Manşetler

Facebook’a korsan saldırısı: 50 milyon hesabın verilerine erişildi

facebook

Facebook, 50 milyona varan kullanıcının bilgilerini etkileyen bir veri ihlaliyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Şirketten gelen açıklamaya göre, söz konusu saldırı salı günü fark edildi ve FBI ile iletişime geçildi.

Söz konusu açığın saldırganlara hesapların kontrolünü ele geçirme imkanı tanıdığı söyleniyor. Sosyal ağ, önlem amacıyla etkilenme potansiyeli bulunan 90 milyondan fazla hesaptan otomatik olarak kullanıcı çıkışı gerçekleştirdi.

Bugün medya mensuplarına konuyla ilgili bilgi veren Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, bunun çok ciddi bir güvenlik sorunu olduğunu ve bunu gerçekten ciddi biçimde ele aldıklarını kaydetti.

Saldırganlar, Facebook’un profili başkası gibi görme özelliğindeki kodlarda bulunan hassasiyetleri kullandılar. Böylelikle erişim dizgecikleri elde etme imkanı yakaladılar. Bunlar da hedeflenen hesabı ele geçirmek için kullanılabilirdi.

Facebook, söz konusu açığı perşembe gecesi kapattığını ve profili başkası gibi görme özelliğini devre dışı bıraktığını kaydetti. Aynı zamanda tehlike altındaki 50 milyon hesap için erişim dizgeciklerini sıfırladı. Başkası gibi gör özelliğini, geçen yıl geldiğinden beri kullanan diğer 40 milyon kişi için de önlem olsun diye aynı hareket yerine getirildi.

Bu arada veri ihlalinin açığa çıkmasından saatler önce, bir korsan ortaya çıktı ve Mark Zuckerberg’in Facebook hesabını silme tehdidinde bulundu. Veri ihlali durumunun bu tehditle bir ilgisinin olup olmadığı konusunda Facebook sözcüleri net bir açıklama yapmadılar.

Facebook’un ürün yönetiminden sorumlu genel müdür yardımcısı Guy Rosen, bu saldırının kodlarındaki birden fazla sorunun karmaşık etkileşiminden yararlandığını kaydetti. Temmuz 2017’de video yükleme özelliğinde uygulanan bir değişiklikten kaynaklandığını, bunun da “Başkası gibi gör” özelliğini etkilediğini kaydetti. Saldırganların sadece bu açığı bulup onu erişim dizgecikleri elde etmek için kullanmaya ihtiyaçlarının olmadığını, daha fazla erişim dizgeciği çalmak için bir hesaptan diğerlerine de ilerlemeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

Rosen, kullanıcıların şifrelerini değiştirmelerine gerek olmadığının da altını çizdi.

Söz konusu ihlalin araştırılmasında henüz erken aşamalarda bulunuyoruz. Bu nedenle ne Facebook ne de adli kuruluşlardan; saldırının arkasında kim olduğuna, nereden başlatıldığına veya herhangi bir kişisel bilgiye erişilip erişilmediğine dair resmi açıklama gelmedi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER