Teknoloji

Apple App Store nedeniyle yeni şikayet ve soruşturmalarla karşı karşıya

apple app store yeni yıl sürprizleri

Apple App Store üzerinden yapılan satın alma işlemleri ve aboneliklerde uyguladığı yüzde 30’luk kesinti nedeniyle yeni şikayetler ve soruşturmalarla karşı karşıya. Spotify’ın şikayetini dikkate alan Avrupa Birliği, Apple hakkında iki yeni soruşturma başlattı.

Avrupa Birliği’nin tekel soruşturması başlatması, bugüne kadar sessiz kalan şirketleri de harekete geçirdi. Tinder ve Hinge gibi çöpçatan uygulamalarının sahibi olan Match Group ve Fortnite’ın geliştiricisi Epic Games, soruşturmaları desteklediklerini açıkladılar.

Match Group tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Apple iş ortağımız, ancak aynı zamanda müşterilerini ‘dijital servisler’ olarak tanımladığı üçüncü taraf uygulamalar için daha fazla para ödemek zorunda bırakan bir platform. Apple ve hem ABD’de hem de Avrupa’daki ilgili kurumlar ile App Store’daki dağıtım ücretleri için müzakere etmemizin önünü açan bu fırsattan dolayı memnunuz.”

Avrupa Birliği, bu hafta içinde Apple hakkında iki tekel soruşturması başlatmıştı. Bu soruşturmaların ilkinde Apple’ın App Store üzerinden yapılan uygulama içi satın alımlardan yüzde 30’luk kesinti yapma politikası mercek altına alınacak. Spotify, Apple’ın bu politikadan Apple Music’i öne çıkarmak ve rekabeti engellemek amacıyla yararlandığını iddia ediyor. Rakuten de Apple’ın App Store üzerinden sattığı e-kitaplardan yüzde 30 komisyon almasına karşı çıkıyor. Japon medya devi de Apple’ı Apple Books’a avantaj sağlamakla suçlanıyor.

Apple tüm App Store uygulamaları için aynı politikayı izlemiyor

Match Group örneğinde Apple, uygulama üzerinden abonelik satın alanların ödediği ücretten kesinti yapıyor. Epic Games de oyuncuların iPhone veya iPad’leri üzerinden yaptıkları satın alma işlemleri için Apple’a yüzde 30’luk bir pay veriyor. Ancak tüm uygulamalar için böyle bir durum söz konusu değil. Örneğin Uber gibi ulaştırma uygulamalarında veya Airbnb gibi servislerde, yapılan işlemlerden kesinti yapılmıyor. Amazon Prime Video da Apple’ın muafiyet uyguladığı platformlar arasında bulunuyor.

Epic Games CEO’su Tim Sweeney de bu özel anlaşmalara dikkat çekti. Şirketinin bir ayrıcalık beklemediğinin altını çizen Sweeney, Apple’ın tüm iOS geliştiricilerine ödeme işleme konusunda özgürlük tanıması gerektiğini belirtti. Basecamp ve Hey CTO’su David Heinemeier Hansson da Apple’ın App Store’daki kesintilerini “haydutluk” olarak tanımladı.

Apple, App Store ile ilgili soruşturmalar ve şikayetlerle ilgili olarak The Verge sitesine gönderdiği açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Avrupa Komisyonu’nun ücretsiz geçiş isteyen ve herkesle aynı kurallara tabi olmayı kabul etmeyen şirketlerin mesnetsiz şikayetlerinin önünü açması üzücü. Bunun doğru olduğunu düşünmüyoruz. Kararlılığa ve müthiş fikirlere sahip herkesin başarılı olabileceği bir ortamı korumayı istiyoruz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER