Teknoloji

Epic-Apple davasında App Store için çarpıcı iddia

apple app store epic games fortnite

Epic Games, Apple aleyhine açtığı davada Cupertino merkezli şirketi “aç gözlü” olarak göstermek için özel bir çaba sarfediyor gibi görünüyor. The Verge sitesinin haberine göre; Epic’in uzman tanığı Eric Barnes, Apple App Store’un operasyon kârının 2019’da yüzde 77.8, 2018’de ise yüzde 74.9 olduğunu belirtti. Barnes, Apple’ın tanığının kârın hesaplanmasının mümkün olmadığı iddiasına da karşı çıktı. Barnes, şirketin Kurumsal Finansal Planlama ve Analiz biriminin bilgilerini tavrına kanıt olarak gösterdi.

Apple ise Barnes’ın iddiasına tahmin edilebileceği üzere karşı çıkıyor. Şirket tarafından The Verge sitesine gönderilen açıklamada, kâr hesaplamalarının yanlış olduğunu ve duruşmada bu iddiaların yanlışlığını göstereceğini belirtti.

Apple’ın tanıklarından Richard Schmalensee, Barnes’ın tek bir iOS unsuruna baktığını ve bunun da ortaya çıkan sonucu değiştirdiğini dile getirdi. Schmalensee, gerçek kâr miktarının kayda değer olmadığını ve App Store kârını geniş bir cihaz ve servis bağlamına bakmadan değerlendirmenin zor olacağını ifade etti. Schmalensee, Apple’ın kâr ve zararı ürün ve servisler üzerinden hesaplamadığını da dile getirdi.

Mahkemenin Barnes’ın iddialarını kabul edeceği konusunda bir garanti vermek mümkün değil. Apple’ın genel kâr marjı endüstrinin genelinden yüksek olsa da, hiçbir zaman bu kadar yüksek bir seviyeye ulaşmamıştı. Şirketin geçtiğimiz çeyrekteki kâr marjı yüzde 42.5 seviyesindeydi. Apple’ın App Store’u ayrı bir gelir kalemi olarak değerlendirmek yerine cihaz satışlarını artıracak bir faktör olarak değerlendirdiğini belirtmekte fayda var.

Apple ve Epic arasındaki davanın duruşma aşaması bugün başlayacak. Fortnite’ın geliştiricisi olan Epic Games, Apple’ı rekabete aykırı hareket etmekle suçlamanın yanı sıra şirketin iOS’teki uygulama dağıtım ağını kendi çıkarı için kilitlediği iddiasını da vurgulayacak gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER