Teknoloji

Fujifilm en ucuz medium-format kamerasını tanıttı

fujifilm x-t30 ii
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Fujifilm, perşembe günü düzenlediği September X Summit etkinliğinde hem GFX hem de X sistemleri için çeşitli kameralar ve lensler de dahil olmak üzere bir dizi yeni donanım duyurdu.

Şirketin önde gelen yeni ürünleri arasında en yeni orta format kamerası olan yeni GFX 50S II bulunuyor. Bu kamera, yalnızca gövde için istenen 3999 dolar ile Fujifilm’in GFX sistemine girişin en ucuz yolu niteliğini taşıyor. Karşılaştıracak olursak GFX 100S 5999 dolar, GFX 50S ise 5499 dolar yurt dışı fiyatlarına sahiptir. Yani, yeni modelle 4000 dolar bandının hemen altına iniliyor.

GFX 50S II, full-frame bir kamerada bulacağınızdan 1,7 kat daha büyük oranda 51,4 megapiksel sensöre, 6,5 duraklama için iyi bir 5 eksenli gövde içi görüntü sabitleme özelliğine, gelişmiş otomatik odaklamaya (50S’ye kıyasla) ve GFX 100S ile aynı boyutta bir gövdeye sahip. Yaklaşık 900 gram ile sahip olduğu tüm gelişmiş fotoğrafçılık gücü için oldukça kompakt bir gövdesinin bulunduğu söylenebilir.

IBIS’in, yani gövde içi görüntü sabitleme özelliğinin dahil edilmesiyle Fujifilm, GFX 50S II’nin “geleneksel orta format dijital fotoğraf makinelerinin kullanım biçiminde yeni fırsatlar sunduğunu” söylüyor. Bu sayede onu çoğunlukla bir tripoda monte etmek yerine elde tutarak çekim yapmak için daha fazla hareket alanınız olacaktır. Bununla birlikte, bu sensörle ilgili bir dezavantaj da var. O da GFX 100S ve diğer birçok Fujifilm fotoğraf makinesindeki daha yetenekli faz algılama yaklaşımı yerine kontrast algılamalı otomatik odaklamaya bağlı olmasıdır.

fujifilm gfx50s ii
Fujifilm GFX 50S II

Gövde tasarımı GFX 100S’inkine çok yakın, ayrıca ikisi arasında aynı olan kamera kadranları ve kontrolleri için de aynı şey geçerlidir. DSLR tarzı PASM kadranı ve üst plakada, diğer ayarlar ve seçtiğiniz parametreleri görüntülemek için kullanılabilen 1,8 inç monokrom ekran buraya taşınıyor. Ana 3,2 inç LCD, yüksek ve düşük açılı çekim için üç yöne eğilebilir.

GFX 50S II, GFX 100S’de piyasaya sürülen “nostaljik neg” ve 16 RAW görüntüyü ultra yüksek çözünürlüklü 200MP DNG dosyasında birleştiren “Pixel Shift Multi Shot” modu dahil olmak üzere Fujifilm’in 19 film simülasyonunu sunuyor. Ayrıca Fujifilm kamerayı GF 35-70mm f/4.5-5.6 WR lensli bir kit olarak yurt dışında 4499 dolara satacak. Ekim ayı sonlarında satışa sunulması bekleniyor.

fujifilm x-t30 ii
Fujifilm X-T30 II

Fujifilm ayrıca, orijinaline göre oldukça mütevazı bir güncelleme niteliğini taşıyan ve çoğunlukla güncellenmiş bellenim ve yazılım özelliklerinin faydasını getiren yeni X-T30 II’yi de tanıttı. Bu model 1,04M noktalı X-T30’a kıyasla ek bellek (gelişmiş performans için) ve daha yüksek çözünürlüklü 1,68 milyon noktalı LCD ekrana da sahip. Hâlâ aynı niteliklere sahip olan 26,4 megapiksel X-Trans CMOS sensörünü kullanıyor ve IBIS veya benzeri bir özellik bulunmuyor. Yine en önemli yükseltme, X-T30 II’nin bellenim ve film simülasyonlarında hızlandırılacak olmasıdır. X-T30 II, yalnızca gövdesiyle yurt dışında 899 dolar karşılığında, üstelik pil şarj cihazı olmadan satılacak.

Şirketin en yeni merceklerine gelince, yeni objektifler, Fujifilm’in medium-format kameralarının ayrıntısına, alan derinliğine ve diğer faydalarının mükemmel bir geçidi olarak tanımladığı, GF 35-70mm f/4.5-5.6 WR’yi içeriyor. Bu objektif kasım ayında 999,95 dolara geliyor.

fujifilm xf33 objektif
Fujifilm XF33 Objektif

Bununla birlikte X Serisinde bazı heyecan verici yeni objektifler, diğer bir deyişle lensler de var: Fujifilm iki yeni f/1.4 prime lensi duyurdu. XF33mm R LM WR, hava koşullarına dayanıklı bir yapıya sahip ve şirket, “X Serisi kameralar ve lensler için optik parlaklık ve performansta yeni bir çağı başlattığını” söylüyor. 35 mm film formatında 50 mm’ye eşdeğer olduğu için Fujifilm bunun mükemmel bir çepeçevre lens olduğunu düşünüyor. 15 elemanlı lens 2,89 inç ölçülerinde ve 13 inç ağırlığındadır. Ekim ayında 799,95 dolarlık yurt dışı fiyatıyla geliyor.

XF23mm R LM WR’yi gözden kaçırmamak gerekiyor. Hava koşullarına dayanıklı olan bu objektif, “zorlayıcı sokak, düğün, editoryal ve belgesel fotoğrafçıları için uygun” olarak konumlandırılıyor. Üstelik 19 santimetrelik daha yakın bir minimum odak mesafesine de sahip. Fujifilm bunun “daha fazla gelişmiş çözünürlük sunan gelecekteki beklenen kamera sensörlerini desteklemek için tasarlandığını” söylüyor. Spesifik olarak, 40 megapiksele kadar çözünürlüğe sahip sensörlerle kullanılabilir. Kasım ayında 899 dolara satışa sunulacak.

İLGİLİ HABERLER