Teknoloji

Facebook altı saatlik kesintinin nedenini açıkladı

facebook konum android

Facebook pazartesi günü yaşanan ve yaklaşık altı saat boyunca devam eden kesintinin nedeniyle ilgili bilgi vermek için fazla zaman kaybetmedi. Şirketin resmi blogu aracılığıyla yapılan açıklamada, Facebook’un yanı sıra Instagram, WhatsApp, Messenger ve Oculus VR’ı da etkileyen kesintinin yönlendiricilerdeki yapılandırma değişikliğinden kaynaklandığı belirtildi. Şirket bir siber saldırı veya veri hırsızlığı girişiminin olmadığının altını çizdi.

Facebook’un açıklamasında pek fazla detay verilmese de, şirketin makinelerinin birbirleriyle iletişim kuramadığı anlaşılıyor. Şirket, ağ trafiğindeki aksamanın veri merkezlerinin iletişimi üzerinde ardışık bir etki yaptığını ve bunun da servislerin operasyonunu durdurduğunu belirtti.

CEO Mark Zuckerberg, yaptığı açıklamada kullanıcılardan özür diledi ve tüm servislerin yeniden çalışmaya başlamak üzere olduğunu belirtti. Zuckerberg, şu ifadeleri kullandı: “Bugünkü kesinti için üzgünüm. Değer verdiğiniz insanlarla bağlantıda kalmak için servislerimizden ne kadar yararlandığınızı biliyorum.”

Türkiye saatiyle pazartesi günü 18:40 civarında başlayan kesinti, Facebook’un 2019’dan bu yana karşılaştığı en büyük kesinti oldu. 2019’daki kesintide Facebook’a 24 saatten uzun bir süre boyunca erişilememişti. Kesinti sırasında şirket çalışanlarının şirketin mesaj platformuna ulaşamadığı ve iletişim için Outlook e-posta hesaplarının kullanıldığı da gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Problemlerin rutin bir Sınır Geçit Protokolü güncellemesi sırasında başladığı belirtiliyor. Güncelleme sırasında yaşanan sorunla Facebook’un diğer şebekelere erişim izni vermek için ihtiyaç duyduğu DNS yönlendirme bilgilerinin silindiği öğrenildi.

Facebook için yeni hafta zaten pek iyi başlamamıştı. Şirkette eskiden ürün müdürü olarak görev yapan Frances Haugen, ABD Kongresi’nde ifade vermeden önce bir televizyon programına katılmış ve şirketin kârlılığı insanların güvenliğinin önüne koyduğunu savunmuştu.

İLGİLİ HABERLER