Apple‘ın iPhone 18 serisinin tanıtımına kısa bir süre kala dinamik bellek (DRAM) tedarikinde ek kapasite arayışına girdiği öne sürüldü. İddialara göre, şirket bu kapsamda Çin merkezli bellek üreticisi CXMT ile görüşmeler gerçekleştirdi. Ne var ki taraflar arasında fiyat konusunda ortak bir noktaya ulaşılamaması nedeniyle süreç ilerlemedi. Bunun yanında CXMT’nin ABD’nin yaptırım listesinde yer alması, olası bir anlaşmanın önünde aşılması gereken bir diğer engel olarak öne çıkıyor.
Sektör kaynaklarının aktardığı bilgilere göre, Apple’ın CXMT’den DRAM satın alabilmesi için öncelikle ABD yönetiminden özel izin alması gerekiyor. Çinli üretici, Xiaomi başta olmak üzere çeşitli yerel teknoloji şirketlerine bellek tedarik etmeyi sürdürüyor. Buna rağmen ABD’nin ihracat ve ticaret kısıtlamaları nedeniyle Amerikan şirketlerinin CXMT ile doğrudan ticari ilişki kurabilmesi özel onaya bağlı bulunuyor.
Apple’ın görüşmeler sırasında yalnızca tedarik imkânı değil, daha düşük fiyat talebini de gündeme getirdiği belirtiliyor. Ancak iddialara göre CXMT bu talebe olumlu yaklaşmadı ve Apple’a, şirketin mevcut bellek tedarikçileri Micron, SK Hynix ve Samsung’un uyguladığı fiyat seviyelerine yakın bir teklif sundu.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Apple’ın 20. yıl iPhone’u daha büyük ekranla gelebilir

Apple, PlasmaSolve ile iPhone kasalarını daha dayanıklı hâle getirecek

Apple iPhone ve Windows arasında kopyala-yapıştır desteği hazırlıyor

Apple’dan Mac kullanıcılarına kritik güvenlik güncellemesi

Apple Private Relay özelliğinde IP adresini ortaya çıkaran açık tespit edildi
CXMT fiyat konusunda geri adım atmadı
Ortaya çıkan bilgilere göre fiyat pazarlığında avantajlı taraf CXMT oldu. Şirketin Xiaomi ve Huawei gibi büyük üreticilerle uzun vadeli tedarik anlaşmalarına sahip olması, ek kapasiteyi daha düşük fiyatlarla sunma konusunda herhangi bir baskı hissetmemesini sağlıyor. Bu nedenle Apple için özel bir indirim yapılmasına sıcak bakılmadığı ifade ediliyor.
Öte yandan Apple’ın önümüzdeki dönemde bellek ihtiyacının artması bekleniyor. iPhone 18 ailesinin yapay zekâ odaklı yeni özelliklerle birlikte daha yüksek bellek kapasitesine sahip modeller sunacağı yönünde uzun süredir çeşitli iddialar bulunuyor. Bunun yanında şirketin uzun süredir gündemde olan ilk katlanabilir iPhone modelinin de aynı dönemde tanıtılabileceği öne sürülüyor. Söz konusu model, bazı kaynaklarda “iPhone Ultra” adıyla anılsa da Apple tarafından doğrulanmış resmi bir isim bulunmuyor.
Günün Öne Çıkan Fırsatları
REKLAM — Bu içerikte satış ortaklığı bağlantıları bulunmaktadır. Bu bağlantılar üzerinden yapılan alışverişlerden Teknoblog komisyon kazanabilir.
Apple uzun yıllardır bellek tedarikinde Samsung, SK Hynix ve Micron gibi üreticilerle çalışıyor. Birden fazla tedarikçiyle iş birliği yapılması, hem üretim sürekliliğinin korunmasına hem de maliyetlerin dengelenmesine katkı sağlıyor. Buna rağmen küresel talep artışı veya üretim planlarındaki değişiklikler zaman zaman ek tedarik kaynaklarının değerlendirilmesini gerekli hâle getirebiliyor.
Şimdilik taraflar arasında bir anlaşmaya varıldığına ilişkin resmi bir açıklama bulunmuyor. Mevcut bilgiler doğrultusunda Apple’ın CXMT’den bellek satın alabilmesi için hem ABD makamlarından gerekli izni alması hem de fiyat konusunda Çinli üreticinin şartlarını kabul etmesi gerekiyor. Görüşmelerin yeniden başlayıp başlamayacağı ise ilerleyen dönemde netlik kazanacak.


