İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy Note 10 Plus İncelemesi

Galaxy Note 10 Plus inceleme yazısında Samsung'un S Pen kalemli 2019 model amiral gemisi Android telefonu ile ilgili yorumlar ve video var.
galaxy note 10 plus inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Samsung Galaxy Note 10 Plus’ı
Samsung Online Mağaza’dan satın alınSATIN AL

Artık bir klasik hâline geldi; yazın en sıcak günlerinde yepyeni bir Galaxy Note serisi amiral gemisi telefonla tanışıyoruz ve mevsimi bu telefonla bitiriyoruz. Bu yıl ise geçen yıllardan farklı olarak; bir yerine iki adet Galaxy Note telefonuyla tanıştık. Samsung, daha önce Galaxy S serisinde uyguladığı farklı ekran büyüklüğüne sahip cihazlar stratejisini bu yıl Galaxy Note 10 serisine de uyguladı. Böylelikle Galaxy Note 10 ve Galaxy Note 10 Plus olmak üzere iki Android telefonla tanıştık. Bu ikilinin büyük ekranlı olanını bir süredir deneyimliyoruz. Galaxy Note 10 Plus inceleme yazısında, Samsung’un büyük ekranlı ve yetenekli Android telefonuyla ilgili izlenimlerimizi ve yorumlarımızı bulacaksınız.

Tasarım

Galaxy S ve Note telefonlarına baktığımızda, her iki amiral gemisi telefon serisinin de bir tasarım dili tutturduğunu görüyoruz. Bu yılın başlarında çıkan Galaxy S10 serisi daha yuvarlak ve yumuşak hatlara sahipken, Note 10 serisi ise biraz daha keskin köşeleriyle dikkat çekiyor. Keskin dediğimize bakmayın, Note 10 Plus’ın köşeleri ve kenarları da kavisli. Ne var ki, Galaxy S10 Plus ve diğerlerine göre daha ciddi durduğunu belirtmemiz gerekiyor. Bu açıdan geçen yılın Note 9’u ve daha önceki yılların telefonlarına benzediğini söyleyebiliriz.

galaxy note 10 plus inceleme

Uzun kenarları kavisleştirilmiş ekranlar Samsung’un üst sınıf telefonlarının bir alamet-i farikası oldu. Arka panel de ön tarafın bu kavisli yapısına uyum gösteriyor. Sonuç olarak simetrik yapıda bir telefon görüyoruz. Telefonun ön ve arkası sağlam Gorilla Glass 6 camla kaplı. Note 10 Plus’ın ön kısmına Samsung tarafından bir ekran koruyucu film en baştan yerleştirilmiş. Bu filmin çok çabuk çizileceğini ve belirli bir zaman sonra değiştirmeniz gerekeceğini söyleyelim. Arka tarafa baktığımızda ise, kullandığımız iki haftalık süre boyunca sağlam kaldığını, dikkate değer çizik ile karşılaşmadığımızı söyleyelim. Bu arada arka yüzey parmak izi ve kir tutma konusunda bir hayli kötü performans sergiliyor. Ara sıra yumuşak bir bezle telefonu temizlemenizde fayda olacaktır.

Ön ve arkadaki cam kenarlarda metal çerçeveyle buluşuyor. Metal çerçevenin çizilmelere ve aşınmaya karşı dayanıklılığı yüksek görünüyor. Yine de, iPhone XS veya XS Max gibi, aynı fiyat seviyesindeki telefonlara göre göz alıcılığı bir kademe daha düşük görünüyor. Samsung, uzun kenarlarda kavisi artırınca, uzun kenarlardaki metal şerit epey incelmiş. Bu nedenle telefon olduğunda da daha ince görünüyor.

galaxy note 10 plus inceleme

Note 10 Plus’ın sağ kenarı boş bırakılmış. Samsung telefonlarında uzun zamandır sağ kenarda görmeye alıştığımız güç düğmesi kaldırılmış. Sol kenarda ise yukarıdan aşağı doğru ses tuşlarını ve yeni gelen yan tuşu görüyoruz. Bu yan tuş, daha önce gördüğümüz Bixby tuşu ve güç düğmesinin birleştirilmiş bir hâli. Çift basma, tek basma veya basılı tutup bekletme gibi hareketler için farklı işlevler atayabilirsiniz. Doğrusu, daha önceki telefonlarda gördüğümüz fiziksel Bixby tuşu bizim için pek işe yaramıyordu. Samsung’un bu değişikliği yapması, biz Türkiye’deki tüketiciler için isabetli olmuş.

Eğer telefonu sol elinizde tutup kullananlardansanız, yan tuşların yerleşimi sizi çok zorlamayacaktır. Sağ elle tutuşta ise sadece ses açma tuşuna erişim için biraz zahmet çekmeniz gerekiyor. Bazı yerlerde Note 10 Plus’ın solaklar için uygun bir telefon olduğu yorumlarına rastladık. Ancak S Pen’in sağ elle, telefonun ise sol elle tutulduğu düşünüldüğünde, Note 10 Plus sağ elini kullananlar için de kullanışlı bir telefon niteliğini taşıyor.

Note 10 Plus’ın alt kenarında mikrofon, hoparlör, S Pen yuvası ve USB-C portu bulunuyor. Samsung da uzun süre direndikten sonra amiral gemisi telefonundan 3.5mm kulaklık jakını kaldırdı. Üst kenara baktığımızda ise ikinci mikrofon ve hoparlörü, aynı zamanda nanoSIM ve microSD kart tepsisini görüyoruz.

Arka tarafa baktığımızda, Samsung’un şimdiye kadar üst sınıf telefonlarda uyguladığı kamera yerleşiminde değişikliğe gittiğini görüyoruz. Kameralar Huawei P30 Pro veya iPhone XS Max’te olduğu gibi sol üst köşeye, düşey eksen doğrultusunda sıralanmış. Dışa doğru çıkıntı yapan modüle üç kamera yerleştirilmiş. Bu modülün hemen yanında ise derinlik sensörü, LED flaş bulunuyor.

Ön tarafa baktığımızda 6.8 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip ekranın neredeyse alanın tamamını kapladığını görüyoruz. Telefon yüzde 91 gibi yüksek bir ekran gövde oranı sunuyor. Kavisli ekran nedeniyle soldan sağa kenardan kenara bir düzen söz konusuyken, ekranın altı ve üstündeki çerçeve epey inceltilmiş. Öyle ki Samsung, Galaxy Note 9’dan daha küçük yüzey alanına sahip bir telefona, o telefondakinden daha büyük bir ekran sığdırıyor.

Galaxy Note 9 da büyük bir telefondu, ancak tutup kullanmaya alışmıştık. Bu açıdan Note 10 Plus’ı fazla yadırgamadık. Telefonun cam yüzeyinin yeteri kadar sürtünmeli oluşu elden kayıp gitmesini engelliyor. İnce profili de ergonomide önemli bir artı sayılır. Telefonun ağırlığı 200 gr’ın hemen altında. Uzun süreli kullanımda bile fazla yorgunluk hissi yaratmıyor. Tabii ki, büyük olan ellerimizin de etkisi var, ancak Galaxy Note 10 Plus gibi çok büyük ekranlı bir telefonu ister tek elle, ister iki elle kullanmak veya cepte taşımak bizim için pek sorun olmuyor.

Bu arada Galaxy Note 10+’ın gövdesinin suya ve toza dayanıklı olduğunu belirtelim. Bu durum IP68 sertifikasıyla belgeleniyor.

Ekran, Donanım ve Performans

Samsung Galaxy Note 10 Plus’ta 6.8 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip, 1440 x 3040 piksel çözünürlüklü ekran bulunuyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, ekran her iki kenara kavis yapıyor. Alt ve üst kenarlarda da çerçeve alanı oldukça ince tutulmuş. Selfie kamerası ise ekranın üst kısmında, ortaya açılmış bir deliğe yerleştirilmiş.

Samsung, bu deliği mümkün olduğu kadar küçük tutmuş. Böylelikle tam ekran görünümüne epey yakın bir görünüm elde ediliyor. Tam ekranda oyun oynarken veya video izlerken, bu delik Galaxy S10+’ın sağ üst köşesinde iki kamera için açılmış deliğe göre çok daha az dikkat çekiyor. Zaten dikkatiniz genel olarak ekranın merkezine yoğunlaştığı için, kenarda kalan ve küçük olan bu deliği farketmezsiniz. Bunun dışında, kamera deliği için özel olarak hazırlanmış ve oldukça eğlenceli görünen duvar kağıtlarından tercih ederek normal kullanımda da bu deliğin görünürlüğünü en aza indirebilirsiniz. Bu arada kamera deliğinin hemen yanında çevresel ışık sensörü de ekranın altında belli belirsiz duruyor.

Ekran Dynamic AMOLED teknolojisine sahip, aynı zamanda HDR10+ desteği de bulunuyor. Samsung’un ekranları oldukça iyi performans gösterir. Bu gelenek Note 10+’ın ekranı için de bozulmuyor. Ekranın renk aralığı geniş, görüntüler çok canlı. Parlaklık da yüksek seviyede, bu durum hem film veya video izlerken görsel deneyimi artırıyor, hem de dışarıda, parlak güneş ışığı altında da telefonu rahatlıkla kullanmayı sağlıyor. HDR10+ desteğinin varlığı görsel deneyim açısından gözle görülür bir fark yaratmayacaktır. Ancak YouTube’daki HDR destekli videoları tüm etkileyiciliğiyle bu telefonun büyük ekranında izleyebilirsiniz. Eğer Netflix hesabınız da müsaitse, HDR destekli film ve dizileri Note 10 Plus’ta keyifle seyredebilirsiniz.

Ekran çözünürlüğü Note 10’un ekranınınkine göre daha yüksek. Ancak Samsung, ekranın çözünürlüğünü varsayılan olarak Full HD+ olarak ayarlamış. Eğer ekran ayarlarına girip çözünürlüğü kontrol etmezseniz, Samsung’un böyle bir ayarlama yaptığının farkına varmazsınız. Eğer pil tüketimi konusunda herhangi bir endişe yaşamıyorsanız, ekran çözünürlüğünü en yüksek seviyeye ayarlayabilirsiniz.

Bunun dışında kavisli ekran, görsel açıdan şıklık katmasının dışında çok da büyük bir artı getirmiyor. Kenarda Edge uygulamaları çekmecesi var, ancak orada olduğunu unuttuğumuzu ve parmağımızın hemen hemen hiç gitmediğini itiraf etmeliyiz. Kavis açısı yüksek değil, yanlışlıkla dokunup istenmeyen komutların verilmesi oranı da çok düşük.

Ekran faslını bitirmeden önce ekrana yerleştirilmiş parmak izi okuyucusundan da bahsedelim. Sensörün yeri S10 serisi cihazlarınkine göre biraz daha yukarı konumlandırılmış. Telefonu doğal biçimde tutarken baş parmaklarınızı bu sensöre rahatlıkla temas edecektir. Daha önce deneyimlediğimiz Galaxy S10e, Galaxy S10+, Galaxy A70, Galaxy A80 gibi Samsung Galaxy Android telefonlara göre, parmak izi sensörü daha hızlı ve isabetli biçimde çalışıyor. Yine de, parmak izi okuyucusunu zahmetli bulan, bununla iyi anlaşamayanlar için yüz tanıma da mevcut durumda.

İçerideki donanım bileşenlerine bakarsak; Türkiye’de satılan Samsung Galaxy Note 10 Plus’larda Exynos 9825 işlemci bulunuyor. 7nm tabanlı bu işlemci sekiz çekirdek barındırıyor. Mali-G76 M12 GPU da içeriyor. 12 GB RAM bulunması ise, Note 10+’ın bilgisayarlara meydan okuduğunu gösteriyor. Depolama alanı 256 GB, bununla yetinmeyenler için microSD kart yuvası da bulunuyor.

Galaxy Note 10 Plus, bir amiral gemisi telefondan beklediğimiz akıcılığı ve performansı fazlasıyla sunuyor. Kullanıcı arayüzünde geçişler hızlı, takılma yok. Uygulamalar ve oyunlar da kısa sürede, bekletmeden açılıyor. Oyun oynarken işlemcinin ısındığını hissediyorsunuz, ancak bu sıcaklık rahatsız edici noktaya ulaşmıyor. Özellikle DeX ile kullanırken Galaxy Note 10+’ın donanımının gücü ortaya çıkıyor. 2013 model Sony VAIO dizüstü bilgisayara Note 10 Plus’ı kabloyla bağlayıp DeX’i çalıştırdığımızda, sanki üst sınıf bir bilgisayar kullanıyormuşuz hissine kapıldık.

Benchmark testlerinde de Galaxy Note 10 Plus’ın elde ettiği sonuçlar amiral gemisi telefonların seviyesinde. Ancak AnTuTu testinde, Exynos işlemcili olan elimizdeki versiyonun Snapdragon 855 işlemcili versiyona gire az da olsa geride kaldığını görüyoruz. GeekBench 4’te ise Compute benchmark testinde elde edilen sonuç geçen yılın Note 9 modelinin az da olsa gerisinde kalıyor. Yine aynı benchmark uygulamasında CPU test sonuçlarına baktığımızda, 7nm tabanlı Exynos işlemciye geçişin sonuçlara yansıdığını görüyoruz. Snapdragon 855 işlemcili modellerle aradaki fark kapanmış.

Ses tarafına baktığımızda, Galaxy Note 10+ da iki adet hoparlör barındırıyor. Alt kenardaki hoparlöre, üst kenarda, biraz daha küçük ızgaralı ikinci bir hoparlör eşlik ediyor. Ses şiddeti hafif de olsa alt hoparlör lehine gibi hissetsek de, stereo ses etkisinin verilmesi konusunda Note 10 Plus başarılı görünüyor. Sesin çevresel etkisi, dolgunluğu gayet iyi. Baslar ve tizler dengeli biçimde. Herhangi bir kulaklığa veya harici hoparlöre ihtiyaç duymadan film izleyebilirsiniz. Dolby Atmos desteği hoparlörlere de kullanılabiliyor ve gayet iyi sonuçlar veriyor, ses deneyimi artıyor. Kutudan çıkan USB-C uçlu AKG kulaklıklar da oldukça kaliteli. 3.5mm kulaklık jakı olmadığı için bu kulaklığı yanınızdan ayırmamaya bakın. Ya da biraz daha yatırım yapıp Bluetooth kulaklık edinin.

Galaxy Note 10 Plus’ın önünde ekranın çok fazla yer kaplaması nedeniye ahize hoparlörü kaldırılmış gibi görünüyor. Bu durumda aklınıza bu telefonda Huawei P30 Pro’da olduğu gibi titreşimle iletim yönteminin kullanıldığı gelebilir. Ancak dikkatli bakarsanız, ekranın üst kısmında, metal çerçeve ve cam arasında ince ve uzun bir boşluğun olduğunu göreceksiniz. İşte burası ahize hoparlörü işlevi görüyor.

Pil tarafında Galaxy Note 10 Plus ile Samsung kapasite konusunda çıtayı biraz daha yükseğe taşımış. Telefonda 4300 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Yüksek güçlü işlemcisine ve ekran çözünürlüğünün en üst seviyede ayarlanmış olmasına rağmen, Note 10+ normal yoğunluklu kullanımda sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Çoğu durumda ikinci günün ortalarına kadar da telefonu şarj etmeden kullanmanız mümkün.

Note 10 Plus’ın kutusundan çıkan 25W hızlı şarj adaptörü ile bu telefonu hızlı şekilde şarj edebilirsiniz. Yarım saatte yüzde 60’ı aşan bir doluluğa ulaşılırken, tam doluluğa ulaşması ise yaklaşık 80-85 dakikada gerçekleşiyor. Bu da Note 10+’ı gece yatarken yanıbaşınızda şarj etmeyi gereksiz kılıyor. Bu arada 45W şarj adaptörüyle daha da hızlı şarj imkanı sunuluyor. Tabii ki, bunun için ayrıca yatırım yapmanız gerekecektir.

Kablosuz şarj desteği de mevcut. Üstelik 15W ile daha hızlı şarj imkanı var, ancak bunun için uyumlu bir şarj matına ihtiyaç duyacaksınız. Ters kablosuz şarj desteği sayesinde Note 10 Plus’ı bir powerbank cihazı gibi de kullanabilirsiniz. Eğer kablosuz şarj destekli başka bir telefon taşıyorsanız, ya da Galaxy Note 10+ yanında kablosuz şarj destekli bir Samsung akıllı saati ya da Galaxy Buds kulaklık alacak olursanız, bu özellik işinize fazlasıyla yarayacaktır.

S Pen

S Pen her Galaxy Note modeliyle birlikte yeni yetenekler kazanıyor. Geçen yıl S Pen’i bir uzaktan kumanda gibi kullanarak fotoğraf çekmek, sunumlarda sayfaları değiştirmek veya galeride fotoğraflarda gezinmek mümkün olmuştu. Şimdi S Pen’e eklenen jiroskop gibi donanımsal özellikler sayesinde, uzaktan kumanda yetenekleri artış gösteriyor.

Kalem tuşuna basarak ya da tuşu basılı tutup S Pen’i asa gibi sallayarak çeşitli aktiviteleri gerçekleştirebilirsiniz. Samsung, bunları Temassız işlemler olarak adlandırıyor. Bu temassız işlemler şu an için en çok Kamera uygulaması içinde kullanılıyor. S Pen’i sallayarak ön ve arka kamera arasında geçiş yapabilir, yakınlaştırabilir veya çekim modlarını değiştirebilirsiniz. Özellikle Note 10 Plus’ı bir tripod üzerine yerleştirip fotoğraf çekiyorsanız, ya da selfie çekimi yapıyorsanız, Temassız işlemler işinize çok yarayacaktır. Ancak bu işlemleri gerçekleştirinceye kadar belirli bir öğrenme ve alışma sürecinden geçmeniz gerekiyor.

YouTube uygulamasında da Temassız işlemler kullanılabiliyor. Ses açma veya kapatma, videolar arasında geçiş yapma gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Eğer Galaxy Note 10 Plus masada durur hâlde ve sizden bir kol uzunluğundan daha uzak mesafedeyse, S Pen kullanımı yerinde olacaktır. Samsung, bu işlevin kullanımını uygulama geliştiricilerine açtı. Yakın gelecekte daha fazla uygulamada temassız işlemlerin kullanıldığını görebiliriz. Bununla birlikte Samsung’un da bu hareketleri daha hızlı işleyecek hâle getirmesi, bunun için düzenlemeleri sürdürmesi gerekiyor.

galaxy note 10 plus inceleme

Notlar uygulaması içinde de S Pen ile ilgili dikkate değer yenilikler var. Bunların başında el yazısından düz metne çeviri var. Böylelikle el yazınızla oluşturduğunuz notları Microsoft Word gibi formatlara daha kolay aktarabilirsiniz. Eğer toplantı notlarınızı Note 10 Plus ile tutarsanız, bunları daha sonra e-posta olarak atmak epey kolay olacaktır. El yazısı çevirisi Türkçe için de düzgün şekilde çalışıyor. Tabii ki, yazarken harfleri mümkün olduğu kadar eksiksiz ve açık biçimde yazmaya özen gösterin. Aksi takdirde bazı harfler yanlış tanınabilir, çevrilmiş metinde anlamsız boşluklar oluşabilir.

El yazısını düz yazıya çevirmeseniz bile, artık notlarınızda herhangi bir kelime arattığınızda, içinde o kelimenin geçtiği notlar anında karşınıza çıkacak. Bu işlev de isabetli biçimde çalışıyor. Karmaşık görünen el yazılarının bile düzgün şekilde tanındığını görüyoruz. Bu arada ekran kapalıyken S Pen’i çıkardığınızda hemen not almaya başlamayı sağlayan Ekran kapalı notu özelliğinin varlığını koruduğunu söyleyelim. Bu şekilde aldığınız notları Notlar uygulaması içinde görebilirsiniz.

Galaxy Note 10 Plus’a gelen yeni bir S Pen özelliği de AR Karalama oluyor. Bu özellik S Pen’in yanı sıra Note 10+ arkasında yer alan Uçuş Süresi kamerasından da yararlanıyor. S Pen’i çıkardığınızda gördüğünüz Temassız Komut ekranından veya doğrudan Kamera uygulamasındaki karalama simgesi üzerinden AR Karalama ekranına erişebilirsiniz. İster bir kişinin yüzüne isterseniz bulunduğunuz ortama çeşitli karalamalar yapabilirsiniz. AR Karalama oldukça eğlenceli görünse de, esas olarak çizim yeteneği iyi ve hayal gücü kuvvetli olan kişilerin elinde karşılığını tam anlamıyla bulacaktır. Çoğu kullanıcı için var olan, ancak hiç hatırlanmayan bir özellik olarak kalabilir.

S Pen’in içinde pil var ve kalemi yuvasına yerleştirdiğinizde şarj oluyor. Temassız Komut ekranından S Pen’in şarj seviyesini görebilirsiniz.

Yazılım

Galaxy Note 10 Plus’ta Android 9 Pie yüklü olarak geliyor. Bunun üstünde de One UI kullanıcı arayüzü yüklü olarak geliyor. Bu yılın başında gelen One UI, sunmuş olduğu parmak dostu kontroller ve şık görünen simgelerle favori Android kullanıcı arayüzlerimiz arasına girdi. Galaxy Note 10 Plus’ın büyük ekranını da One UI sayesinde kontrol etmek daha kolay hâle geliyor. Bunun yanı sıra Hızlı Ayarlar içinde sunulan zengin kontroller de telefonun birçok özelliğini tek bir yerden yönetmeye izin veriyor. Web sitelerinin kaydırmalı ekran görüntülerini alma ve dahili ekran kayıt aracı da bu kullanıcı arayüzünün sunduğu güzellikler arasında yer alıyor.

Samsung, her Note versiyonuyla birlikte DeX olarak adlandırılan masaüstü deneyimini daha da iyileştiriyor. Note 10 serisinin lansmanıya birlikte DeX, donanıma bağlı bir özellik olmaktan çıktı. PC ya da Mac bilgisayara yükleyeceğiniz DeX yazılımı yardımıyla, sadece Note 10 Plus’ı kutusundan çıkan kabloyla bilgisayara bağlayarak akıllı telefonunuzun kullanıcı arayüzünü bilgisayarın ekranına taşıyabilirsiniz. Üstelik küçük bir pencerede değil, tam ekrana yayılan masaüstü görünümünde. DeX o kadar verimli çalışıyor ki, eskimiş bir PC’de bile Note 10 Plus’ın kullanıcı arayüzünü akıcı bir şekilde kullanmaya izin veriyor. DeX sayesinde bir kenara attığınız dizüstü bilgisayarınızı yeniden canlandırabilir, onu iş akışınıza dahil edebilirsiniz. DeX ile bilgisayar ve telefon arasında sürükle-bırak dosya transferinin de yapılabildiği belirtiliyor. Ancak o işlev tam anlamıyla beklediğimiz şekilde çalışmıyor, Samsung’un bu alanda biraz daha iyileştirme ve kullanıcı bilgilendirmesi yapması gerekiyor.

Note 10 Plus ile gelen bilgisayar bağlantılı bir başka özellik de Telefonunuz uygulaması için sunulan yerleşik destek oluyor. Bu sayede mesajları, fotoğrafları veya diğer bildirimleri Windows PC’niz üzerinden alabilirsiniz. Samsung, bu destek yoluyla Apple’ın iPhone’ları ve MacBook bilgisayarları arasındakine benzer bir köprü kurmayı hedefliyor. Bu destekten yararlanmak için öncelikle bilgisayarınıza Windows Mağaza’dan Telefonunuz uygulamasını indirip kurmalısınız.

