Teknoloji

Apple yeni App Store programıyla küçük ölçekli geliştiricilere destek olacak

apple app store

Apple App Store komisyon yapısında gerçekleştirdiği önemli bir değişikliği duyurdu. App Store Small Business Program (Küçük İşletme Programı) adını taşıyan yeni program, bir önceki takvim yılında App Store’dan 1 milyon doların altında gelir elde eden geliştiricilerden aldığı komisyon oranını yüzde 30’dan yüzde 15’e indirdi. Apple, komisyon sonrası geliri 1 milyon doları aşmayan geliştiricileri programa kabul edecek.

Örneğin; bir geliştirici, 2020’de App Store’dan komisyon kesintisinin ardından 1 milyon doların altında bir gelir elde etti. Bu geliştirici, 2021’de Küçük İşletme Programı’nın avantajlarından yararlanabilecek. Eğer komisyon sonrası gelirleri 2021’in temmuz ayı itibarıyla 1 milyon doları geçerse, geliştirici programdan çıkarılacak ve kendisinden yıl sonuna kadar standart oran üzerinden komisyon alınacak.

Eğer bir geliştirici, ilerleyen yıllarda 1 milyon dolar barajının altında kalırsa yeniden programa katılabilecek.

Apple’ın yeni programı, abonelik tabanlı uygulamaları da etkileyecek. Şirket hâlihazırda uygulama içinden başlatılan aboneliklerde ilk yıl için yüzde 30 komisyon alıyor. Aboneliğin sürdürülmesi durumunda ilerleyen yıllarda komisyon oranı yüzde 15 seviyesine iniyor. Yeni programa uygun olan geliştiriciler, uygulama içinden başlatılan aboneliklerde ilk yıl için de yüzde 15 komisyona tabi tutulacak.

Apple CEO’su Tim Cook, yeni App Store programı için şu ifadeleri kullandı: “Küçük işletmeler; küresel ekonominin bel kemiği, inovasyonun atan kalbi ve dünya genelindeki topluluklar için fırsat demek. Yeni programımızla App Store’daki küçük işletme sahiplerine platformdaki yaratıcılıklarına ve refahlarına destek olacağız ve kullanıcılarımızın seveceği uygulamalar geliştirmelerinde yardım edeceğiz.”

İLGİLİ HABERLER