Teknoloji

Elon Musk yakında insan beynine bilgisayar yerleştirecek

elon musk neuralink
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Elon Musk, çarşamba günü düzenlenen “göster ve anlat” başlıklı bir Neuralink etkinliğinde, Elon Musk, beyin-bilgisayar arayüzü üzerinde çalışmalar yapan şirketin cihazlarından birini önümüzdeki altı ay içinde bir insanın kafasına yerleştirebileceğini söyledi. Gelecekte bir noktada da, cihazı kendi kafasına yerleştireceğini de dile getirdi.

Sunumu sırasında Musk, şirketin bir insan klinik deneyi için gerekli evrakların çoğunu Amerika Birleşik Devletleri’nde tıbbi cihazları düzenleyen yasal kuruluş olan Gıda ve İlaç İdaresine teslim ettiğini söyledi. Daha önce Musk, insan denemelerinin 2020’de başlayacağını söylemiş ve bunu daha sonra 2022 olarak güncellemişti. Şimdi 2023 ile bir kez daha erteleme gelmiş oldu.

Neuralink’in amacı, beyne yerleştirilebilen bir cihaz geliştirmek ve onu, beyin aktivitesine sahip olan bir bilgisayarı kontrol etmek için kullanmaktır. 2019’da Musk, şirketin cihazını maymunlar üzerinde test ettiğini açıklamıştı. 2020’de ise domuzlara implant ekledi. Ve geçen yıl Neuralink, beyniyle Pong oynayan bir maymunu gösteren bir video yayınladı. Bu yıl yine maymunlar geri döndü. Bir video gösterisinde içlerinden biri, vurgulanan kelimelere ve harflere odaklanıp implantlarını kullanarak “göstermeye ve anlatmaya hoş geldiniz” ifadesini “yazmaya” yardımcı oldu. Başka bir video ise, maymunların kablosuz bir şarj cihazının altında oturarak cihazları şarj etmek için nasıl eğitildiklerini gösteriyordu.

neuralink

Sunumun ilerleyen kısımlarında ise Neuralink araştırmacıları, gelecekte insanlardaki hareketlilik sorunlarını nasıl ele alacaklarını incelemelerine yardımcı olduğunu söyledikleri bir koşu bandı üzerindeki bir domuzu da gösterdi. Neuralink cihazları, beyne yerleştirilebilen çok sayıda esnek “iplik”ten oluşur ve çok küçüktür. Musk, “Daha iyi bir benzetme olmadığı için, kafatasınızın bir parçasını bir akıllı saatle değiştirmek gibi bir şey.” diye benzetme yapmıştı.

Sunum sırasında, Implant’ın başkan yardımcısı ve Neuralink’in kurucu ortağı DJ Seo, yaklaşık 15 dakikada, bu “ipliklerin” 64’ünün bir robotik sistem kullanılarak beyne yerleştirilebileceğini söyledi. İşlemin nasıl yapıldığını bir cansız manken üzerinde gösterdi.

neuralink

Robot cerrahların kullanılmasının nedeni, bu ipliklerin ne kadar küçük olmasıyla ilgilidir. Neuralink’in donanım ekleme takımı lideri Christine Odabashian, “Kafanızdan bir saç alıp onu saran sargıyla kaplı jölenin içine soktuğunuzu, bunu kesin bir derinlik ve hassasiyetle yaptığınızı ve bunu makul bir süre içinde 64 kez yaptığınızı hayal edin.” dedi.

Şirketin 2019 ve 2020 sunumları, işe alım etkinlikleri olarak tasarlanmıştı ve bu yılki de farklı olmadı. Şirket, düzenlediği etkinliğin birincil hedefinin işe alım olduğunu kabul etti. Musk, çarşamba akşamı düzenlenen etkinlikte Neuralink’in şu anda “prototipten ürüne” geçerken birçok farklı türden iş pozisyonunu doldurmaya çalıştığını söyledi.

Etkinlik çoğunlukla cihazın teknik bir sunumuydu ve sistemin nasıl kurulduğunu, ekibin karşılaştığı zorlukları, teknolojinin şimdiye kadar nasıl geliştiğini ve bundan sonra hangi gelişmelerin olacağını gösteriyordu. Şirketteki araştırmacılar, felçli kişilerde görüşü iyileştirmeye veya eski haline getirmeye ya da hareketi geri kazanmaya yardımcı olabilecek tedaviler geliştirdiklerini söylediler. Teknoloji tarafında ise şirket, cihazın kendisini kolayca yükseltmesini hedefliyor. Musk, “Bir iPhone 14 mevcutsa, kafanızda bir iPhone 1 istemeyeceğinizden eminim.” diyerek durumun öneminin altını çizdi.

İLGİLİ HABERLER