Teknoloji

Elon Musk’tan Ukrayna’daki Starlink terminallerinin kullanımı konusunda uyarı geldi

spacex twitter elon musk

SpaceX CEO’su Elon Musk, Ukrayna’daki Starlink kullanıcılarını servisin saldırılara hedef olma ihtimaline karşı uyardı. Musk, Starlink’in ülkenin bazı bölgelerinde Rusya menşeili olmayan yegane iletişim sistemi olduğunu hatırlattı ve Starlink’in sadece ihtiyaç duyulduğu zamanlarda ve diğer insanlardan uzakta aktive edilmesi gerektiğini belirtti. SpaceX CEO’su, Starlink antenine ışık kamuflajı uygulanmasını da önerdi.

Reuters’ın haberine göre; Musk’ın uyarısı, akademisyen John Scott-Railton’ın Twitter’daki paylaşımlarının ardından geldi. Scott-Railton, uzun tweet dizisinde Rusya’nın Starlink’in sinyallerini hava saldırıları için gösterge olarak kullanabileceğini belirtti ve Rusya’nın uydu teknolojilerini hedef belirlemekte kullanma konusunda uzman olduğunu hatırlattı.

Rus işgalinin başlangıcından bu yana Ukrayna’da internet bağlantısı konusunda yer yer sıkıntılar yaşanıyor. Kiev ve diğer büyük şehirlerde yaşanan patlamalar, ülkenin ana internet sağlayıcı GigaTrans’ın operasyonunu etkiliyor. Diğer operatörlere bağlantıyı da GigaTrans sağlıyor.

SpaceX, Starlink uydu interneti servisini Ukrayna’da başbakan yardımcısı ve dijital dönüşüm bakanı Mykhailo Fedorov’un çağrısının ardından aktif hâle getirmişti. Elon Musk bu çağrıya olumlu yanıt vermiş ve ülkeye çok sayıda Starlink terminali göndermişti. Yazılım güncellemesiyle terminallerin güç tüketimini azaltan ve otomobillerdeki çakmak girişlerinden şarj edilmesini mümkün hâle getiren SpaceX, mobil dolaşımı da aktif hâle getirmiş ve böylelikle terminallerin hareket hâlindeyken de bağlantı sağlamasını mümkün hâle getirmişti.

İLGİLİ HABERLER