Teknoloji

DJI ABD tarafından yatırım yasağı listesine alındı

dji mavic 3 abd rusya

ABD, aralarında drone üreticisi DJI’ın da bulunduğu sekiz Çin şirketini Uygur Türkleri’ne yönelik gözetleme faaliyetlerine dahil oldukları gerekçesiyle yatırım yasağı listesine aldı. DJI ve diğer yedi şirket, ABD Hazine Bakanlığı’nın “Çin askeri-endüstriyel kompleks şirketler” listesine eklendi. Amerikan vatandaşları ve şirketleri, bu listedeki şirketlere yatırım yapamıyor.

DJI daha önce ABD Ticaret Bakanlığı’nın yaptırım listesine alınmıştı. Bu da Amerikan şirketlerinin izin almadan DJI’a bileşen satamayacağı anlamına geliyor. O dönemde ABD’de resmi kaynaklar tarafından yapılan açıklamada, DJI’ın geniş kapsamlı insan hakkı ihlâllerinin yolunu açtığı belirtilmişti. Ancak Huawei’den farklı olarak, ABD’de DJI ürünlerinin satışına yasak getirilmemişti.

ABD Başkanı Joe Biden, bir süredir Çin’in Sincan bölgesinde Uygurlar ve diğer azınlık gruplara uyguladığı baskıya karşı bazı yaptırımları hayata geçiriyor. Listeye eklenen diğer şirketler arasında Sincan’da faaliyet gösteren bulut bilişim ve yüz tanıma teknolojisi şirketleri de bulunuyor.

ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu, Sincan’da üretilen ürünlerin ülkede satışına kısıtlama getiren yasa teklifini de onaylamıştı. Yasa gereği, bölgede üretim yapan şirketlerin üretimde hiç kimseyi zorla çalıştırmadıklarını kanıtlaması gerekiyor. Bu yasa teklifi tatilden sonra ABD Kongresi’nin bir üst kademesinde onaylanacak.

DJI, ABD tarafından yatırım yasağı listesine alınan ilk büyük Çinli şirket değil. Söz konusu listeye bu yıl içinde Xiaomi de dahil olmuş ancak bir süre sonra Xiaomi’nin listeden çıkarıldığı açıklanmıştı.

İLGİLİ HABERLER