Teknoloji

Brave Search Google arama motoruna yeni alternatif olarak çıktı

brave vpn
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Gizliliği ön planda tutan bir internet tarayıcısı olan Brave’in yapımcısı Brave, yeni internet arama motorunun herkese açık küresel beta sürümünü salı günü kullanıma sundu. Brave Search, şirketin internet tarayıcısı gibi, kullanıcıları reklam için dikkatle denetlenen hedeflere dönüştürmeyen, Google tekliflerine alternatif özel ve şeffaf bir tarayıcı olarak tasarlanmış. Ayrıca Google’ın sonuçlarına da bağlı değil. Brave Search, çalışmak için kendi bağımsız web dizinini kullanıyor.

Tamamen farklı bir dizin kullanmak çok önemli bir noktayı teşkil ediyor. Google arama motoru alanının açık bir şekilde hakimi konumunda bulunuyor. DuckDuckGo gibi gizlilik odaklı diğer popüler arama motoru alternatifleri bile Microsoft’un Bing arama motorundan ve kendi web motorlarının taramalarından oluşan sonuçların bir karışımına güveniyor. Brave ise, arama motorunun varsayılan olarak kendi sonuçlarını kullandığını iddia ediyor. Ancak şirket, yeterli alaka düzeyine sahip (veya hiç yeterli sonuç) sonuçlar üretemediği belirli arama türleri için diğer arama motoru sağlayıcılarından destek aldığını açık biçimde belirtiyor.

Brave Search giderek daha bağımsız sonuçlar sunacak

Brave’in size gösterdiği sonuçlardan kaçının gerçekten “bağımsız” olduğunu göstermek için şirket, Brave Search’ün sağ üst köşesindeki menüden istediğiniz zaman ulaşabileceğiniz bir “arama bağımsızlığı metriğini” sunuyor. Yeterli aramadan sonra Brave, kişisel “sonuç bağımsızlığı” yüzdenizin ne olduğunu hesaplayabiliyor ve ayrıca tüm Brave Arama kullanıcıları için küresel sonuçların bağımsızlık yüzdesini görüntüleyebiliyor. Bu en bilgilendirici ölçüm sayılmaz, ancak Brave bunu, zamanla daha bağımsız hale geleceğine dair bir tür söz olarak görüyor.

Brave, sonuçları hakkında açık sözlü olmanın yanı sıra, kullanıcıları takip etmeyeceğini veya profil oluşturmayacağını ve “sonuçları saptırmak için gizli yöntemler veya algoritmalar” kullanmayacağının sözünü veriyor. Brave, Google’ın algoritmasına alternatif olarak kullanmayı umduğu “Goggles” adlı, topluluk tarafından seçilen bir açık sıralama modeline yönelik bir teklif üzerinde çalışıyor. Brave’in belirttiğine göre model, kullanıcılara şunları sağlıyor:

Bir arama motorunun sonuçları alabileceği alanı tanımlamak için kurallar ve filtreler oluşturun. Tek bir sıralama algoritması yerine, tek bir aktörün (arama motorunun) sonuçlara gömdüğü önyargıların üstesinden gelerek, gerektiği kadar çok algoritmaya sahip olabiliriz.

Brave, bu yıl içinde arama motorunu internet tarayıcısı için varsayılan arama motoru yapmayı planlıyor. Reklam destekli bir sürüm de yolda ve bir noktada reklamsız bir premium seçenek de gelecek.

Brave Search beta sürümü artık masaüstü, Android ve iOS için Brave internet tarayıcısında sunuluyor. Ayrıca search.brave.com adresinden de ulaşılabiliyor.

İLGİLİ HABERLER