Samsung ve Microsoft arasındaki iş birliğinin bir diğer yansıması da yüklü olarak gelen uygulamalar oluyor. Yıllardır Galaxy telefonlarında Microsoft klasörü bulunur. Note 10 Plus’ta da gelenek bozulmuyor. Office Mobile, OneDrive ve LinkedIn uygulamaları bu klasörde yüklü olarak sunuluyor. Aynı zamanda telefonda Outlook Mobile uygulaması da yüklü olarak geliyor. Böylelikle Note 10 Plus, toplam üç adet e-posta uygulamasıyla yüklü olarak sunuluyor.

Microsoft uygulamaları dışında da Note 10 Plus, yüklü uygulamalar konusunda zengin. Google uygulamalarının yanı sıra, Samsung’un da Dosyalarım, İnternet, Samsung Health, Smart Switch, Smart Things, Ses Kaydedici, Samsung Members, Samsung Notes, Galaxy Fırsatları gibi uygulamaları yüklü olarak geliyor. Daha fazla uygulamayı ister Galaxy Store’dan, isterseniz de Google Play Store’dan yükleyebilirsiniz.

Note 10 Plus’taki ilginç uygulamalardan bir tanesi de Samsung ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle sunulan Samsung Global Goals adını taşıyan uygulama, Birleşmiş Milletler’in daha yaşanılır bir dünya için yapmış olduğu çalışmaları ve koyulan hedefleri tanımayı sağlıyor. Üstelik UNDP’ye doğrudan bağış yapma imkanı sunuyor. Bağışı kendi cebinizden yapabileceğiniz gibi, Galaxy Note 10 Plus’ı kullanırken kilitli ekranda reklamlar görüntüleyerek elde edebilir ve elde ettiğiniz geliri de Global Goals uygulaması içinde sunulan programlardan birine bağış olarak aktarabilirsiniz. Telefonunuz şarj edilirken veya boşta dururken hayırlı bir işe yaraması da işin güzel yanlarından bir tanesi olabilir. Bu uygulamayı detaylı şekilde incelemenizi tavsiye ederiz.

Galaxy Note 10 Plus’ın arkasında yer alan Uçuş Süresi kamerasının işe yaradığı alanlardan bir tanesi de Artırılmış Gerçeklik uygulamaları için daha kapsamlı desteğin sunulması oluyor. Samsung, telefonda Hızlı Ölçüm adını taşıyan bir uygulama sunuyor. Bu uygulamayı kullanarak eşyaların veya evinizdeki belirli bölümlerin ölçümünü yapabilirisiniz.

Kamera

Galaxy Note serisinin üyeleri kendilerinden önce gelen Galaxy S serisi telefonlarının kamera tarafında koydukları çıtanın üstüne çıkmıyor. Bu yılın telefonlarında da aynı ilişki söz konusu. Galaxy S10 Plus modelinde gördüğümüz arka kameralar, değiştirilmeden Galaxy Note 10 Plus’a taşınmış.

galaxy note 10 plus inceleme

Ana kamera 12 megapiksel çözünürlük, f/1.5-2.4 dinamik diyafram, Dual Pixel faz algılamalı otomatik odak, optik görüntü sabitleme gibi özelliklere sahip. 2 kat optik yakınlaştırma sunan telefoto kamera ise 12 megapiksel çözünürlük, f/2.1 diyafram, optik görüntü sabitleme özelliklerini sunuyor. Ultra geniş açılı lens ise 16 megapiksel çözünürlüğe sahip ve f/2.2 diyafram değerini barındırıyor. Bunların yanında, S10+ ve Note 10’dan farklı olarak Uçuş Süresi kamerası ekleniyor. Bu da derinlik sensörü görevini üstleniyor. Saydığımız ilk üç kamera, telefonun arkasında sol üst köşede, düşey eksen boyunca sıralanıyor. Samsung, daha önceki amiral gemisi telefonlarında kameraları yatayda yerleştirmeyi tercih ediyordu.

Samsung’un üst sınıf Galaxy akıllı telefonları genel olarak parlak ve canlı kareler oluşturmasıyla bilinir. Note 10 Plus için de bu gelenek bulunmuyor. Renkler gayet canlı ve doyurucu. Fotoğraflarda kontrast da dengeli biçimde ayarlanıyor. HDR da iyi performans gösteriyor. Işığın yeterli olduğu koşullarda gayet canlı ve parlak kareler yakalanıyor. Düşük ışıklı ortamlarda ise gürültü etkisi gözle görülür derecede oluyor. Yine de, detayların ve renklerin yakalanması konusunda Note 10 Plus başarılı bir grafik sergiliyor.

Geniş açılı kamera, tıpkı S10+’ta olduğu gibi iyi şekilde işliyor. Bu kamera özellikle manzara ve grup fotoğraf çekimlerinde epey işe yarıyor. Diyafram açıklığı çok yüksek olmasa da, düşük ışıklı ortamlarda da fena sonuçlar sergilemiyor. Gürültü etkisi hissedilse de, detaylar anlaşılır biçimde ortaya koyuluyor.

Telefoto kameranın performansında da S10+’ınkine göre iyileştirmeler söz konusu. Düşük ışık performansı ve renkleri yakalama kabiliyeti, yazılımın da yardımıyla daha ileri seviyeye taşınmış. Yakınlaştırma yaptığınızda keskin fotoğraflar yakalamanız mümkün olacaktır. Renklerin canlılığı ve doğruluğu bakımından da telefoto lens, ana kamera lensiyle tutarlı sonuçlar yakalıyor.

Uçuş Süresi kamerasının varlığı, Canlı Odak modunda çekilmiş bokeh efektli fotoğrafların daha iyi sonuçlar vermesini sağlıyor. Ön plandaki özne veya nesne ile, arka planın sınırları aha belirgin biçimde ortaya koyuluyor.

Öndeki küçük ekran deliğine 10 megapiksel, f/2.2 diyafram, Dual Pixel faz algılamalı otomatik odak özelliklerine sahip bir selfie kamera yerleştirilmiş. Işık koşulları yeterli olduğunda Note 10 Plus ile fazlasıyla memnun edici selfie fotoğraflar çekiliyor. Ancak ortamdaki ışık azaldıkça, selfie fotoğrafların kalitesi de azalıyor. Gece selfie çekimlerinde gürültü ve pürüzsüzleştirme etkisi fazlasıyla gözle görülür hâle geliyor. Canlı Odak özelliğini ön kamera da, yazılım yardımıyla sunuyor. Sonuçlar pek mükemmel olmasa da, tahminimizden daha iyi seviyede olduğunu söylemeliyiz. Canlı Odak demişken, arka plan bulanıklık efektini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

GALAXY NOTE 10 PLUS İLE ÇEKİLEN TAM ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ FOTOĞRAFLAR

Video tarafında ise, Samsung’un Galaxy Note 10 Plus ile, zaten iyi yolda olduğu video çekimi konusunda daha da ilerlediğini görüyoruz. Ana kameranın yanı sıra telefotonun da optik görüntü sabitleme sistemine sahip olması, videoların durağanlığına önemli katkı yapıyor, yakınlaştırma yaptığınızda bile görüntü dengesini koruyor.

Denge demişken, Süper Denge olarak adlandırılan özel bir video modu bulunuyor. 1080p Full HD video kaydına izin veren bu mod, normale göre daha dengeli bir video çekimine imkan sağlıyor. Süper Dengeli çekim beklenen işi genel olarak iyi biçimde yapıyor. Yalnızca şiddetli hareketlerde dengelemenin görüntüde bozulmalara yol açabildiğini gördük. Bunun yanı sıra en iyi sonuçlar için ultra geniş açılı kamera görünümünde kalmanızı tavsiye ederiz. Video çekimlerinde ses kaydı oldukça kaliteli biçimde yapılıyor. Ön kamera da 4K video kaydı yapabiliyor. Video kayıtları gayet dengeli, bizi şaşırttı. YouTuber’lar için Note 10 Plus’ın ön kamerası kullanışlı olur.

Dikkate değer bir başka video özelliği de Mikrofonla yakınlaştırma. Bu özellik video kaydederken mikrofon yakınlaştırmasını kamera yakınlaştırmasıyla eşleştiriyor. Yani, bir nesne veya kişiye yakınlaştırma yaptığınızda, onun sesinin şiddeti de artıyor. Pratikte bu özelliğinin dikkat çekecek bir fark yarattığını görüyoruz. Yakınlaştırma yaptığınız kişi veya nesnenin sesi gerçekten daha rahat fark ediliyor. Ancak dijital yakınlaştırma nedeniyle görüntü kalitesi giderek bozuluyor. Eğer görüntü kalitesini bozacak kadar yakınlaştırma yapmadan ses şiddetini artırabiliyorsanız, bu özellik gerçek anlamda işe yaramış olacaktır.

Sonuç

11 bin 399 TL’lik fiyatıyla Galaxy Note 10 Plus, Samsung’un Galaxy ürün serisinin en tepesinde oturan model olma özelliğini taşıyor. Ayrıca Galaxy S10 Türkiye fiyatları ile karşılaştırdığımız zaman, Galaxy Note 10 ile birlikte Note serisinin S serisi ile arasında dikkate değer bir çizginin de çekildiğini görüyoruz. Apple’ın iPad ve iPad Pro tabletleri arasındaki ilişkinin bir benzerini kurmak mümkün. Note 10 serisi, Samsung’un üretken ve yaratıcı kişilere odaklanan, en değerli ürün serisi olma unvanını ele geçirmiş bulunuyor. S10 serisi ise daha çok içerik tüketimine odaklanan ve amiral gemisi telefon hedefleyen kitleyi hedefler hâle geliyor.

