Teknoloji

BTK’dan servis sağlayıcılarına internet erişimini sınırlandırma hakkı

btk internet bağlantısı sınırlama

Netflix, YouTube, Amazon ve Apple gibi şirketler, Avrupa’daki yayınlarında bit hızını düşürme kararı almıştı. Şirketler bu kararla birlikte, yeni koronavirüs salgını nedeniyle evde kalan kullanıcıların oluşturacakları talep nedeniyle, geniş bant internet şebekelerinin darboğaza girmesinin önlenmesine yardım etmeyi amaçlamıştı. Avrupa ve Türkiye’deki düzenleyici kuruluşlardan da, internet servis sağlayıcılarına internet bağlantısını sürdürülebilirliğini korumak amacıyla dikkat çeken bir adım geldi.

Hürriyet’in haberine göre, Avrupa Birliği’nin elektronik ve haberleşme sektöründe düzenleyici kurumlarının birliği olan BEREC (Body of European Regulators for Electronic Communications), internet servis sağlayıcılarının gerekli görülen durumlarda bazı servisleri sınırlandırmasına hak tanıdı.

Türkiye’de telekomünikasyon hizmetlerinin düzenleyici kurumu olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) da benzer bir hakkı Türkiye’de hizmet gösteren internet servis sağlayıcılarına tanıdı. Buna göre, internet servis sağlayıcılarına acil durumlarda trafiği uygun ve ölçülü biçimde yönetebilmesine imkan tanıdı. Servis sağlayıcıları erişim kapasitesi sorununun yaşanması durumunda önem durumu düşük olan servislerde sınırlandırma uygulayabilecek. Bu durumda Netflix, YouTube veya Twitch gibi, önem durumu düşük olan video yayın veya oyun servislerinde görüntü kalitesinin düşmesiyle karşılaşmak söz konusu olabilir.

BTK verdiği bu iznin kullanımı acil durumlarla sınırlı kalacak ve ancak gerekli görülen durumlarda müdahale uygulanacak.

İLGİLİ HABERLER