EğlenceTeknoloji

Epic Games Apple ile olan kavgasını Avrupa Birliği’ne taşıdı

Apple Epic Games'in App Store için gerekli olan geliştirici hesabını kaldırdı

Fortnite oyununun geliştiricisi Epic Games, bugün yaptığı açıklamada Apple hakkında Avrupa Komisyonu’na resmi bir antitröst şikayeti yaptığını kaydetti. Epic, Apple’ın “dikkatle tasarlanmış rekabet karşıtı kısıtlamalarının”, “uygulama dağıtımı ve ödeme süreçlerinde rekabeti tamamen ortadan kaldırdığını” iddia ediyor. Bunun da tüketicilerin daha yüksek fiyatlarla oyun oynamasına yol açtığını ve Apple’a platformundaki geliştiriciler üzerinde çok fazla kontrol sağladığını öne sürüyor.

Şikayet, Epic’in Apple ile devam eden anlaşmazlığında yaptığı en son yasal işlem oldu. Geliştirici, Apple’ın App Store ile yazılım dağıtımı üzerindeki kontrolünü ve genellikle Apple’ın uygulama içi satın alımlarda uyguladığı yüzde 30’luk kesintiyi de içeren ödemelerle ilgili politikalarını eleştirdi. Epic CEO’su Tim Sweeney, bu yüzde 30’luk kesintiyi “vergi” olarak nitelendiriyor. Ve Epic, Apple’ın politikalarının kendi hizmetlerine diğer iOS geliştiricilerine göre haksız bir avantaj sağladığını iddia ediyor. Kasım ayında Apple, geliştiricilerin ve düzenleyicilerin baskısına açık bir yanıt olarak, yıllık geliri 1 milyon dolardan az olan geliştiriciler için App Store komisyon oranını yüzde 15’e düşüreceğini açıklamıştı.

Epic Games yaptığı açıklamada, AB’de Apple’dan zararlarını isteme yoluna gitmediğini belirtiyor. Bunun yerine, Apple’ın rekabete aykırı uygulamaları olduğunu iddia ettiği noktaları çözüme kavuşturmak için “zamanında ve etkili çözümler” istediğini söylüyor. Epic CEO’su Tim Sweeney, The Financial Times’a bu çarelerin neler olması gerektiği sorulduğunda, “Sadece bu platform şirketlerinin, donanım üzerindeki kontrollerini ikincil pazarlar üzerinde kontrol sağlamak ve onları her rakiple eşit şartlarda rekabet etmeye zorlamak için kullanmalarının yasaklandığını görmek istiyoruz.” dedi.

Epic’in Apple ile olan anlaşmazlığı, geliştiricinin Apple’ın Fortnite‘taki uygulama içi satın alma işlemlerinde yüzde 30’luk kesintisini aşmaya çalıştığı zaman patlak verdi. Apple, popüler oyunu App Store’dan kaldırarak yanıt verdi. Daha sonra Epic’ten de dava geldi. Epic daha sonra Avustralya’da yasal işlemler başlattı ve bu yılın başlarında İngiltere’nin antitröst mahkemesine Apple’ın eylemleri hakkında şikayette bulundu. FT’ye göre Epic Games ve Apple, mayıs ayında mahkemede buluşacak.

Epic, Apple’a meydan okumanın yanı sıra, Fortnite‘ın Android sürümünü Google Play Store’dan kaldıran Google’a da dava açtı.

Epic’in en son mahkeme başvurusuna yanıt veren Apple, Bloomberg’e yaptığı açıklamada Epic’in App Store politikalarını kasıtlı olarak ihlal ettiğini ve bunların “her geliştirici için aynı şekilde geçerli olduğunu ve müşterileri koruduğunu” söyledi. Epic’in eylemlerinin “müşterileri mağdur ettiğini” ve bunu Avrupa Komisyonu’na açıklığa kavuşturmayı dört gözle beklediğini de dile getirdi.

Epic’in yeni şikayeti, AB’nin geçen yıl Apple’a App Store ve Apple Pay uygulamaları üzerinden resmi bir antitröst soruşturması başlattığını duyurmasının ardından geldi. AB, Apple’ın kendi hizmetlerinin App Store’daki diğer geliştiricilerle rekabet ettiği durumlarda Apple politikalarının rekabeti engellemesinden ve bozmasından endişe duyduğunu belirtiyor. Mesajlaşma uygulaması Telegram da, Apple’ın politikaları hakkında AB?ye şikayette bulunarak, kullanıcıların App Store dışında yazılım indirmelerine izin vermesini talep etmişti.

İLGİLİ HABERLER