Teknoloji

Facebook Messenger’da uçtan uca şifreleme desteği için yeni dönem başlıyor

facebook messenger

Meta, “Facebook Messenger’ın kullanıma sunulduğu 2011’den bu yana en büyük iyileştirmeler seti” olarak tanımladığı yenilikleri duyurdu. Bu yenilikler arasında öne çıkan, uçtan uca şifrelemenin artık Messenger ve Facebook’taki özel sohbetler ve aramalar için varsayılan hâle gelmesi oluyor. Bu da iletişimin başkaları hatta Metta tarafından bile izlenemeyeceği anlamına geliyor.

Messenger güncellemenin ardından mesajların daha sonra yeni bir cihazda kurtarılması ihtimaline karşı kullanıcılardan bir PIN ayarlamalarını isteyecek. Uygulamanın 1 milyardan fazla kullanıcısının olması nedeniyle uçtan uca şifreleme için küresel dağıtımın birkaç ay sürebileceği belirtiliyor.

Uçtan uca şifreleme özelliği Facebook Messenger için 2016’dan bu yana mevcut. Ancak Meta’nın güvenlik konusunda daha ciddi bir tavır içine girdiği açıkça görülüyor. Son dönemde şirketin adı farklı skandallarla gündeme geldiği için bunun mantıklı bir hareket olduğu söylenebilir. Meta’dan yapılan açıklamada “Bunı sağlamak yıllar sürdü çünkü bunu doğru yapmak için acele etmedik. Ayrıca Messenger özelliklerini sıfırdan inşa ettik” ifadesi yer alıyor.

facebook messenger

Facebook Messenger’a HD medya paylaşımı özelliği de geliyor

Bir dizi yeni gizlilik, güvenlik ve kontrol özelliğine ek olarak; Facebook Messenger, fotoğraflar ve videolar için iyileştirilmiş görüntü kalitesine kavuşuyor. Meta, “önümüzdeki aylarda” kullanıma sunmadan önce, şu anda küçük bir test grubuyla HD medya paylaşımını test ettiğini söylüyor. Facebook Messenger’a ayrıca mesaj düzenleme (gönderildikten sonra 15 dakikaya kadar), sesli mesaj oynatma hızı seçenekleri, sohbet veya uygulama dışında sürekli sesli mesaj oynatma, okundu bilgisi kontrolü ve mesajların kaybolması gibi görünüşe göre WhatsApp’tan ilham alan başka kullanışlı araçlar da geliyor.

İLGİLİ HABERLER