Teknoloji

Facebook ve Nokia su altı fiber kablolarını matematik yardımıyla hızlandıracak

facebook nokia fiber optikSu altındaki fiber optik kablolar, internetin çalışması için hayati bir öneme sahip. Ancak bu kabloların kapasitesini artırmak için binlerce kilometrelik bir değişim işlemi gerekiyor. Bu nedenle kabloların kapasitesini yükseltmenin imkansız olduğu düşünülse de, Facebook Nokia ile birlikte alternatif bir çözüm sunuyor.

İki şirketin birlikte test ettiği yeni bir teknoloji, fiber kabloların kapasitesini belirtilen ilk değerin 2.5 katına kadar çıkarabiliyor. İkilinin yaklaşımı, Nokia’nın olasılıklı takım yıldızı şekillemesine dayanıyor. Söz konusu model ise şekillendirilmiş modülasyon formatları üzerine kurulu. Böylelikle kapasiteyi belirli bir bağlantının fiziksel zirvesine kadar çekmek mümkün oluyor.

New York ve İrlanda arasındaki 5471 kilometre uzunluğundaki hatta yapılan testte iki şirket, ticari seviye dalga uzunluklarında 200 Gbps hıza kadar ulaştı. Deneysel bağlantıda ise bu hız 250 Gbps’ye kadar yükseldi.

Facebook Nokia ile birlikte daha yüksek hızın işaretini de veriyor

Söz konusu teknolojinin gelişmesi için ekstra kapasite hâlâ mevcut. Facebook ve Nokia, hattaki verimliliğe göre uzun vadede fiberde 32 Tbps gibi bir hızın görülebileceğini belirtiyor.

İLGİLİ HABERLER