Yurt dışı fiyatıyla karşılaştırdığımız zaman Note 10 Plus’ın fiyatının epey yüksek kaldığını görüyoruz. Ancak ülkemizde akıllı telefonlardan alınan vergiler ve ücretler biraz bu durumu zorunlu kılıyor. Tasarım ve malzeme kalitesi açısından Note 10 Plus’ın değerli bir telefon olduğu hissini fazlasıyla verdiğini söyleyebiliriz. Aynı durum S Pen için de geçerli. Büyük ekran sadece not tutmak veya çizim yapmak için yeterli alan sunmakla kalmıyor. Kalitesi ve canlılığıyla sadece üretirken değil, eğlenirken veya içerik tüketirken de büyük zevk almayı sağlıyor.

Türkiye’de satılan modellerde yer alan Exynos işlemci rakamlar açısından Snapdragon 855 işlemcili modelin gerisinde gibi görünse de, bir amiral gemisi telefondan beklediğimiz performans sunuluyor. Pil tarafında da Note 10 Plus memnun edici. Yoğun biçimde kullansanız bile sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkarabilirsiniz. Hızlı şarj desteği mükemmel, bu sayede kısa aralıklarla şarj ederek Note 10 Plus’ı kapanmadan günler boyunca kullanma imkanını yakalayabilirsiniz. Kablosuz şarj ve ters kablosuz şarj da, belki sıklıkla kullanmayacak olsanız da, bulunmasının güzel olduğu özelliklerden.

S Pen ile Note 10 Plus gerçek bir not defteri kullanma hissini verirken, metne çevirme veya el yazısı notlarında arama gibi özelliklerle çalışırken verimliliği artırıyor. AR Karalama hoş görünen bir özellik, ancak fazla kullanacağınızı düşünmüyoruz. Yazılım tarafında da One UI, bu telefonun kullanışlılığını artırıyor. Yüklü gelen uygulama sayısı biraz fazla, ancak istemediklerinizi temizleme imkanına sahipsiniz.

Kamera tarafında ise Note 10 Plus, genel olarak S10+ modelinin çizgisini koruyor. Video tarafında getirilen yenilikler dikkate değer, ancak ne kadar kullanırsınız, orasını bilmiyoruz. Ancak bu telefonun daha çok üretken kişileri hedeflediğini düşünecek olursak, illâ ki birilerinin ellerinde karşılığını bulacaktır.

Note 10 Plus’ı tercih edecekseniz, öncelikle ihtiyaçlarınızı iyi şekilde değerlendirmelisiniz. Bu telefona gerçekten ihtiyacınız olup olmadığına karar verin. Eğer sürekli dışarıda geziniyorsanız, dokümanlarınızı inceleyip düzenlemek için akıllı telefonunuzu kullanıyorsanız, ya da çizim yapma ve benzeri işlerle uğraşıyorsanız, Note 10 Plus sizin için uygun bir cihaz olabilir. Tabii ki, ondan sonra bütçenizin 11 bin TL’yi aşkın fiyata satılan cihazı karşılaması gerekiyor. Eğer daha çok içerik tüketimi ve eğlenceye odaklıysanız, o hâlde daha düşük bir maliyetle Galaxy S10+ modeline yönelebilirsiniz.

Galaxy Note 10 Plus fiyatı ve satıldığı yerler

Samsung Galaxy Note 10 Plus Türkiye’de 11399 TL’lik tavsiye edilen satış fiyatıyla sunuluyor. Bu fiyat, 256 GB kapasiteli modele ait ve sadece bu depolama seçeneği sunuluyor. Telefonun Aura Glow, Aura White (Beyaz) ve Aura Black (Siyah) renk seçenekleri bulunuyor. Telefon Samsung mağazalarında, Samsung online mağazasında satılıyor. Bunun yanı sıra zincir teknoloji mağazalarında da bu telefonu bulmak mümkün.

Turkcell, Galaxy Note 10+ modelini tarifeye ek 1962,86 TL’lik ödemeyle sunuyor. Bu ödeme altı aylık süre boyunca faturaya yansıtılıyor. Türk Telekom ise altı ay boyunca, aylık 1866 TL ödemeyle bu telefonu sunuyor. Ancak 1500 TL’lik ön ödeme yapılmasını da şart koşuyor. Vodafone aboneleri ise Note 10+’a, tarifelerine ek 2090 TL’lik 6 aylık ödemeyle bu telefona sahip olabiliyor.

[table id=21 /]

Samsung Galaxy Note 10 Plus’ı
Samsung Online Mağaza’dan satın alınSATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
İLGİLİ HABERLER