Teknoloji

Huawei CEO’su kurtuluşu yazılımda görüyor

kanada huawei

Huawei kurucusu ve CEO’su Ren Zhengfei, ABD’nin yaptırımları nedeniyle sıkıntılı zamanlardan geçen şirketinin kurtuluşunu yazılımda görüyor. Reuters tarafından paylaşılan bir şirket içi yazışmada Ren, şirketin yazılıma odaklanması gerektiğini belirtiyor. Bu düşüncenin temelinde ise yazılımın ABD’nin kontrolünün dışında olduğu ve çok daha büyük bir özerklik sağlayacağı inancı yer alıyor.

Çinli teknoloji devi, ABD’nin birlikte iş yaptığı şirketlere yönelik yaptırım tehditleri nedeniyle büyük ölçekli cihaz üretimi yapmakta zorlanıyor. Yaptırımlardan kaçınmak için çip ve bileşen stoğu yapan şirket, rezervlerinin sınırlı olması nedeniyle bazı alanlarda kısıtlanıyor.

Bu noktada Huawei’nin akıllı cihazlarında Google uygulama ve servislerine de yer veremediğini hatırlatmak gerekiyor. ABD’de Joe Biden yönetimi, Donald Trump döneminden kalan yaptırımların kaldırılması konusunda henüz bir adım atmış değil. Ancak TikTok ve Xiaomi gibi Çinli üreticilere yönelik tutumun bir nebze olsun yumuşadığını belirtmekte fayda var.

Bu koşullar nedeniyle Ren’in Huawei’ye yazılımı hedef göstermesine şaşırmamak gerekiyor. Söz konusu yazılımlar arasında bulut yapay zekâ platformu MindSpore ve HarmonyOS işletim sistemi de yer alıyor. Huawei’nin yazılımlarıyla aralarında ABD’nin de olduğu büyük pazarlarda boy göstermeyi hedeflediği belirtiliyor.

Ren de mektubunda bu konuda oldukça iddialı bir ifade kullanıyor: “Avrupa’da, Asya-Pasifik’te ve Afrika’da hakimiyet kurduğumuzda ABD’nin standartlarıyla bizimki eşleşmezse ve biz ABD’ye gidemezsek onlar da bizim bölgemize giremez.”

Huawei yazılım stratejisini yakında paylaşmaya hazırlanıyor. Şirket, 2 Haziran’da HarmonyOS odaklı bir etkinlik düzenleyecek.

İLGİLİ HABERLER