Ulaşım

737 Max krizi Boeing CEO’sunun başını yedi

boeing 737 max

346 kişinin hayatını kaybettiği iki büyük Boeing 737 Max kazasının oluşturduğu kriz ortamı, sonunda büyük bir “kelle aldı”. Boeing CEO’su Dennis Muilenburg, görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Mulienburg’un istifası, Boeing tarafından yapılan bir basın açıklamasıyla duyuruldu. Mulienburg’un görevini, 13 Ocak itibarıyla hâlihazırda şirketin yönetim kurulu başkanlığını yürüten David Calhoun devralacak. Ara dönemde ise Boeing’in direksiyonuna şirketin finans şefi Greg Smith geçecek. Boeing’in basın açıklamasında kullandığı ifadeler, şirket yönetiminin artık Mulienburg’un liderliğine inancının kalmadığını düşündürecek türden.

Boeing bir süredir resmi makamların, havayolu şirketlerinin ve en önemlisi kamuoyunun güvenini kazanmaya çalışıyor. Şirketin çalışanlarından birinin 737 Max‘in MCAS anti-stall teknolojisinin performansı konusunda ABD Federal Havacılık Dairesi’ni (FAA) “kazara” yanlış yönlendirdiği geçtiğimiz ekim ayında ortaya çıkmıştı. Söz konusu çalışan, başka bir pilota 737 Max’in sertifika sürecinde MCAS anti-stall teknolojisi konusunda “temelde” yalan söylediğini itiraf etmişti.

Boeing 737 Max üretimi gelecek ay sona erecek

Boeing tarafından Mulienburg’un istifasıyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Yönetim kurulu olarak; şirketin yetkili makamlar, müşteriler ve diğer hisse sahipleriyle olan ilişkisini düzeltmek için çalıştığımız bu dönemde, tekrar güven inşa etmek adına bir değişime ihtiyaç olduğuna karar verdik. Boeing, yeni dönemde tazelenmiş bir taahhütle tam şeffaflık ilkesi doğrultusunda hareket etmeyi sürdürecek. FAA, diğer düzenleyiciler ve müşterilerle etkili ve proaktif iletişim kurmak da bu sürecin parçaları arasında bulunuyor.

Boeing 737 Max üretiminin ocak ayında sonlandırılacağını bir süre önce açıklamıştı. Şirketin hangarlarında hâlihazırda üretimi tamamlanmış 400 adet 737 Max bekliyor. Bu 400 uçağın havalanıp havalanamayacağı konusunda son kararı yetkili makamlar verecek. Dolayısıyla Boeing’in yetkili makamları ikna etmeye çalışmasına şaşırmamak gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER