EğlenceTeknoloji

Fortnite Google Play Store’dan kaldırıldı, Epic Google’ı mahkemeye verdi

epic games fortnite

Fortnite, Apple App Store’un ardından Android uygulama mağazası Google Play Store’dan da kaldırıldı. Epic Games, dün Fortnite oyununun iOS ve Android versiyonlarında kullanılabilen ve Epic’e doğrudan ödeme imkanı sunan yeni bir uygulama içi ödeme sistemini kullanıma almıştı. Böylelikle şirket, Apple ve Google’ın uygulama içi satın alma sistemlerinden aldığı komisyonların etrafından dolaşabilecekti.

Bunun ardından Apple Fortnite‘ı App Store’dan kaldırdı. Epic Apple’ı mahkemeye verdi ve Apple’ı konumunu tekel kurmak için kullanmakla suçladı. Daha sonra ise Google olaya dahil oldu. Apple gibi Google da, uygulama içi satın almalar için Google Play sistemini kullanmayı zorunlu kılıyor. Her ne kadar Play Store’un kuralları uygulama içi satın almalar konusunda App Store’unkine göre daha esnek olsa da, Google oyunlar için çerçeveyi daha belirgin tutuyor: “Google Play’den indirilen bir oyun içinde ürünler sunan veya oyun içeriğine erişim sağlayan geliştiriciler, ödeme yöntemi olarak Google Play Uygulama İçi Faturalandırmayı kullanmalıdır.” Google’ın sistemi de Apple’ınki gibi yüzde 30 kesinti uyguluyor.

Google’dan konuyla ilgili olarak aşağıdaki açıklama yapıldı:

Açık Android ekosistemi, geliştiricilerin uygulamaları birden çok uygulama mağazası aracılığıyla dağıtmasına olanak tanır. Play Store’u kullanmayı seçen oyun geliştiricileri için, geliştiricilere adil olan ve mağazayı kullanıcılar için güvenli tutan tutarlı politikalarımız var. Fortnite Android’de mevcut olsa da, politikalarımızı ihlal ettiği için onu artık Play’de kullanıma sunamayız. Ancak, Epic ile görüşmelerimize devam etme ve Fortnite’ı Google Play’e geri getirme fırsatını imkanını karşılıyoruz.

Ne var ki, Fortnite‘ı Android telefonunuza hâlâ indirebilirsiniz. Epic, Fortnite‘ı doğrudan yükleyebileceğiniz Epic Games uygulamasını web sitesinden dağıtıyor. Bunun yanı sıra Samsung cihazlarında da Samsung Galaxy Store üzerinden indirmek mümkün. Halbuki iPhone ve iPad’de bu şekilde alternatif indirme kanalları bulunmuyor.

Epic’in Google ile bu Play Store kuralı konusunda bir geçmişi var. Ağustos 2018’de Epic, Fortnite‘ı Google Play Store’dan çıkardı ve doğrudan dağıtmaya başladı. Bu, yalnızca Android’in üçüncü taraf kaynaklardan yüklemelere izin vermesi nedeniyle mümkün olmuştu, ancak bunu yaptığınızda görünen güvenlik uyarıları nedeniyle bu işlemi biraz tehlikeli hale getiriyor. On sekiz ay sonra Epic teslim oldu ve Fortnite‘ı Google Play Store’a geri getirdi.

Epic Google’ı da mahkemeye verdi

Epic Games, Fortnite‘ın hem Google Play Store’dan hem de iOS App Store’dan kaldırılmasından ve Apple’a karşı bir dava açtıktan birkaç saat sonra, antitröst ihlalleri iddiasıyla Google’a da dava açtı. Epic’in şikayetinde, Google’ın Play Store’daki ödeme kısıtlamalarının bir tekel oluşturduğu ve dolayısıyla hem Sherman Yasası’nı hem de Kaliforniya’nın Cartwright Yasasını ihlal ettiği iddia ediliyor.

Apple şikayetinin, şirketin ikonik 1984 reklamının bir açıklamasıyla başladığı yerde Epic’in Google’a karşı şikayeti, bu şirketin artık kötü şöhretli “Kötü Olma” mantrasına odaklanıyor. Şikayet, “Yirmi iki yıl sonra, Google sloganını neredeyse sonradan akla gelen bir düşünceye düşürdü ve boyutunu tekelleştirmek için büyüdüğü birçok pazarda rakiplere, yenilikçilere, müşterilere ve kullanıcılara kötülük yapmak için kullanıyor.” diyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER