Teknoloji

Facebook Rooms forum sohbetlerini iPhone’a taşıyor

facebook-rooms-241014

Facebook’un Creative Labs ekibi yeni uygulamalar geliştirmeye devam ediyor. Ekibin son projesi Rooms adını taşıyor. İletişim yollarına biraz daha nostaljik bir hava katmayı isteyen Facebook, Rooms’u bir forum uygulaması olarak tanımlıyor. Şirketten yapılan açıklamada internetin ilk günleri için ”büyülü” sıfatı kullanılırken; herhangi bir coğrafya veya sosyal bağlantı paylaşmadan forumlar, mesaj panoları ve sohbet odalarıyla iletişim kurulan zamanların güzelliğine vurgu yapılıyor. Sosyal paylaşım devi mobil cihazlarla yürütülen modern iletişimde bu büyünün kaybolduğunu iddia ediyor.

Facebook yeni uygulaması Rooms ile bu büyüyü geri getirmeyi amaçlıyor. Rooms’un ilhamını web’in ilk araçlarından ve modern akıllı telefonların yeteneklerinden aldığını belirten Facebook, bu uygulama sayesinde kullanıcıların ilgi duydukları şeyleri konuşabilecekleri alanlar oluşturabileceklerini ve kendileriyle aynı şeylere ilgi duyan diğer kişileri de bu alanlara davet edebileceklerini ifade etti.

Tahmin edilebileceği üzere, çok sayıda odadan oluşan Rooms’ta her odada bir fotoğraf, video ve metin akışı bulunuyor. Odanın konusu ise odayı oluşturan kişi tarafından belirleniyor. Konusu Facebook tarafından belirlenen birkaç odayla yola çıkan Rooms’un oda sayısı ilk kullanıcıların da katkısıyla şimdiden artmış durumda.

Facebook Rooms’ta odayı oluşturan kullanıcılarına gelişmiş kontrol imkanları sunuyor. Odanın yöneticileri ”Beğen” butonundaki yazıyı ve ikonu değiştirebiliyor, kapak fotoğrafı ekleyebiliyor, hakim renkleri seçebiliyor, ”iğnelenmiş” özel mesajlar oluşturabiliyor, üyelik izinlerinde düzenleme yapabiliyor. Oda yöneticileri odadaki içerik için web bağlantısı verilip verilemeyeceğine de karar verebiliyor. Facebook önümüzdeki dönemde kullanıcılarına daha fazla kontrol seçeneği sunacağının da sözünü verdi.

Facebook Rooms’un ilginç bir diğer özelliği ise kullanıcılarının anonim olmasına izin vermesi. Sosyal ağın gerçek isim kullanımı konusundaki katı tutumu göz önüne alınınca ortada radikal bir değişiklik olduğunu söylemek pek yanlış olmayacaktır. Şu an için sadece ABD, Birleşik Krallık ve İngilizce konuşan birkaç ülkede daha iOS kullanıcılarıyla buluşan Facebook Rooms’un Android sürümünün yayın tarihine ilişkin bir bilgi verilmedi.

İLGİLİ HABERLER