Teknoloji

ABD Xiaomi hakkındaki iddialarından vazgeçti

Xiaomi abd elektrikli otomobil

ABD, Xiaomi hakkındaki iddialarından sonunda vazgeçti. Çinli üretici, ABD’nin ticari kara listesinden çıkarıldı. Başkent Vaşington’daki bir bölge mahkemesi, ABD Savunma Bakanlığı’nın Trump döneminde aldığı ve Xiaomi’yi “Komünist Çin’in askeri şirketi” olarak gösteren kararı tamamen kaldırdı. Söz konusu karar, Amerikan şirketlerinin Xiaomi’ye yatırım yapmasını engellemişti.

Xiaomi tarafından konuyla ilgili olarak The Verge sitesine gönderilen açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Şirket olarak küresel kullanıcılarımızın, iş ortaklarımızın, çalışanlarımızın ve hissedarlarımızın güvenine ve desteğine minnettarız. Açık, şeffaf, halka arz edilmiş, bağımsız biçimde yönetilen bir şirket olduğumuzun yeniden altını çiziyoruz. Şirketimiz kullanıcılarına güvenilir ürün ve servisler hazırlamaya ve bunu herkese uygun fiyatlarla sunmaya devam edecek.”

Söz konusu karar, 14 Ocak’ta yani Trump yönetiminin son günlerinde açıklanmıştı. Şubat ayında ABD’yi dava eden Xiaomi, mart ayında da mahkemeden ihtiyati tedbir kararı çıkarmayı başarmıştı. Hakim, kara liste kararını “keyfi ve kaprisli” olarak tanımlamıştı.

Xiaomi ve ABD Savunma Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde sorunu aralarında çözmek için anlaşmaya vardıklarını açıklamıştı. Xiaomi’nin ABD’yle olan problemi çözülse de, bir diğer Çinli şirket Huawei için böyle bir durumdan söz etmek mümkün değil. Biden yönetimi, Trump döneminde Huawei aleyhinde alınan kararları geri almazken; Huawei de gelecek planını mevcut duruma göre hazırlıyor gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER