Teknoloji

YouTube Netflix’i takip ediyor, Avrupa’da video kalitesini azaltıyor

youtube
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

YouTube Avrupa’da videolarının görüntü kalitesini azaltıyor. Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle evinde tecrit altında olanların daha fazla video izlemesi kıta genelinde internet kullanımında sıkıntılara neden olmaya başlamıştı. Reuters’ın haberine göre, şirket tarafından yapılan açıklamada, “AB’deki tüm trafiği geçici olarak varsayılan olarak standart tanıma geçirme taahhüdü veriyoruz.” ifadesi yer aldı.

Avrupa Komisyonu üyesi Thierry Breton, içerik yayın platformlarını kıtanın altyapısı üzerindeki yükü azaltmakta yardımcı olmaya çağırmıştı. Salgın sırasında daha fazla insanın sosyal mesafe kurallarına uymak amacıyla evde zaman geçirmesi, internet trafiğinin artmasına yol açmıştı. İçerik yayın platformlarının internet altyapısını zorlamasının, iş yerlerinin ve okulların kapalı olduğu bir zamanda, uzaktan çalışanlar ve e-öğretim aktiviteleri için sıkıntılar yaratabileceği söyleniyordu.

YouTube’un kararı Netflix’in duyurusunun hemen ardından geldi. Netflix de, ağ trafiğini yüzde 25 oranında düşürmek amacıyla 30 gün boyunca yayınların bit hızını düşüreceğini açıklamıştı. Video yayını, oyun indirmelerinin yanında internet trafiğini oluşturan en büyük kaynaklardan bir tanesi. E-posta alışverişi ve video konferansın şebekeler üzerinde nispeten daha az yük oluşturduğu düşünülüyor.

Ne var ki, internet servis sağlayıcıları şebekelerinin artan talebi karşılayacak kadar kapasitelerinin olduğunda ısrar ediyor. İngiliz telekomünikasyon sağlayıcısı BT, yakın zamanda yaptığı bir açıklamada, hafta içi gün ortası trafiğinin yüzde 35 ila 60 arası arttığını kaydetti. Ancak bunun hâlâ akşam saatlerindeki en yüksek kullanımın yarısı seviyesinde olduğunu, şebekenin tam kapasitesine ise yaklaşamadığını dile getirdi. Ayrıca yine İngiltere’de faaliyet gösteren Vodafone ve TalkTalk da, web trafiğinde artış görülse de, benzer yorumlarda bulundu.

İLGİLİ HABERLER