Teknoloji

FBI iPhone kilidini açmak için 1.3 milyon dolardan fazla ödemiş

fbi iphoneFBI’ın San Bernardino saldırısı zanlılarından Syed Farook’a ait iPhone 5c’nin güvenliğini aşmak için kullandığı yöntemin detayları hakkında kamuoyuna somut bilgiler verilmemişti. Bu durum, ortaya çıkan tüm bilgiler daha kıymetli hâle geliyor ve büyük resim parça parça oluşturuluyor. FBI Direktörü James Comey’in iPhone kilidinin açılması için ödenen miktar konusunda yaptığı açıklama da bu kategoriye giriyor. Comey, iPhone 5c’nin güvenliğini aşmak için bundan sonraki görev süresi boyunca direktör olarak FBI’dan alacağı maaştan biraz daha fazla bir rakam ödediklerini belirtti. Birkaç küçük hesaplama, işaret edilen bedelin 1.3 milyon dolar civarında bir rakama tekabül ettiğini gösteriyor.

Londra’da Aspen Institue tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuşan Comey, iPhone kilidini açmakta kullandıkları yöntem için ne kadar ödediklerini doğrudan açıklamadı ve aracın kalan görev süresi boyunca kazanacağı paradan daha fazlasına mal olduğunu belirtti. 7 yıl 4 ay daha görevde kalacak olan Comey, yıllık 185 bin 100 dolar kazanıyor.

Bu rakam, 7.33 ile çarpıldığında sonuç 1 milyon 356 bin 783 dolar çıkıyor. Dolayısıyla FBI’ın iPhone kilidini açmak için bundan biraz daha yüksek bir meblağ ödediği anlaşılıyor. Söz konusu rakam kulağa oldukça yüksek gelse de, Comey bunun aldıkları sonuca değdiğini belirtti.

FBI iPhone kilidini açmak için kullandığı yöntemin bedeli konusunda ortaya atılan iddiaya ilişkin olarak, beklendiği üzere, bir yorumda bulunmadı. Ancak Comey’in verdiği ipucu, spekülasyonların dozunu biraz daha düşürecek gibi gözüküyor. Apple, aracın nasıl işlediği konusunda bilgi talebinde bulunsa da, FBI kullandığı yönteme ilişkin olarak sessizliğini koruyor.

FBI, Apple ile girdiği hukuk mücadelesinin tam ortasında söz konusu aracı satın almış ve Apple’a mahkeme aracılığıyla ilettiği yardım talebini geri çekmişti.

İLGİLİ HABERLER