Teknoloji

Flickr SmugMug tarafından satın alındı

flickr smugmugYahoo 2005’te 20 milyon dolar ödeyerek Flickr’ı satın almıştı. Fotoğraf paylaşım ve saklama servisinin Yahoo çatısı altındaki macerası 13 yılın ardından sona erdi. Flickr SmugMug adını taşıyan bir diğer fotoğraf servisi tarafından açıklanmayan bir bedel karşılığında satın alındı.

Flickr ile benzer nitelikte olan, ancak hedef kitlesine profesyonel fotoğrafçıları yerleştiren SmugMug, Flickr’ı satın aldığını internet sitesi aracılığıyla duyurdu. Duyuruda SmugMug ve Flickr’ın birleşimiyle ortaya dünyanın en etkili fotoğraf odaklı topluluğunun çıkacağı belirtildi.

Flickr, günümüzü şekillendiren mobil devrimin başlangıcından önce 2004’te kurulmuştu. Çatı şirketi Yahoo’nun Verizon’a satılmasının ardından Flickr da faaliyetlerini Verizon bünyesinde sürdürmüştü. 75 milyondan fazla üyesi bulunan sitenin aylık aktif kullanıcı sayısı ise 100 milyonun üzerinde seyrediyor.

2002’de kurulan SmugMug ise günümüzde bir çevrimiçi platformdan beklenmeyecek bir felsefeyle faaliyetlerini devam ettiriyor. Şirketin CEO’su Don MacAskill, kullanıcılarının fotoğraflarında reklam verenlere satabilecekleri veriler bulmak için madencilik yapmadıklarını dile getiriyor. MacAskill’in bu sözlerinin hedefinde Cambridge Analytica skandalı nedeniyle zor zamanlar yaşayan Facebook’un olduğunu anlamak ise pek zor olmuyor.

Flickr kullanıcılarının büyük kısmı servise herhangi bir para ödemese de, dileyenler aylık 6 dolar veya yıllık 50 dolar ödeyerek Pro pakete abone olabiliyor. Kendisinin uzun süredir Flickr’ın hayranı olduğunu söyleyen MacAskill, bundan sonraki dönemde uygulayacakları iş modeli konusunda ise şimdilik karar vermediklerini ve bu konuda kullanıcılardan gelen geri bildirimleri de değerlendireceklerini belirtti. Görünen o ki, Flickr SmugMug çatısı altında geçmişi temize çekerek yeni bir başlangıç gerçekleştirecek.

İLGİLİ HABERLER