Manşetler

Canonical ilk Ubuntu telefonlarını ekim ayında piyasaya çıkarmayı hedefliyor

Bu yılın başında akıllı telefonlara özel Ubuntu versiyonunu ortaya çıkaran Canonical, bu yepyeni işletim sistemini ay sonunda yazılımcıların karıştırmasına ve bir şeyler çıkarmasına hazır hâle getirmeyi hedefliyor. Ubuntu ile çalışan ilk akıllı telefonların iki büyük coğrafi pazarda çıkışı içinse önümüzdeki ekim ayı planlanmış durumda, en azında Wall Street Journal tarafından geçilen haber bunu işaret ediyor.

ubuntu-os-arayuz-070213

BlackBerry 10 gibi dokunmatik ekran hareketlerine fazlasıyla bağlı olan bu işletim sistemiyle gelen cihazlar da muhtemelen ön yüzlerinde herhangi bir fiziksel buton barındırmayacaktır. Tabii, bu noktada son karar henüz adları netleşmemiş olan üreticilere ait olacak. Canonical’ın söylediğine göre mevcut Android telefon üreticileri Ubuntu mobil işletim sistemine kolaylıkla uyum sağlayabilir. Hem Ubuntu hem de Android’in kökleri Linux’a dayandığı için gerçekten arada geçiş yapmak o kadar da zor değil.

Canonical yeni işletim sistemine dair tasarım felsefesini Co.Design ile paylaştı. Diğer telefonlardan Japon mimarisine kadar birçok ayrıntıdan etkilenen bir kullanıcı arayüzü geliştirdiklerini ifade eden Canonical güçlü bellek ve basit ipuçları sayesinde bu tasarımın mevcut mobil kullanıcı arayüzlerinin bulunduğu noktadan ileri sıçratacağını iddia etti. Bakalım, üreticiler bu zengin ve yenilik vadeden deneyime Canonical’ın umduğu ölçüde ilgi gösterecek mi, hep beraber göreceğiz.

İlgili >> Wall Street Journal, Co.Design

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER