Teknoloji

Netflix Avrupa’da 30 gün süreyle yavaşlatma uygulayacak

netflix avrupa koronavirüs

Netflix Avrupa’daki kullanıcılar için sunduğu yayın hızında azaltmaya gidiyor. Avrupa Komisyonu üyesi Thierry Breton ve Netflix CEO’su Reed Hastings’in yaptığı telefon görüşmesinin ardından bu yönde bir karar alındı.

Netflix, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Netflix, Avrupa’daki tüm akışlarımızdaki bit hızlarını 30 gün boyunca azaltmaya karar verdi.” ifadesini kullandı. “Bunun, Avrupa ağlarındaki Netflix trafiğini yüzde 25 civarında azaltacağını ve üyelerimize kaliteli bir hizmet sunacağını tahmin ediyoruz.”

2011 yılından bu yana Netflix’in, düşük bant genişlikli internet barındıran yerlerde yayını tutarlı ve sürekli tutmak için çeşitli yöntemler uyguladığını görmüştük. Hız azaltma ise bunların üstüne eklenen en son yöntem oluyor. Netflix, bant genişliğine bağlı olarak yayın kalitesini otomatik olarak ayarlayan uyarlanabilir yayın aracını çoktan kullanıyor. Netflix, “Open Connect” olarak adlandırılan programını 2010 ve 2011 yılları arasında, yani içerik yayınına başladığı zamanlarda uygulamaya başlamıştı.

Dünya çapında internet servis sağlayıcılarıyla iş birliği yapan Netflix, önbelleğe aktarımın yapılmadığını garanti altına almak amacıyla izleyici için en iyi yayın kalitesine karar verecek. Eğer bant genişliği düşük ise, videolar otomatik olarak düşük çözünürlükte oynuyor. Ancak herkesin internet bağlantısı daha yüksek seviyede ise ve aynı kanalı paylaşmaya çalışıyorsa, HD veya 4K yayın beklemeyin.

Breton, çarşamba günü attığı tweette, “KOVID-19’u yenmek için evde kalıyoruz. Uzaktan çalışma ve akış çok yardımcı olur, ancak altyapılar zor olabilir. Herkes için internet erişimini güvence altına almak için, HD gerekli olmadığında standart çözünürlüğe geçelim.” dedi.

Eve kapanmak ve evden çalışmak Netflix kullanımını artırdı

Netflix’in bit hızını düşürmesi tam da Nielsen’in tahminlerini açıkladığı bir zamanda geldi. Araştırma şirket, evde kalan insanların bazı durumlarda, özellikle de yeni tip koronavirüse bağlı nedenlere dayanarak izledikleri içerik miktarını yüzde 60’a varan oranlarda artırabileceğini kaydetti. Netflix ve bunun gibi içerik yayın servisleri, insanlar evde hapis kaldıkça daha da büyüyecektir.

Nielsen, aralarında Güney Kore ve İtalya’nın da bulunduğu, yeni tip koronavirüsün ağır şekilde etkilediği yerlerde TV ve internet tüketiminde artışların meydana geldiğini vurguladı. Güney Kore’de, virüsün yükseliş gösterdiği şubat ayının ikinci ve dördüncü haftası arasında, analize göre TV izlemede yüzde 17 artış kaydedildi, kabaca 1.2 milyonluk izleyici artışı oldu. Benzer artış İtalya’da da gözlendi.

Netflix, dünya çapındaki tüketimin ne kadar arttığıyla ilgili olarak herhangi bir yorumda bulunmadı. Ancak servisin kullanıcı sayısında artış gördüğü su götürmez bir gerçektir. Dünyanın dört bir yanında daha fazla insan kendini tecrit etmeye veya evden çalışmaya zorlanırken, içerik yayın uygulamalarını kullanan insanların sayısı da artıyor. Bu durum da şebekelerin ağır yük altında kalmaya devam edeceği anlamına geliyor. 

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER