Teknoloji

Facebook’un kullanıcı duyguları üstünde yaptığı deney 2014’ün en çok paylaşılan bilimsel çalışması oldu

facebook yapay zekâ yuz tanima

facebook-logo-070513 (630 x 394)

Facebook’un 2011 yılında kullanıcıların Haber Kaynaklarında gösterilen hikayeler üzerinde oynama yaparak duygusal reaksiyonlarını ölçtüğü bir deney gerçekleştirdiği bu yıl içinde ortaya çıkmıştı. Sosyal paylaşım sitesinin akademik çevrelerle birlikte yaptığı bu deneyin sonuçlarının paylaşıldığı makale, 2014 yılının en çok paylaşılan bilimsel çalışması oldu.

Proceedings of the National Academy of Science isimli akademik dergide yayınlanan ve “Sosyal ağlar üzerinden gerçekleşen geniş ölçekli duygusal yayılmanın deneysel kanıtı” adını taşıyan makalenin 3 bin 631 kez Twitter aracılığıyla paylaşıldığı, 169 farklı haber kaynağının makaleye bağlantı verdiği ve 107 blogda deneyden alıntılar yapıldığı belirtildi. Söz konusu verilerin kaynağı ise Altmetric isimli bir ölçüm şirketi.

Ancak söz konusu rakamların kapsayıcılıktan uzak olduğunu ve deneyin ortaya çıkmasının ardından haftalar boyunca yazılmış yüzlerce fikir yazısını hesaba katmadığını belirtmekte fayda var. Söz konusu deneyle ilgili Facebook ilk etapta herhangi bir hata kabul etmemiş olsa da, bir süre sonra kamuoyu baskısının da etkisiyle özür dilemek zorunda kalmıştı. Gerçekleştirilen deneyin Facebook üzerinde yapılan çok sayıda deneyden sadece biri olduğu ifade edilirken, deney sürecinde kullanıcı sözleşmesini ihlâl edecek bir eylemin gerçekleşmediğinin altı çizilmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER