvim bilgilerine kadar işinize yarayacak bilgileri ve araçları kilit ekranında, telefonu açmadan görebilirsiniz.

Yukarıda listelediğim başlıca değişikliklerin dışında, 2020 model Samsung amiral gemisi telefonlarında gördüğümüz birçok araç ve uygulama Galaxy S21 Ultra’da mevcut. Çeşitli Samsung, Google, Microsoft uygulamaları yüklü olarak geliyor. Samsung’un 1-2 sene önce sunduğu Global Goals uygulaması yine mevcut. Ayrıca Netflix, Spotify gibi uygulamalar yüklü olarak geliyor. Telefonun ilk kurulumu esnasında kullanabileceğiniz Smart Switch uygulaması ise eski telefonunuzundan yeni telefonunuza içerikleri, uygulamaları ve ayarları kolaylıkla taşımanıza yardımcı olacaktır.

Windows PC’lere bağlantı tarafında Microsoft ile iş birliği epey işe yarıyor. Hızlı ayarlar paneli içinde bulunan Windows’a Bağla kontrolünü etkinleştirip, PC’nizde yüklü olan Telefonunuz uygulaması aracılığıyla Galaxy S21 Ultra’yı bilgisayarınız üzerinden kontrol edebilirsiniz. Telefonda yüklü olan uygulamaları bilgisayardan açmak, gelen mesajları görmek ve hatta telefon görüşmelerini doğrudan bilgisayar üzerinden yapmak da imkan dahilinde bulunuyor. Buna ek olarak Galaxy Tab S7 ve S7 Plus tabletlere de One UI 3.1 güncellemesinin gelmesiyle birlikte, bu tabletlerin S21 Ultra ile ortak çalışma imkanı da daha da artıyor. S21 Ultra’ya gelen mesajların doğrudan tablet üzerinden görüntülenmesi de bu iş birlikleri arasında bulunuyor.

Galaxy S21 Ultra’nın S21 serisi içindeki diğer telefonlardan bir farkı da S Pen desteğine sahip olması. Samsung’un Note serisi telefonlarında veya Galaxy Tab serisi tabletlerinde sunduğu kapasitif ekran kalemiyle S21 Ultra’nın ekranında not alabilir, çizim yapabilirsiniz. Elimde bulunan Galaxy Tab S7’nin S Pen kalemini yakınlaştırmam, bu desteğin etkinleştirilmesi için yeterli oluyor. Ekranın kenarında Temassız Komut simgesi beliriyor ve buna tıklattığınızda da S Pen ile gerçekleştirebileceklerinizi gösteren kontroller çıkıyor.

Not oluşturma, akıllı seçim, ekran notu alma, canlı mesajlar oluşturma, AR karalama ve çeviri yapma gibi S Pen işlevleri S21 Ultra’da da çalışıyor. Ancak Note serisinden bildiğimiz, S Pen’i bir uzaktan kumanda gibi kullanarak Kamera, Galeri gibi uygulamalarda uzaktan kontrol işlemleri kullanılamıyor.

Daha önce deneyimlediğim Galaxy Note serisi telefonlarda S Pen’i yuvasından ne kadar sıklıkta çıkarıp kullandığım tartışılır. Ancak akıllı telefonda ekran kalemi kullanmayı seven bir kesim var ve Galaxy S21 Ultra’nın bu özelliği onların hoşuna gidecektir. Bu noktada dikkat çekmekte fayda var. Telefonun kutusundan ekran kalemi çıkmıyor, bunu ayrı olarak satın almanız gerekiyor. Samsung, içinde S Pen yuvası da olan bir kılıfla birlikte kalemi de satıyor. Bu arada elinizde benim gibi Galaxy Tab S7 gibi bir tabletin yanında gelen S Pen ya da Galaxy Note serisi telefondan bir S Pen varsa, S21 Ultra’nın bu özelliğinden yararlanmanız mümkün oluyor.

Güvenlik tarafında ise Galaxy S21 Ultra’da başrolde ekran içi parmak izi okuyucusu bulunuyor. Bu birim, önceki telefonlara göre yüzde 40’ı aşan oranda büyütülmüş. Böylelikle parmak izi okuyucusunun tek seferde isabet oranı artırılmış. Gerçekten de, telefonu kullandığım süre boyunca parmak izi okuyucusu başlıca kimlik doğrulama aracım oldu ve hiç sıkıntı yaşamadım. Daha düşük güvenlik seviyesine sahip olan, ön kamerayla yüz kilidi açma özelliğinden de yararlanabilirsiniz.

Galaxy S21 Ultra inceleme: Kamera

Samsung, “Ultra” takısını taşıyan amiral gemisi telefonlarında en üst seviyede kamera sistemlerine yer veriyor. Bu durum Galaxy S21 Ultra’da da değişmiyor. Üstelik geçen yılın modellerine göre kamera nitelikleri konusunda biraz daha ileri gidildiğini görüyoruz. Arkada toplam dört tane kamera ve buna eşlik eden lazer otomatik odak sistemi bulunuyor. Ayrıca yeni tasarlanan ve epey büyük boyutlu kamera modülü içinde LED flaşı da görüyoruz.

Ana kameranın çözünürlüğü 108 megapiksel. S20 Ultra modelindekiyle aynı şekilde f/1.8 diyafram uzaklığına sahip. Ancak 24mm ile daha düşük bir odak uzaklığı değeri var. Optik görüntü sabitleme de bu ana kamerada mevcut. 12 megapiksel çözünürlüklü, f/2.4 diyafram açıklıklı, 120 derecelik görüş açısı sunan ultra geniş açılı kamera da S20 Ultra’dakiyle aynı.

Telefoto tarafında işler değişiyor. Samsung, bu telefona iki tane telefoto kamera yerleştirmiş. Bunların ikisi de 10 megapiksel, ancak yapıları farklı. Birinci telefoto kamera 3 kat optik yakınlaştırma imkanı sunuyor, f/2.4 diyafram değerine sahip. İkinci telefoto kamera ise periskop yapılı ve 10 kat gibi yüksek bir optik zum yeteneğine sahip. Her iki telefoto lens de optik görüntü sabitleme özelliğine sahip. Daha kısa mesafeli yakınlaştırmalarda birinci telefoto kamera devrede olurken, ikinci telefoto kamera yakınlaştırma derecesi artırıldığında devreye giriyor. S21 Ultra’nın bu iki telefoto kamerasının Samsung’un övündüğü yüksek zum yeteneğini daha iyi noktalara getirdiğini söyleyebilirim. Galaxy S20 Ultra ve Note 20 Ultra modellerinde sunulan süper zum yetenekleri pek de kullanışlı görünmüyordu. Ancak Galaxy S21 Ultra, 100 kat yakınlaştırma yaptığımda, detayları yine çok netleştirmese de, daha anlaşılır biçimde sunuyor.

Samsung’un renk doğruluğu tarafında sıcağa kaçtığını, renkleri daha canlı göstermeyi sevdiğini biliyoruz. Bu durum S21 Ultra’da da devam ediyor. Böylelikle özellikle Instagram için güzel fotoğraflar ortaya çıkıyor. Ancak zengin kontrol araçları sunan profesyonel modu kullanarak her ayarı elle yapabilirsiniz. Düşük ışık performansını iyi bulduk. Geniş açılı kamera ve telefoto kameraların da düşük ışık performansları iyi denilebilir. Gece modu sadece normal kamerada değil, ultra geniş açılı kamerada da çalışıyor. Sonuçlar da fena sayılmaz.

Ana kamera, ultra geniş kamera ve telefoto kameraların beyaz dengesi ve pozlamaları tutarlı. Yakınlaştırma yaptığınızda da renklerin canlılığından kayıp olmuyor, fotoğraflarda gözle görülür bir solgunluk yok. Makro çekimlerde de Galaxy S21 Ultra genel olarak başarılı. Çiçek çekimlerinde, özellikle kırmızı veya pembe gibi renklerde biraz patlama olabilir. Bu noktada en güzeli profesyonel modu kullanmak olacaktır. Telefonda bir makro kamera olmasa da, nesneye çok yaklaşıp net fotoğraflar çekmek mümkün. Ancak böyle çekimler yapmayı düşünüyorsanız, S21 Ultra’yı bir yere sabitlemeniz yerinde olacaktır.

Portre çekimlerde de Galaxy S21 Ultra başarılı görünüyor. Kamera sisteminin donanım açısından zengin olması, portre çekimlerde işe yarıyor. Kapalı ortamlardaki çekimlerde bile, ışığın nispeten düşük olmasına rağmen arka plan ile ön plandaki süjenin ayrımı iyi şekilde yapılıyor. Saç teli gibi ince detaylarda ufak tefek kayıplar olsa da, arka plan bulanıklaştırması büyük oranda başarılı oluyor. Portre çekimlerde görüş açısını dar tutabileceğiniz gibi, vücudun daha büyük kısmını kaplayacak şekilde açıyı genişletebilirsiniz.

S21 Ultra selfie kamerasıyla da serinin diğer üyelerinin önünde yer alırken, geçen yılın modeli S20 Ultra ile aynı çizgide bulunuyor. Bu telefonda da 40 megapiksel, f/2.2 diyafram açıklıklı bir selfie kamerası bulunuyor. Bu selfie kamerası her türlü ışık koşulu altında iyi fotoğraflar çekiyor. 4K video kaydı da bu kamera sisteminin özellikleri arasında bulunuyor.

Kamera uygulaması ise, ufak tefek değişiklikler dışında genel olarak geçen yıldan alıştığımız düzeni koruyor. Tek Çekim modu yine ön planda. Farklı kameralarla aynı anda çekimlerin yapıldığı bu mod eğlenceli işlerin ortaya koyulmasına yardımcı oluyor. Tek Çekim sonuç arayüzü farklılaştırılmış, eskisine göre açıklamalar daha ön planda bulunuyor. Ayrıca ağır çekim video da yapılan çekimler arasına eklendi. S21 Ultra’da daha fazla sayıda kameranın bulunması, görüş açısı değiştirmek için eklenen kontrolleri daha da artırmış. Buna ek olarak yakınlaştırma seviyeleri çok fazla miktarda, bu durum çekim yaparken kafanızı karıştırabilir.

Video tarafında ise Samsung, geçen yıl S20 ailesiyle birlikte 8K video çekim imkanını sunmuştu. Böylelikle satmakta olduğu 8K TV’ler için kullanıcıların bizzat içerik üretmelerine imkan tanımıştı. Çoğu kişinin evinde 8K TV yok. Üstelik çekilen bu görüntülerin hakkını verecek büyüklükte ve çözünürlükte monitör ve gücü barındıran bilgisayar da çoğu kimsede bulunmuyor. Bu nedenle S21 Ultra’da da yer alan 8K çözünürlükte video kaydı biraz ek fazlalık gibi kalmayı sürdürüyor. Ne var ki, saniyede 60 kare hızında 4K veya diğer formatlarda çekimler kullanıcıların epey işine yarayacaktır. Samsung, video çekimi konusunda puanı yüksek olan üreticilerden. Video konusunda da Galaxy S21 Ultra genel olarak iyi performans gösteriyor. Durağan video çekimleri yapılıyor, yakınlaştırma yapıldığında da durağanlık büyük çoğunlukla korunuyor. Ses kaydı da kaliteli. Üstelik yakınlaştırma yaptığınızda süjenin ses şiddetini daha da artıran Mikrofon Yakınlaştırma özelliği mevcut.

Öte yandan geçen yıl S20 ile ilk kez gördüğümüz Pro Video modları da var. Bu sayede video çekimlerinde beyaz dengesi, pozlama ve benzeri ayarları çekim öncesinde veya sırasında gerçekleştirebilirsiniz. Galaxy S21 ailesiyle birlikte eklenen yeni bir video özelliği ise Yönetmen Görünümü oluyor. Bu görünümde ön ve arka kameraların hepsi kullanılıyor, vizör ekranında tüm kameraların görüntülerini görüyorsunuz. Arkadaki kameraların ön izlemelerini görerek istediğinizi seçebilir ve o kameranın açısıyla çekimin yapılmasını sağlayabilirsiniz. Bu esnada ön kamera çekimini de ekranda tutabilirsiniz. Özellikle özel günlerde yapacağınız çekimlerde bu Yönetmen Görünümü modu kullanışlı olabilir. Aynı zamanda vlog çekenler için de bu mod işe yarayabilir.

Samsung Galaxy S21 Ultra’nın Kamera uygulaması video çekimlerinde o kadar zengin özellikler sunuyor ki, iPhone’da video çekiminde epey işe yarayan FiLMiC Pro uygulamasını bu telefonda kullanmaya gerek yok. Üstelik bu uygulamanın Galaxy S21 Ultra’da o kadar iyi çalışmadığını, görüntülerde takılmaların olduğunu da gözlemledim.

Galaxy S21 Ultra inceleme: Sonuç

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Galaxy S21 serisinde üç farklı telefon görüyoruz. Bu üç telefon yine farklı ekran büyüklüklerine ve özelliklerine sahip. S20 serisinden farklı olarak S21 serisinde Ultra modelinin diğerleriyle arasındaki makas daha fazla açılmış görünüyor. Samsung, kullanıcıların ilgisini çekecek birçok özelliği bu telefona eklerken S21 Plus modelinin cazibesini, daha düşük fiyata sahip olmanın ötesinde tamamen götürmüşe benziyor. Galaxy S21 modeli kompakt boyutları ve daha uygun fiyatıyla tüketicilerin seçimi olabilir. S21 Ultra ise en üstün özellikleri barındırması ve bunları piyasadaki rakipleriyle karşılaştırıldığında daha uygun fiyata sunmasıyla ilgi çekecektir. Galaxy S21 Plus ise ortanca kardeş sendromunu yaşayan bir telefon oluyor.

Tabii ki, Galaxy S21 Plus ile ilgili düşünecelerimiz sadece lansman sırasında geçirdiğimiz bir buçuk saatlik izlenime dayanıyor. Eğer ileride daha detaylı biçimde ve uzun zaman boyunca deneyimleme imkanı bulursak düşünecelerimiz değişebilir. Biz şimdi Galaxy S21 Ultra’ya dönelim. S21 Ultra’yı ilk kez gördüğümde fazla heyecan vermemişti. Ancak telefonu kullanmaya başladıkça hem tasarımını sevdim hem de kullanmasını zevkli buldum. Arkadaki kamera modülü çok büyük görünse de, kullanırken belli bir ergonomik avantaj sağlıyor. Bunun dışında tasarım ve verdiği his açısından da geçen yılın S20 Ultra modelinin önünde yer alıyor. Samsung, Note 20 Ultra’nın tasarımında ve malzeme kalitesindeki çizgiyi S21 Ultra’ya iyi şekilde taşımış.

Ekran konusunda Samsung’un amiral gemisi telefonları iyi bir deneyim sunar. S21 Ultra da bu noktada bir sürprize yol açmıyor. Ses sistemi de iyi bir kaliteye sahip. Artık AKG kulaklıkları görmeyecek olmak üzücü. Performans tarafında ise, genel olarak çok büyük bir sıkıntı yaşamadım. Ancak benchmark testlerinde S21 Ultra, Snapdragon 888’li telefonların seviyesine çıkamamış gibi görünüyor. Yine de, bu telefondan bir amiral gemisi telefon performansını elde ettiğimi söyleyebilirim. Pil tarafında ise Galaxy S21 Ultra iyi bir performans ortaya koyuyor. Yüksek kapasiteli pil yoğun kullanımda bile 24 saati aşkın bir çalışma süresi sunuyor. Kutusundan güç adaptörünün çıkmaması, tıpkı kulaklığın çıkmaması gibi üzücü. Bu durumda ek yatırım yapmanız gerekebilir. En güzeli hızlı şarj desteğinden yararlanmayı sağlayacak bir güç adaptörü veya kablosuz şarj aksesuarı seçmek olacaktır.

Yazılım tarafında One UI kullanıcı arayüzü deneyimi daha yukarılara çıkarıyor. Öte yandan PC ve tabletlerle ortak çalışma imkanı sunması, aynı zamanda DeX ile büyük ekranlarda bir masaüstü bilgisayar deneyimi sunma fırsatı vermesi de Galaxy S21 Ultra’yı iyi bir üretkenlik cihazı hâline getiriyor. Üretkenlik demişken, S Pen desteği, belki çoğu kullanıcının hayatını etkilemeyecek olsa da, telefonla hareket hâlindeyken bir şeyler üretmeyi sevenler için önemli bir artı sayılır.

Kamera sistemi genel olarak Galaxy S20 Ultra’daki unsurları barındırıyor. Sadece telefoto kameralar tarafında bir değişiklik yapılmış. Ancak bu değişiklik de boşuna olmamış. Şimdiye kadar pek de iyi performans vermeyen Süper Zum özelliğinin yeni kamera sistemiyle daha iyi bir sonuç verdiğini görüyoruz. Bunun dışında Galaxy S21 Ultra ile her türlü koşul altında pek de şaşırtmayacak seviyede memnun edici fotoğraflar ve videolar çekebilirsiniz.

Eğer bir amiral gemisi telefon satın almayı düşünüyorsanız, daha çok da Android tarafına kayıyorsanız, Galaxy S21 Ultra değerlendirme listenizde olmalı. Fiyatının da özellikleri dikkate alındığında iyi bir noktada olduğunu söyleyebiliriz.

İLGİLİ HABERLER