Manşetler

Sosyal soru-cevap sitesi Formspring 31 Martta kapanıyor

Soru-cevap sitelerinin sosyal ağ arenasındaki ilk örneklerinden bir tanesi olan Formspring 31 Mart tarihinde kapanıyor. Kasım 2009’da faaliyete geçen Formspring kullanıcılara açık adlarıyla veya anonim şekilde soru sorma ve daha sonra bu sorularına diğer Formspring kullanıcılarından veya anonim ziyaretçilerden cevap alma fırsatı sunuyordu. Sosyal ağın tabiatı gereğince kullanıcılar arasında takipleşme, takipçilere özel sorular sorma gibi özellikler de Formspring’in sundukları arasında yer alıyordu. Özel iOS ve Android uygulamaları aracılığıyla Formspring mobil ortamda da rahatlıkla kullanılabiliyordu.

formspring-logo-160313

Formspring özellikle 2010 yılında biraz popülarite yakalar gibi olmuştu. Ancak servis bazı kabadayı gençler tarafından diğer yetişkinlere yönelik tehditlerin ve hakaretlerin yazıldığı bir ortam hâline gelmişti. Kullanıcıların bu tehditleri anonim şekilde, yani gerçek isimleri açığa çıkmadan yapmaları servise yönelik eleştirilerin gelmesine neden olmuştu. Hatta burada yer alan hakaret niteliğinde mesajların sonu Mart 2010’da ABD’de bir gencin canına malolmuştu.

Kapanış, servisin blogunda yayınlanan bir mesajla duyuruldu. Formspring kurucusu ve CEO’su Ade Olonoh servisin geniş bir kitleye erişmesine rağmen, siteyi ayakta tutacak maliyetlerin ayakta durmayı zorlayıcı hâle geldiğini kaydetti. Formspring faaliyet gösterdiği süre boyunca 30 milyon aktif kullanıcıya ve dört milyar paylaşıma ulaştı. Mevcut kullanıcılar hesapları altında yer alan içerikleri 15 Nisan tarihine kadar, yani sitenin tamamen kapanacağı tarihe kadar dışa aktarma fırsatı bulacak. Aksi takdirde her şey silinmiş olacak.

Formspring’in ani gelen bu kapatma kararı en çok kullanılan alternatiflerden bir tanesinin ortadan kalkması anlamına gelse de, kullanıcıların soru sorup bunlara cevap alabileceği birçok web sitesi bulunuyor. Quora ve Yahoo Answers gibi popüler siteler aktif bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Üstelik Twitter ve Facebook da soru sorulup cevap alınabilecek ortamlar olarak kullanılabilir. Yine de, Formspring’in o ilk açıldığı zamanki popülaritesini, buradan yapılan paylaşımları tebessümle anacağız.

İlgili >> Formspring, The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER