Ulaşım

Boeing 737 Max için hazırladığı yazılım güncellemesinin detaylarını açıkladı

boeing 737 max

Boeing 737 Max için sözünü verdiği yazılım güncellemesinin detaylarını kamuoyuyla paylaştı. Söz konusu güncelleme, tahmin edilebildiği üzere, uçakların kaza riskini aşağıya çekecek güvenlik iyileştirmelerini beraberinde getiriyor. Uçağın hareketsiz kalmasını engelleyen Manevra Karakteristik Artırma Sistemi (MCAS) bundan böyle 737 Max’in her iki atak açısı sensöründen de veri alacak. Sistem daha önce bu sensörlerin sadece birinden veri alıyordu.

5.5 derece veya daha yüksek bir fark varsa, MCAS devreye girmeyecek. Yazılım bir olay sırasında da girdi aktarımını azaltacak. Böylelikle mürettebatın sistemi daha da karıştıracak hamleler yapması engellenecek.

Boeing aynı zamanda PC tabanlı yeni bir eğitim programı hazırladı. Söz konusu eğitim programı, pilotların MCAS’i daha iyi anlamalarına yardımcı olacak ve teknoloji devreye girdiğinde nasıl hareket etmeleri gerektiğini daha iyi anlayacak. Boeing daha önce opsiyonel olarak sunduğu bir güvenlik özelliğini de yeni dönemde ücretsiz olarak sunacak.

ABD Ulusal Havacılık Dairesi (FAA) söz konusu yazılım güncellemesi için henüz onay vermiş değil. Güncellemenin dağıtımının, testinin ve mürettebat eğitiminin de hatırı sayılır bir zaman alacağını belirtmek gerekiyor. ABD dışındaki ülkelerdeki havayolu şirketleri için bu süre daha da uzun olacak gibi görünüyor. Kısacası Boeing 737 Max’in yeniden göklerde süzülmesi daha uzun bir zaman alacağa benziyor.

Boeing 737 Max için hazırlanan güncelleme uzun bir zaman dilimi içinde dağıtılacak olsa da, Boeing’in önünde fazla bir seçim şansı bulunmuyor. Endonezya ve Malezya’da yaşanan kazaların ardından Boeing hakkında ABD’de ve diğer ülkelerde resmi kurumlar tarafından inceleme başlatılmıştı.

İLGİLİ HABERLER